Témakörök

AccessPoint 802.11AC Wave 2 teszt - Ismertető

2018.05.18. 09:59

Legújabb tesztsorozatunkban Wi-Fi-s berendezéseket fogunk kipróbálni valós körülmények között, a tesztidőszak alatt kapott eredményeket ezek után részletesen kielemezzük és megosztjuk veletek soron következő videóinkban. A tesztkörnyezet kiválasztásakor elsődleges szempont volt, a magas kliensszám megléte, ennek tudatában nem is találhattunk volna jobb helyszínt mint a Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakgimnázium.

 

A Wi-Fi tesztelés egyik legnagyobb kihívása, hogy megtaláljuk azt a helyszínt ahol egy időben nagy mennyiségű kliens csatlakozik az adott hálózatra és azt aktívan használja. A hosszútávú teszt helyszín kiválasztásakor ezért esett a választás egy iskolára, hiszen itt minden feltétel adott ahhoz, hogy megmutathassák az access pointok mire is képes terepen.

A  Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakgimnáziummal együttműködve sikerült megállapodásra jutni abban, hogy ők biztosítják számunka a tesztkörnyezetet illetve a kapott tudásanyagot a hálózati berendezések terén igyekeznek integrálni a tananyagba is, hogy a diákok is teljes képet kaphassanak az általuk használt eszközökről.

Mostani sorozatunkban a 802.11ac-s Wave 2-es access pointokat fogjuk górcső alá venni hiszen ezek azok amelyeket kifejezetten magas kliensszám zavartalan kiszolgálásához terveztek az adott gyártók.

A telepített rendszereket tanítási időszakban akár 1000-1200 tanuló is használhatja, az érettségi időszak alatt pedig 500-600 fős létszámra számítanak az iskola rendszerüzemeltetői.

A tesztrendszer számára egy külön dedikált betápot szerettünk volna, ehhez kértük az ACE Telecom segítségét akik készséggel álltak rendelkezésünkre. Erre a célra egy 60GHz-es gigabites összeköttetést biztosítottak melyet egy MikroTik Wireless Wire DISH-el valósítottak meg.

Az iskolába a nagyobb közösségi terekhez 1-1 access pointot telepítettünk bízva abban, hogy itt lesz a legnagyobb klienssűrűség adott időszakokban. A tesztek közül lesznek szabad felhasználású mérések, ahol a diákok mindennapi használata mellett keletkező forgalmat elemezzük, illetve lesznek műszeres mérések is ahol a hálózatra csatlakozva magasabb adatforgalmat fogunk generálni annak érdekében, hogy lássuk mit tud majd az adott AP.

Iratkozzatok fel YouTube csatornánkra és értesüljetek elsőként videóinkról.

Hozzászólás írása

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!

Még nincs egy hozzászólás sem.