Témakörök

2020 Piaci elemzés - Smart Home

0 0
2021.02.17. 09:19

A 2020-as év piaci elemzéséről szóló videósorozatunk utolsó epizódjához érkeztünk. A mai részben a tavaly debütáló okosotthon kategóriáé lesz a főszerep. Az évek alatt összegyűjthető statisztikai adatok hiányában most egy jövőképet igyekszünk felvázolni arra vonatkozólag, hogy mit várhattok a Smart Home üzletágtól és milyen szerepet vállalhattok ti magatok is ebben a piaci szegmensben.

Az AccessPoint Kft. és az okosotthon technológia kapcsolata a hálózati témájú konferenciákhoz vezethető vissza elsődlegesen. E rendezvényeken való részvételünk során tapasztaltuk azt, hogy évről évre nagyobb számban tűnnek fel a smart home megoldásokat kínáló gyártók eszközeikkel a kiállítótérben majd idővel az előadók közt. A hallottakból és látottakból azt szűrtük le, hogy a nem is oly távoli jövőben valóban robbanásszerűen megnő majd az okoseszközök iránti igény. Ezek mellett Kálmán Gergely kollégánk személyes érdeklődése is hozzájárult ahhoz nagy mértékben, hogy 2020-ban elstartolhasson az AccessPoint Kft. okosotthon üzletága. Korábbi feltevésünket igazolta az is, hogy megnövekedtek az olyan irányú megkeresések, ahol kifejezetten vezeték nélküli technológiát alkalmazó smart home rendszerekhez kerestek megfelelő hálózati berendezéseket.

Miért is érdemes jelenleg már meglévő partereink, valamint jövőbeni ügyfeleink számára belevágni az okosotthon rendszerek telepítésébe?

ISP-k és WISP-ek számára egy újabb mérföldkő lehet afelé, hogy minél több szolgáltatást nyújthassanak egyben megrendelőik részére. További előny lehet, hogy az okosotthonok hátteréül szolgáló hálózati eszközöket már ismerik és birtokában vannak és az ehhez szükséges szaktudásnak is így minimális továbbképzéssel relatív rövid idő alatt okosotthon telepítőkké is válhatnak így bővítve szolgáltatásukat.

Rendszerintegrátorok számára is vonzó lehet az okosotthon rendszerek telepítése és esetleges üzembentartása/felügyelete hiszen többek között a biztonságtechnikai rendszerek révén már így is kapcsolatban vannak a végfelhasználókkal akik számára így egy komplexebb szolgáltatáscsomagot nyújthatnak.

Viszonteladóinknak is bátran ajánljuk e termékkategóriát hiszen mind a retail piacra mind pedig üzleti szférába is értékesíthetőek e szegmens termékei.

Végül de nem utolsó sorban jövőbeni ügyfeleinkhez is szeretnénk szólni, akik jelenleg valamely szakág kivitelezőjeként (hűtés, fűtés, árnyékolástechnika stb..) dolgoznak. Amennyiben megrendelőik részéről felmerül az igény, hogy valamilyen okosotthon berendezéssel fejlesszék tovább meglévő rendszerüket úgy forduljanak hozzánk bizalommal.

Termékkínálatunkat két fő csoportba sorolhatjuk. Az egyik kategória a közvetlen végfelhasználók számára is könnyen értékesíthető „retail” típusú okosotthon megoldások. Ezen eszközök üzembehelyezése és menedzselése nem igényel professzionális telepítést, egyszerű és átlátható kezelőfelülettel (applikációkkal) rendelkeznek és ténylegesen percek alatt hadrendbe foghatóak.

A másik kategóriába eső eszközök már adott szakág kivitelezőjének szakértelmét és tapasztalatát igénylik. Itt mindenképp érdemes már szakember segítségét kérni egy-egy ilyen rendszer implementálása során.

A kínálatunkban megtalálható márkákat az alábbiak szerint tudnánk csoportosítani:

Retail típusú gyártók: Anker / eufy (kamerarendszerek, okosporszívók, biztonsági rendszerek), Meross (Wi-Fi alapú világítástechnikai berendezések, légtisztítók), Aqara (komplett okosotthon megoldások) és Innr (okosvilágítások). A két legutolsó márkát már egyértelműen mindkét kategóriába sorolhatjuk hisz portfóliójában megtalálhatóak akár elemes kapcsolók is viszont olyan eszközök is, amelyeket például csak villanyszerelő szakember közreműködésével üzemelhetünk be biztonsággal.

Telepítői oldal: Athom, Homey okosotthon központ, (E termék kiemelt fontossággal bír kínálatunkban hiszen multivendor berendezés révén számos gyártó termékével képes összekapcsolódni és vezérelni azt. Ennek okán nem szükséges elköteleződnünk egy gyártó mellett sem hisz mindenből azt a típust választhatjuk ki, amely számunkra a legideálisabb. A Homey-ról bővebben az alábbi videóban hallhattok.) Z-Wave-es vonalon Aeotec és Qubino (modulok, kiegészítők) Zigbee protokollon keresztül kommunikáló berendezéseknél pedig Frient, Gledopto (világítástechnika), Plugwise (fűtésvezérlés) valamint a már fent említett Aqara és Innr.

Szeretnénk megragadni az alkalmat, hogy egy online rendezvényre is felhívjuk a figyelmeteket. Ez nem más, mint az első magyarországi okosotthon konferencia a SmartHomeExpo.

Időpontja: 2021.02.18-20

A rendezvény programjáról, díjáról és a regisztráció mikéntjéről az alábbi linken keresztül tájékozódhattok.

A konferencián Kálmán Gergely kollégánk, mint előadó is részt vesz. Előadásának címe: WiFi, Zigbee, Bluetooth... káosz 2,4GHz-en?

Hozzászólás írása

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!

Még nincs egy hozzászólás sem.