Témakörök

2020 Piaci elemzés - PTP-PTMP rendszerek

0 0
2021.02.04. 11:56

Újra jelentkezünk a 2020-as évről szóló piaci elemzésünkkel. A széria epizódjai során betekintést nyerhettek abba, hogy gyártóink miként teljesítenek önmagukhoz és egymáshoz képest. Szót ejtünk a kialakult piaci trendekről, valamint arról, hogy mit várhatunk a jövőtől. A mai részben a fix telepítésű kültéri PTP és PTMP rendszerek kerülnek a statisztikák kereszttüzébe.

E kategóriába tartozó termékek mindegyikének legnagyobb felhasználója a WISP szakma, de ugyancsak nagy szeletet szel belőle magának ISP-k sokasága, valamint a rendszerintegrátorok. Az eddig megszokott analógia szerint megyünk tovább azonban a mai részben további gyártók is szélesítik a palettát. A három listavezető: MikroTik, Ubiquiti Networks, Cambium Networks mellett szerephez jut a SIAE, RACOM, LigoWave, IgniteNet és a mimosa. A sort most is a téma szerint legnagyobb befolyással rendelkező gyártónkkal kezdjük.

A PTP és PTMP berendezéseket az elemzések során 3 alkategóriába rendeztük a teljes átláthatóság érdekében: Bázisállomások, klienseszközök és „backbone” gerincoldali összeköttetések. A multipont berendezések klienseszközeinek rendkívül nagy hányada képes PTP módban is üzemelni azonban mi ezeket weboldalunkon is a Kliens/PTP kategóriába soroljuk. Gerincoldali eszközként a robosztus 5GHz-es termékeket, 60, valamint 80 GHz-es spektrumban működő rádiókat és a licenszelt sávban sugárzó PTP megoldásokat definiáljuk.

Ubiquiti Networks

Bázisállomások értékesítésében 2019 --> 2020-ra 65%-os növekedést mutatott a grafikon darabszámok tekintetében. Kliensberendezéseknél ugyanebben az időintervallumban 40%-os emelkedés volt tapasztalható. Gerincoldali összeköttetéseknél ez a szám kimagaslóan magas értéket (400%-ot) mutatott a 2019 --> 2020-as évben. A fent megfigyelhető néhány kimagaslóan nagy növekedésnek egyik oka lehet a 2020 márciusában hazánkba is megjelenő COVID-19 melynek hozadékaként rendkívüli számban megnőtt az internetet használók köre, valamint sávszélességnövelés igénye melyet a szolgáltatók igyekeztek kielégíteni.

MikroTik

Bázisállomás kategóriában 2019 --> 2020-ra a növekedés eladott darabszámban stagnált mivel a növekedés kevesebb mint 1%-volt. Kliens oldalra ez már nem mondható el mivel ott 45%-os felfelé emelkedés figyelhető meg. Backbone esetén itt is kimagasló 100%-os gyarapodást mutattak a statisztikák (itt az ezt megelőző évben 2018 --> 2019-re is kimagasló 93%-os növekedést mértünk). Ezért a növekményért leginkább a gyártó rendkívül jól pozícionált és ár/érték arányban kiemelkedő 60 GHz-es eszközei felelnek. Természetesen a koronavírus okozta többletigény az eszközök iránt a MikroTik esetében is jelentkezett és tapasztalható is volt a gyártó részéről fennakadás az ellátottság tekintetében.

Cambium Networks

2019 --> 2020-ra bázisállomás darabszámokban mért eladásokat tekintve 83%-os növekedést figyeltünk meg. Ebben a növekedésben nagy szerepe volt a gyártó által kínált promóciók sokaságának, valamint az ePMP 2000-es széria kifuttatásának, illetve az akkor még igényelhető Elevate megoldásnak. Fontos megjegyeznünk azt is, hogy ezek az értékesítési számok nem csak magyarországi eladásokból származnak ugyanis master disztribútorként számos eszközt értékesítünk Európa különböző országaiba, valamint Afrikába. Kliensoldali eszközök szemszögéből nézve 24%-os pluszt sikerült elkönyvelnünk. Backbone darabszámokat nézve viszont itt 67%-os csökkenés volt megfigyelhető. A csökkenés egyik oka a 3,5 GHz-es sáv funkciójának megváltozása az 5G technológia érkezésével (már nem használhatták biztonságtechnikai berendezésekhez). Illetve a Cambium licenszelt eszközeinek értékesítése lecsökkent az eddigi legnagyobb felvevőpiacunkon (Afrika).

SIAE & RACOM

SIAE rádiók eladási darabszámában sajnos évek óta csökkenés figyelhető meg. 2018 --> 2019 -44% 2019 --> 2020 -50%. A RACOM-nál ehhez képest 2018 --> 2019-es évben 538%-os növekedés míg 2019 --> 2020-ban 9%-os gyarapodás volt tapasztalható. Gyors következtetést levonva arra juthat az ember, hogy valószínűleg a RACOM vette el a SIAE piacát az elmúlt években. Miért is és hogyan történhetett ez meg? Erre keressük a választ. A SIAE elsődlegesen a licenszelt TELCO szektorban mozog otthonosan és világszinten is e piac a legnagyobb felvásárlója. ALFOplus néven egy rendkívül sikeres széria született meg jó pár évvel ezelőtt. E típus égisze alatt szinte az összes sávban elérhető volt az ALFOplus köztük 24GHz-en is. Azonban mivel a gyártó számára ez a piac csak egy rendkívül kis szelet volt így elkezdett egyre kevésbé erre fókuszálni és így hozhatta idővel játékba a RACOM-ot, aki a RAy termékcsaláddal már több ízben ért el sikereket. Kezdetben a SIAE ALFOplus-a versenyzett a RACOM RAy2-es termékkel, amely küzdelemből a SIAE került ki győztesen mivel magasabb adatátviteli sebességet volt képes produkálni megközelítőleg megegyező áron. Ezek után következett a hosszú kálvárián átment RAy3, amelynek közel kétéves késlekedését egy rosszul megválasztott chip típus okozta. A viszontagságok után azonban a RAy3 egyértelműen dominált a SIAE-vel szemben hiszen Gbit-es átvitelt kínált szemben az olasz gyártó 400Mbit-es átvitelével megegyező eladási ár mellett és ez okozta a SIAE mélyrepülését a két márka harcában. Magának a licenszelt megoldásoknak is ártott az 5 GHz-es eszközök, valamint a Wi-Fi szabványok dinamikus fejlődése hisz alternatív és folyamatosan fejlődő új eszközöket kínáltak a felhasználók számára elérhető áron. Kis ellensúlyként mutatkozik a SIAE e-Band (80 GHz-es) termékkínálata, ami 2,5 – 10 Gbit full duplex kapacitással rendelkezik azonban az ezekből származó eladott darabszámok nem tudták ellensúlyozni a fent taglalt zuhanás mértékét.

LigoWave & IgniteNet & mimosa

A régi idők sikeressége ellenére sajnos mindhárom gyártó esetében jelentős csökkenés figyelhető meg évről évre. LigoWave (5 GHz-es termékek) esetében 2018 --> 2019-re -56% 2019 --> 2020-ra -85%. IgniteNet-nél (v-Band [60 GHz-es termékek]) 2018 --> 2019-re -36% 2019 --> 2020-ra -82% csökkenés volt mérhető. A mimosa (5 és 24 GHz-es termékek) esetében se lettek szebbek az értékek az évek során. Az itt tapasztalható visszaesések is jól láthatóak szabad szemmel, 2018 --> 2019-re -29% 2019 --> 2020-ra -20%. A fent megfigyelhető hanyatlásnak itt is több oka van. A felsorolt gyártók jóval szerényebb kapacitásokkal rendelkeznek így valószínűsíthetően egyszerűen nem tudták a nagyokkal tartani a lépést, valamint olyan mértékben és ütemben fejleszteni, hogy az versenyben maradhasson a fentebb taglalt gigacégekkel. A LigoWave többek között anyagi nehézségekkel is küzdött, amelyből most valamelyest kilábalni látszik, de a jövője még így is ködbe burkolózik. Az IgniteNet MetroLinq 60 GHz-es piacára egyértelműen a MikroTik gyakorolt negatív hatást és ezt a sérülést a mai napig nem volt képes kiheverni és a MikroTik mostanára már olyan előnyre tett szert a 60 GHz-es termek kínálat tekintetében, hogy azt behozni már nem lesz könnyű, ha egyáltalán lehetséges. Ezek mellé sorakozott még fel a tömeges RMA probléma 1-1 széria kapcsán melynek menedzselését ugyan jól végezte az IgniteNet azonban ez ennek ellenére is megingatta a bizalmat a felhasználókban. A mimosa networks multipont megoldásainak nem igazán sikerült teret foglalniuk, PTP fronton pedig nem tudtak semmilyen egyedi maradandó megoldást nyújtani, ami kiemelte volna őket a tömegből és így kis gyártó révén az évek alatt folyamatosan háttérbe szorultak.

Összegezve kijelenthető, hogy a folyamatosan lassú csökkenést mutató fix telepítésű vezeték nélküli megoldások piacára egy váratlan helyzetben csapott le a pandémia, ami nem tervezhető késlekedéseket és üres raktárakat hozott magával 2020-ban azonban megmutatta azt, hogy még mindig van ereje e szektornak.

Hozzászólás írása

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!

Még nincs egy hozzászólás sem.