802.11ad - 60GHz összehasonlítás

2 0
2020.12.04. 10:43

Folytatjuk a 60GHz-es frekvenciatartományról (V-Band) szóló videósorozatunkat. Az első részben a 802.11ad szabványról számoltunk be részletesen és ismertettük annak előnyeit és hátrányait egyaránt. A mai epizódban bemutatjuk a MikroTik és az Ubiquiti Networks e sávon üzemelő berendezéseit és azok képességeit.

 

A Ubiquiti Gigabeam 1Gbps-os áteresztőképességgel rendelkezik 60GHz-en. Beállítása rendkívül egyszerű az AirMax-es eszközökhöz hasonlítva talán még azoktól is egy fokkal könnyebb az üzembehelyezése. Beépített beamforminggal rendelkezik melynek köszönhetően a finomhangolás is gyors és könnyen elvégezhető.

A következő eszköz a MikroTik wAP60 mely szintén megkapta a beamforming támogatást. Átviteli képességet tekintve itt is 1Gbps-al kalkulálhatunk. A gyártónál elérhető előre konfigurált páros csomagban is azok számára, akik a részletes beállításokkal már nem szeretnének foglalkozni. Az antenna 60 fokos nyílásszöggel rendelkezik és 15-20 fokos nyalábokkal dolgozik. Távolság tekintetében a gyártó maximálisan 200 métert javasol a stabil és nagy sebességű adatátvitelért. Amennyiben a fent említett távolságnál többet szeretnénk átlőni úgy erre is van megoldása a MikroTik-nek. Az LHG60 rádiós, valamint beépített sugárzó antenna tekintetében teljes mértékben megegyezik a wAP60-al. A parabola reflektor rácsnak köszönhetően itt viszont már akár 1,5 km-es távot is átlőhetünk megfelelő rálátás esetén. Az LHG 60 rendelkezik egy lite verzióval is, amely azok számára kínál alternatívát, akik megelégszenek a 100-as interfésszel és ebből fakadó limitációkkal és a csökkentett processzor teljesítménnyel.

Az antenna szélterhelése a méhsejtes kialakításnak köszönhetően rendkívül jó. Az eszközhöz kapható gyári precíziós beállító konzol is mely még könnyebbé teszi a beállítást, valamint biztosítja a megfelelő és stabil rögzítést. A 3 fokos nyílásszög és a kisebb mint 1 fokos nyalábok miatt rendkívül pontosnak kell lennünk, hogy megfelelő eredményt érhessünk el az LGH eszközökkel. Többek között ezért is hangsúlyos a precíziós konzol használata. A gyári csomagolásban található egy apró távcső is, amely segítséget nyújt ahhoz, hogy minél pontosabban kalibrálhassuk a két LHG-t.

A MikroTik V-band kínálata itt még nem fejeződött be. A Cube60 távolsági értékben a wAP-ok és az LHG-k között helyezkedik el. A gyártói ajánlások szerint a segítségével áthidalható távolság maximálisan 800 méter. Szintén elérhető belőle egy limitált 100 megás LAN porttal szerelt lite verzió.

Az utolsó MikroTik millimeter wave képes berendezés nem más, mint a legfrissebb modell a Wireless Wire nRAY amely kapacitását tekintve megegyezik az LHG 60-al viszont méretben kompaktabb és zártabb kialakítású nála. A gyártó ajánlása szerint elsődlegesen a havas és hófúvásra hajlamos területekre érdemes ezt a modellt választani mivel az LHG val ellentétesen az nRAY zömök és zárt kialakításnak köszönhetően a hó és a jég jóval nehezebben ül meg rajta ezzel rontva az adatátvitelt.

Az eszköz meghajtásról eddig nem ejtettünk szót. Az nRAY esetében is mint minden a MikroTik kínálatában bemutatott 60GHz-es berendezésnél egyöntetűen a 802.3af PoE támogatás biztosított.

Multipont berendezések is megtalálhatóak a gyártó kínálatában. Fontos megjegyezni, hogy jelenleg a Magyarországon érvényben lévő jogszabályok szerint ez még nem megengedett, de bízunk benne, hogy az NMHH minél hamarabb zöld utat ad a 60GHz-es multipont eszközök számára.

Két multipont bázisállomás megoldás közül is választhatunk. Mindegyik konstrukció (wAP 60 AP, wAP 60Gx3 AP ) a fent már taglalt wAP konstrukció burkolatában kapott helyet így adottságaiban és képességeiben is tökéletesen megegyezik vele. Annak érdekében, hogy több klienssel (max 8db) is képes legyen egy időben kommunikálni megkapta a LEVEL4-es licenszet.

Ha a 60 fokos nyílásszög nem elegendő számunkra úgy válasszuk a wAP 60Gx3 AP-t amely már 180 fokos betekintési szöggel rendelkezik.

Kliens berendezésként használva multipont környezetben természetesen a távolságok is csökkennek valamelyest. Az nRAY-el valamint az LHG modelleknél ez 800 méter míg a Cube 500 méterre képes.

Hozzászólás írása

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!

Még nincs egy hozzászólás sem.