Témakörök


24GHz RACOM RAy3 az ACE Telecom hálózatában

1 0
2019.02.14. 07:46

Az ACE Telecom Budapesten és annak agglomerációjának területén szolgáltat internetet, IP telefóniát, adatparki szolgáltatást és bérelt vonali internet ügyfelei részére. Bázisállomásaik kihasználtsága igen magas ezért mindenképp vártak egy olyan eszközre, amelyet magasabb modulációba kapcsolva növelhetik az adatátvitel sebességét ezáltal pedig bővíthetik az adott szakasz kihasználtságát. Ekkor került figyelmük középpontjába a RACOM RAy3-as, amely hatékony megoldást kínál számukra.

 

Az ACE Telecom-nál egy MPLS alapú optikai gyűrű szolgálja ki a megközelítőleg 150db bázisállomást amelyből Budapest területén 80db míg az agglomerációban 70db található.

A legmagasabb szintű szolgáltatás a bérelt vonali internet, amelyet 99,5%-os rendelkezésre állás mellett biztosítanak ügyfeleik részére, 8 órás hibaelhárítási garanciával.

Ránits Szabolcs az ACE Telecom hálózattervezője megosztotta velünk, hogy egy bázisállomásnál az ügyfelek nagyjából 200-300 Mbps-os sávszélességet használnak fel. Azonban, ha egy nagyobb igény érkezik az adott körzetben szükségszerű a rádió kapacitásának növelése.

A RACOM berendezéseit 5 évvel ezelőtt kezdték el használni, ezekből jelenleg is nagyjából 100 teljesít szolgálatot hálózatukban.

A RACOM rádióit 500 métertől egészen 10 km-es szakaszokon át használják és távolságtól függően ezekhez 40 vagy 68 cm-es Jirous antennákat szerelnek fel.

Nagy könnyebbséget jelent számukra, hogy a RACOM RAy széria minden modellje azonos felfogatással rendelkezik így különösebb módosítás és szerelés nélkül cserélhetőek. A legújabb RAy3-as rögzítésénél azonban oda kell figyelni arra, hogy a rögzítő csavarok menete nem elég hosszú és ezért ezekre egy plusz alátét biztosítása szükséges.

Régebben 56V-os PoE tápfeladók használatával biztosították a rádiók meghajtását azonban a PoE tápfeladók kiszámíthatatlan működése után úgy határoztak, hogy inkább direkt DC megtáplálást választanak ipari tápok segítségével.

Telepített RACOM RAy-eket jellemzően 28MHz-es spektrumon használják. A csatornaszélesség növelésére akkor van szükség, ha nagyobb átvitel válik szükségessé viszont 56MHz-es raszteren a 24GHz-es tartomány hamar telítődik. Erre kínál megoldást a RAy3 is ahol alacsonyabb spektrumszélesség mellett magasabb modulációval nagyobb átvitel érhető el.

A RACOM RAy3 élő tesztje jelenleg is fut. Elődjeivel összehasonlítva a RAy3 sokkal jobban skálázható csatorna szélesség és moduláció területén. A jelenlegi szakaszoknál korábbi RAy modelleknél 28MHz-en 170Mbps-os adatátviteli sebesség elérésére volt lehetőség míg a RAy3-nál ez az érték 200 Mbps fölé növekedett köszönhetően a magas modulációs beállításnak.

A RAy2-es széria 5 év távlatából nézve rendkívül megbízhatónak bizonyult azonban a maximális 256-os QAM modulációs beállítás a mai igények mellett már elavultnak tekinthető. Ezért is várták annyira a RAy3 megjelenését. Számos fejlesztése mellett a 4096-os QAM modulációnak is köszönhetően ugyanis egy adott irányba több rádiót tudnak a jövőben integrálni a hálózatukba.

 

Köszönjük, hogy itt voltatok velünk. Iratkozzatok fel a csatornánkra és a feliratkozás után ne felejtsetek el a feliratkozás melletti kis csengő ikonra kattintani, hogy minden videóról értesülhessetek.

Hozzászólás írása

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!

Még nincs egy hozzászólás sem.