Témakörök

2021-es piacelemzés – aktív hálózati komponensek

0 0
2022.02.03. 11:05

Hogyan alakult a 2021-es, második COVID év? Milyen folyamatok és hogyan befolyásolták a routerek, switchek, access pointok és fix telepítésű hálózati berendezések forgalmát? A tavalyi számokból milyen következtetéseket vonhatunk le a 2022-es évre vonatkozóan? Minderre választ ad aktuális összefoglalónk.

 

A tavalyi modelltől eltérően most csak két évet vizsgálunk minden esetben. Tehát a 2021-es és az azt megelőző 2020-as évet hasonlítjuk egymáshoz.

3+1 gyártót veszünk górcső alá melyek nem mások, mint a MikroTik, Ubiquiti Networks, Cambium Networks, valamint a TP-Link, amely a 2021-es évben teret követelt magának bizonyos termékkategóriákban.

2021-es évben a Cambium Networks az, amely nagy csökkenést produkált. A MikroTik és UBNT szinte megegyező számokat mutatott 2021-ben is. A tavalyi évet is nagy mértékben befolyásolta a pandémia. A termékek beszerzése jóval nehezebb lett, mint korábban és megrendelések „backlog-ok” hada várja azt, hogy végre a gyártó teljesíthesse őket és beérkezzen raktárunkba.

Routerek

Összességében a belföldi forgalom nőtt a 2021-es évben viszont az export csökkent. De így is együttesen a router kategória növekedést produkált.

-MikroTik esetén a belföldi értékesítés stagnált míg a külföldi minimálisan csökkent.

-UBNT vonatkozásban a belföldi és a külföldi forgalom egyaránt csökkenést mutatott.

 -TP-Link esetében a belföldi számok növekedését láthattuk.

Széljegyzetként meg kell említenünk, hogy a MikroTik nagyon hatékonyan volt képes működni. A többi gyártóhoz képest viszonylag tudta tartani a határidőket és ugyan a lead time-ok itt is meghosszabbodtak viszont a MiroTik tartotta ezeket az új ígéreteket és adott időpontokban minden esetben megérkeztek a várva várt termékek.

Áremelések is tarkították a 2021-es évet. A MikroTik bizonyos termékek esetén vezetett be áremelést, illetve június óta a levegőben van egy teljes portfóliót érintő árnövekedés. Azonban ezt mind a mai napig nem lépték meg, az UBNT-vel egyetemben. Több mint lehetséges, hogy a két gyártó egymásra is vár e tekintetben. A Cambium Networks az év folyamán 2 áremelést is eszközölt termékein.

Switchek

A belföldi és külföldi forgalom egyaránt növekedést mutatott a korábbi évhez viszonyítva.

-MikroTik belföld és külföld egyaránt pozitív mérleget zárt.

-UBNT és TP-Link forgalomban viszont negatív irányba billent ez a szám.

Wi-Fi AP-k

Belföldi kereslet stagnálást mutatott azonban figyelembe véve azt, hogy a WiFi4EU projektek kifutása jellemzően a 2020-as évben történt ezt akár növekedésnek is értelmezhetjük. Az export egyértelmű csökkenést mutatott.

MikroTik belföldi forgalom növekedés történt 2021-ben.

UBNT esetében elhanyagolható mértékben csökkenés volt tapasztalható belföldi és külföldi értékesítésben egyaránt.

Cambium Networks belföldön stagnált viszont az export egyértelmű növekedéssel zárta az évet.

Fix telepítésű hálózati eszközök

E szegmensben mindhárom gyártó (MikroTik, Cambium, UBNT ) belföldi és külföldi forgalma csökkenést mutatott a 2021-es évben.

E csökkenés legfőbb oka minden bizonnyal a pandémia okozta bizonytalanság és a kivárás.

 

Előre tekintve az idei évre azt látjuk, hogy hálózatfejlesztési igények vannak és lesznek minden bizonnyal. A beszerzés és ezen rendelt termékek elérhetősége és szállíthatósága lesz továbbra is nagy kérdés, de bízunk benne, hogy ez idővel rendeződik.

Hozzászólás írása

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!

Még nincs egy hozzászólás sem.