50+ LigoWave RapidFire összeköttetés egy stabil hálózat szolgálatában - videó

2017.12.15. 10:09

5GHz-es PTP összehasonlító tesztünkben már találkozhattatok a most következő esettanulmány videónk főszereplőjével a LigoWave által gyártott RapidFire-el, amely már akkor is igen meggyőző eredményeket mutatott. Most pedig már elmondhatja azt magáról, hogy az egyik legnagyobb magyarországi WISP hálózatában is sikeresen és megbízhatóan teljesít szolgálatot több mint 50 linkkel.

Zuber Gyula a ZNET TELEKOM ZRT. műszaki igazgatójaként osztja meg személyes véleményét és tapasztalatait a RapidFire rádiókról és arról, hogy miért jó választás kis gerincoldali összeköttetésekhez használni ezeket a rádiókat a hálózatban.


 

A hálózatépítés egyik legfontosabb alappillére a gondos hálózattervezés. Egy szakasz kiépítésekor arra kell fókuszálni, hogy mennyire könnyen lesz gazdaságosan bővíthető a későbbiekben az adott állomás, hiszen nem csak az a fontos, hogy az első ügyfélnél megvalósuljon az ígért sávszélesség hanem, hogy akár a sokadik új bekötés után is garantálható legyen. A ZNET TELEKOM megközelítőleg 700 településen szolgáltat és közel 700 állomással rendelkezik. Ezek a bázisállomások hozzávetőlegesen 22.000 ügyfelet szolgálnak ki.

 

Amennyiben a kapacitásigény nem Gbit-es akkor 5GHz-es rádiók kerülnek felhasználásra. A választék óriási, azonban figyelembe kell venni azt, hogy az olcsóbb eszközöknél a packetloss illetve a jitter az adott szakasz teljesítményét teljes mértékben tönkreteheti, így hiába olcsó egy eszköz ha a hálózat használhatatlanná válik általa.

Olyan rádióra volt elsődlegesen szükség amely stabilan alacsony késleltetést képes tartani, ez által alacsnyan maradhat a jitter. Ezért esett a választás a LigoWave RapidFire-re.

A kiválasztáskor mely tényezők voltak azok amelyek a RapidFire felé billentették a mérleg nyelvét?

- Robosztus hardware infrastruktúra (fém házas, fém tömszelencés kialakítás)

- 80 MHz-es csatornaszélességen elérhető 5-600 Mbps-os kapacitás

- Gyártói támogatás és aktív jelenét.

- Egyedi fejlesztési igények néhány hónapon belül történő megvalósítása.

- fejlett architechtúra ezáltali alacsony áramfelvétel.

- 5 W alatti fogyasztás

- egyszerű telepítés, stabil működés

Következő videónkban betekinthettek a kulisszák mögé és láthatjátok, hogy miként zajlik a ZNET TELEKOM egy RapidFire összeköttetés telepítése és beüzemelése. Iratkozzatok fel YouTube csatornánkra a friss epizódért.

Hozzászólás írása

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!

Bájtoló Kft. 2017. 12. 26. 19:53:25
Szuper a cikk!! Gyula pedig mindig egy jelenség!!!! köszönöm
Tetszik
Tetszik