Témakörök

2021-es piacelemzés – passzív hálózati komponensek

0 0
2022.02.10. 11:18

Hogyan alakult a 2021-es, második COVID év? Milyen folyamatok és hogyan befolyásolták az optikai és strukturált kábelek, kiegészítők, rackszekrények, tápellátás valamint a GPON hálózati berendezések forgalmát? A tavalyi számokból milyen következtetéseket vonhatunk le a 2022-es évre vonatkozóan? Minderre választ ad aktuális összefoglalónk.

 

Biztonságtechnika és strukturált kábelezés

Nagy örömünkre szolgált, hogy a 2020-as évhez képest mintegy 30%-kal növelni tudtuk ennek a divíziónak az árbevételét. A 2021-es évet áremelés is tarkította amellett, hogy sajnálatos módon a passzív üzletág is hasonlóan az aktívval alapanyaghiányban szenvedett egész évben. Ennek eredményeképpen itt is rendkívüli mértékben kitolódtak a beérkezések és nem egy esetben készlethiány is felütötte a fejét melynek oka a gyártóknál fellépő különböző alapanyag hiány.

A speciális Belden kábelek piacán a fentiekkel ellentétben egy minimális visszaesést tapasztaltunk.

Optika

Dobon lévő „nyers optikából” 2,5x többet sikerült értékesíteni 2021-ben mint az azt megelőző évben. Ami még nagyobb ugrást mutatott az az ügyfélbekötéshez szükséges termékek piaca. Itt közel 10x-esre nőtt az eladás, amely egy figyelemreméltó szemléletváltást is sejtet. Miszerint azt, hogy az ISP-k mérlegeltek és rájöttek arra, hogy összességében kifizetődőbb előreszerelt megoldásokkal dolgozni, mint ott helyben forrasztani és végezni az összes többi szereléshez szükséges munkát. Nyilvánvalóan utóbbihoz sokkal több szerszám és idő kell. Ide jön még a munkaerőhiány is hisz, ha hiány van pl telepítő szakemberből akkor az a cél, hogy a meglévő állomány minél gyorsabban és hatékonyabban legyen képes végezni a feladatát. Megközelítőleg kijelenthetjük azt, hogy a készreszerelt megoldásokkal dolgozó telepítők akár 1,5x vagy 2x több ügyfelet képesek egy napon bekötni. Összességében a készre szerelt megoldások alkalmazása tervezés oldalról sokkal több figyelmet kíván, beszerzés oldalról nézve némileg nagyobb költséggel jár viszont összesítve minden kiadást jobban megéri.

A gerinchálózatok létrehozásához szükséges kábelek esetén szerkezetbeli váltás volt megfigyelhető. Egyre többen állnak át akár légkábel akár behúzó kábelek viszonylatában a klasszikus pászma szerkezetű optikákról a könnyebb súlyú és újabb technológiájú mikro modulúak irányába.

A lead time-ok viszonylatában strukturált vonalon tavaly ősszel volt először tapasztalható némi megbicsaklás. Természetesen ebbe az is szerepet játszott, hogy a réz ára óriási hullámvasútba kezdett melynek eredményeképp a gyártók visszavonták az összes érvényben lévő árlistájukat és sokszor napi árazással dolgoztak. Természetesen az ő oldalukon ez a beszerzést is érintette így könnyen előfordulhatott, hogy a nálunk is lecsapódó csúszás egy-egy beszerzési nehézségre vezethető vissza.

Optikai fronton is egységesen igazak a fentebb leírt nehézségek. Itt ugyan nem a réz ár, hanem a különböző műanyag árak tépázták meg a termékek árait. További izgalmakat hozott a kínai termékekkel kapcsolatosan bevezetett büntetővám melynek eredményeképpen egy hatalmas plusz igény keletkezett, amelyet a gyártók hirtelen nem tudtak kiszolgálni. A jelenlegi helyzetben egy új és nem backlogolható termék megrendelése esetén a gyártónál 3-4 hónapos lead time-ok várhatóak.

Rack szekrények

A fém áremelkedésének köszönhetően az eddig megszokott árlisták itt is megszűntek és az egyedi (akár napi) árazás vette át a főszerepet. A kültéri szekrényeknek köszönhetően mindezek ellenére növekedést sikerült elérnünk a 2020-as évhez képest.

GPON

A GPON eladások OLT szinten majdnem ötszörösére nőttek darabszámban. Ennek hozadékaként természetesen e kategória árbevétele is megugrott a tavaly előtti évhez viszonyítva. Ezt az eredményt megtámogatta a több ezres értékesített darabszámot elérő HaLny ONU portfólió.

SFP/SFP+/XFP modulok

E termékcsoport is erős növekedést mutatott a 2021-es évben. A MikroTik megtartotta a 2020-as számait, az UBNT 1/3-al növelte a darabszámi eladásait 2020-hoz képest. A Fibrain mondható a tavalyi év abszolút befutójának, aki képes volt megduplázni a 2020-as számait.

Hozzászólás írása

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!

Még nincs egy hozzászólás sem.