Témakörök

2020 Piaci elemzés - Wi-Fi access point-ok

0 0
2021.01.15. 21:32

Új sorozatunkban a megszokottaktól kissé eltérő tartalommal jelentkezünk. A széria epizódjaiban betekintést nyerhettek abba, hogy gyártóink miként teljesítenek önmagukhoz és egymáshoz képest az elmúlt években. Szót ejtünk a kialakult piaci trendekről, valamint arról, hogy mit várhatunk a jövőtől. A mai részben a Wi-Fi access point kategóriát igyekszünk körbejárni és bemutatni nektek miként alakult/alakul e szegmens életútja.

Az AccessPoint Kft. fennállásának 18 éve alatt rengeteg adat és információ halmozódott fel. Ezeket a megfelelő módon összegyűjtve és rendszerezve számos olyan statisztikai mutatót kaphatunk melyek alapján könnyedén nyomon követhetjük egy-egy gyártó sikerességének alakulását.

A mai Wi-Fi hálózatokat felölelő részt követően a következő epizódokban fókuszba kerül a routing és switching kategória, a kültéri fix telepítésű hálózatok, a licenszelt mikrohullámú összeköttetések, valamint a passzív hálózatok, illetve természetesen az IoT és a Smart Home világáról is szót ejtünk.

Három gyártóról esik szó a mai videónkban: Ubiquiti Networks, Cambium Networks, MikroTik. A sorrendiség tekintetében kezdjük is az elsővel.

Ubiquiti Networks

Az UBNT teljes termékportfóliójának népszerűségét mi sem mutatja jobban mint, hogy a 2019-es évet összehasonlítva a tavalyival 55%-ot nőtt az amerikai gyártó forgalma. Visszakanyarodva a Wi-Fi kategóriára 2019-ről 2020-ra eladott access pointok számában 31%-os növekedést tapasztaltunk. A 2020-as forgalmunkban ez azt jelenti, hogy a teljes UBNT portfólió 42%-át tették ki az AP-k.

Egy kis spoilert beszúrva azt már most elárulhatjuk, hogy értékesíttetett AP-k számában az UBNT magasan lekörözte a másik két szóban forgó gyártót úgy, hogy ha a fent említettek éves forgalmát tekintjük akkor fej-fej melletti haladás tapasztalható tehát UBNT-ből nem 3x-os mennyiséget értékesítettünk.

Mindenkiben felmerülhet a kérdés, hogy miért ennyire kimagasló az eladott UBNT AP-k száma. A választ több oldalról is megközelíthetjük. Az egyik a felhasználói oldal a másik pedig a gyártó által mutatott fejlesztési irány.

A felhasználási oldalt nézve egyértelműen kijelenthető, hogy a Wi-Fi fejlődése, valamint az egyre nagyobb igény a wireless iránt eredményezi a növekvő szükségletet e technológiát biztosító berendezésekre. Mindennapjaink során is észlelhetjük, hogy szinte minden évben hatalmas ugrás tapasztalható a szabványok fejlődésében. Példaként felhozhatóak akár a Wi-Fi 5 és a Wi-Fi 6 közötti különbségek. Talán ez is az egyik oka annak, hogy a mobil broadband nem tudott uralkodó kommunikációs formává válni. Azt is meg kell jegyezni, hogy az emberi tényező is ugyanilyen fontos szerepet játszhat. Míg a mobilkommunikációban kötöttségek vannak addig mindenki szabadon és úgy alakítja akár a saját otthonának Wi-Fi hálózatát ahogy azt szeretné. Azt is meg kell említeni, hogy az UBNT a kezdetektől fogva kiemelt figyelmet szentel a design-nak és a csomagolásnak is, amivel szintén igyekszik kitűnni a konkurenseitől.

A másik oldal a fent már említett fejlesztési irány melyet a gyártó követ. A UniFi access point széria folyamatos fejlesztésének köszönhetően idővel az UniFi név valamelyest egyet jelentett az elérhető áron kapható és megbízható Wi-Fi AP és AP rendszerek fogalmával. Fontos megjegyezni, hogy az időzítése is remek volt az UBNT-nek hiszen korábban csak high-end gyártók termékeivel volt lehetőség komplex és megbízható Wi-Fi hálózatok kialakítására (Ruckus, Cisco, Aruba).

 

 

Cambium Networks

2013 októberében fontos változás történt, egy nevében ugyan új, de nagy múlttal rendelkező gyártó lépett be a Ubiquiti és MikroTik piacára. Ez nem volt más, mint a Cambium Networks. Mint tudjuk, abban a szerencsés helyzetben voltak, hogy számos szabadalmat sikerült megörökölniük a Canopy & Orthogon párostól a Motorolával történő szakítás után. Elsőként PTP és PTMP megoldásaikkal igyekeztek felkelteni a vásárlók figyelmét majd miután a Motorolával való szétválást követően eltelt 5 év, (amely alatt egy megállapodás kötötte a kezüket, ami alapján ez idő alatt nem dobhattak piacra Wi-Fi berendezéseket) berobbantak ebbe a szegmensbe. A bemutatkozás kissé döcögősen indult mivel a konkurensekhez képest némi lemaradásban voltak, illetve talán elmondhatjuk azt is, hogy kissé rosszul mérték fel a felhasználási igényeket. Néhány év alatt a gyermekbetegségeket kinőve azonban egyértelmű felfelé mutató irány volt látható a Cambium Networks Wi-Fi üzletágában is. A cnPilot Wi-Fi access point család karrierje pedig azóta is töretlen, amelyet a számok is igazolnak. 2019-et viszonyítva a tavalyi évhez megállapítható, hogy darabszámban az értékesített AP-k növekedése 110%-os volt!

Köszönhetően ez annak talán, hogy a gyártó jól pozícionálja magát mind szolgáltatásban mind termék performanciában, valamint garanciális feltételekben is igyekszik a konkurenciánál hosszabb jótállási időt biztosítani, ami a megbízhatóság egy jeleként értelmezhető. A közelmúltban a WiFI4EU-t említhetnénk meg, mint a gyártó rendkívül jó időben való helyzetfelismerését. A Cambium Networks felkészülve a WiFi4EU-ra jó néhány eszközére elsőként szerezte meg a szükséges hivatalos WiFi CERTIFIED Passpoint minősítést így termékeit a kezdetektől fogva gond nélkül használhatják a kiépítésért és a későbbi üzemeltetésért felelős vállalkozások.

MikroTik

Önmagában a MikroTik a teljes forgalom és kínálat oldaláról nézve a 2019-hez képest a tavalyi évben 38%-ot nőtt. Az access point eladásai ugyanebben az időintervallumban 65%-ot emelkedtek. Az értékesített AP-k teljes forgalmához viszonyítva a legalacsonyabb számot produkálták (13%) ami a tekintetben érthető, hogy a gyártónak nem a fő irányvonala a multi AP-k fejlesztése (legújabb Wi-Fi szabvánnyal bíró AP-val nem rendelkezik, valamint portfóliójában nem találunk Wave 2-es, MU-MiMo, beamforming, OFDMA támogatással bíró eszközöket) és értékesítése, amelyek elérhető típusa is egyértelműen sokkal alacsonyabb (3db) mint a konkurenciáké.

Azt egyértelműen kijelenthetjük, hogy a Wi-Fi boom-ot 2019-es 2020-as évben lehetett leginkább érezni mivel ezekben az években értek el az értékesített AP darabszámok olyan növekményeket, amelyekre mindeddig nem volt precedens.

A jövőt tekintve úgy gondoljuk, hogy a fent tapasztalt felfelé ívelés nem áll majd meg. Köszönhető ez most például a legújabb 802.11ax szabványnak is, ami valószínűleg egyre több 802.11n-es rendszert fog idővel kiszorítani és átvenni annak helyét vállalati, valamint otthoni környezetben. Egyre több szolgáltatónál kezd megjelenni a 4G hálózatok terheltségének csökkentésére irányuló kezdeményezés (offload) mely a PassPoint 2.0 segítségével valósul meg. A másik pedig a szolgáltatók által fejlesztett megoldás például a Telekomnál alkalmazott VoWiFi, amely (Voice Over Wi-Fi) wirelessen keresztül bonyolítja az adott hívást így tehermentesítve a mobil bázisállomást.

Végszóként kijelenthetjük, hogy a Wi-Fi sikeressége és feltörekvése az elkövetkezendő években is borítékolható.

Hozzászólás írása

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!

Még nincs egy hozzászólás sem.