5G - Az igazság nyomában - 2. rész

0 0
2021.10.22. 15:52

Folytatjuk az 5G-s mobilhálózatokról szóló átfogó elemzésünket állandó szakértőnkkel Balogh Attilával. Az első részben átvettük, hogy mit is ígér az új technológia és milyen elvárásokat támasztanak felé, illetve szolgáltatói oldalról is megközelítettük az 5G bevezetésének kérdését. A mai epizódban tovább boncolgatjuk az 5G-t és azt, hogy mikor, hogyan és milyen ütemben veheti át a főszerepet a mobil távközlésben.

 

Abban egyetérthetünk, hogy az 5G nagyobb körben történő elindítása a technológia sajátossága miatt rendkívül nagy beruházás bármely szolgáltató számára. Természetesen kisebb léptekben is lehet haladni az 5G bevezetéssel viszont ezek valós teljesítménye nem fogja azt hozni, amit valójában elvárnának a felhasználók az 5G-től. Gondolunk itt arra, hogy alacsony frekvencián nagy lefedettséget elérve elindíthatjuk az 5G-t azonban itt (a szűk raszter miatt) bármennyire is szeretnénk nem tudjuk majd elérni azt a kívánt válaszidőt, illetve sebességet, amely a legnagyobb ereje e szolgáltatásnak.

Szót kell ejteni arról is, hogy hiába az 5G megléte, ha a klienseszközök túlnyomó többsége még csak 4G kompatibilitással bír. Felmerülhet a kérdés, hogy a réginek titulált technológiák (3G, 2G) kivezetésével nem lehetne e jobb eredményeket elérni? A helyzet az, hogy számos olyan berendezés is teljesít szolgálatot a háztartásokban napjainkban is, amely kizárólag 3G vagy 2G képes (gondolunk itt különféle riasztó modulokra, kapunyitókra stb). Azon felül, hogy ezen eszközök működését ellehetetleníteni egy ilyen változtatás azzal is számolni kell, hogy ezek az alacsony frekvenciás sávok olyan helyeket is képesek lefedni, amelyet akár a 4G-se. Gondoljunk csak bele abba, hogy ha nem elérhető a 4G egy adott helyszínen akkor inkább együtt élünk e technológia korlátaival, mint azzal, hogy egyáltalán nem tudjuk használni az adott készüléket.

Hanghívás és az 5G? Az LTE esetében idővel a VoLTE (Voice over LTE) által lett biztosítva a kommunikáció. Ennek segítségével hívásainkat is már 4G-n keresztül bonyolíthattuk melynek előnyei közt szerepelt többek között a tisztább/jobb minőségű hanghívás. Az 5G-nél sincs ez másképp. Itt VoNR (Voice over New Radio) névre keresztelték a megoldást. Azonban ennek az élesítése a gyakorlatban még hátravan. Jelen pillanatban, ha egy 5G képes készülékről hívást indítunk akkor az visszatér a jó öreg 4G-hez.

Az bizonyos, hogy még jó pár év szükséges ahhoz, hogy e technológia teljes mértékben a mindennapjaink részévé váljon. De az elmondható, hogy ha kisebb léptékkel ugyan de fokozatosan megkezdődött a bevezetése, amely idővel az egyre több tapasztalat függvényében napról napra közelebb kerül ahhoz, hogy akár egy teljes magyarországi 5G lefedettségről beszélgethessünk.

Hozzászólás írása

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!

Még nincs egy hozzászólás sem.