AccessPoint WLOG #16 - 5GHz PTP teszt - Ubiquiti AirFiber 5X

2017.09.21. 10:59

5 GHz-es PTP összehasonlító tesztünk utolsó résztvevőjéhez érkeztünk. A WLOG #16 adásában az Ubiquiti Networks 5GHz-es zászlóshajóját, az AirFiber 5x-et néztük meg közelebbről és végeztük el rajta a WLOG #9-ben ismertetett méréseket a 2km-es szakaszunkon.


A többféle AirFiber variáns közül mi most az RPSMA csatlakozóval szerelt verziót választottuk és hozzá egy 23 dBi-s nyereséggel rendelkező 40 cm-es DISH antennát használtunk.
 

Az AirFiber rádiója maximálisan 26 dBm-es kimenő teljesítménnyel rendelkezik, maximális moduláció mellett pedig -60-as vételi érzékenységgel bír. Az eszköz külső borítása 100%-ban fém és hátoldalán számos hűtőborda is helyet kapott. Interfészt tekintve 2db RJ-45-ös csatlakozással találhatunk: egy Gigabit Ethernet portot a forgalom és egy Fast Ethernet portot a menedzsment részére. A fő LAN porton keresztül táplálható meg az eszköz, a dobozban érkező PoE-s 24V 1A-es tápegységgel.
 

Beépített GPS antennával ugyan nem rendelkezik, de a csomagban egy mágneses rögzítésű külső GPS modult kapunk, ami pofon egyszerűen telepíthető.
 

A választott antennában megtalálható 2db külső időjárási viszonyokra felkészített RPSMA csatlakozás amelyhez könnyedén tudjuk csatlakoztatni az AirFiber 5x-et. A rádiót egyetlen kattintással felhelyezhetjük és rögzíthetjük az antennához. A finomhangolásnál természetesen lehetőség van vertikális és horizontális pozicionálásra is melyet igyekszik megkönnyíteni az antennára szerelt vizmérték is.
 

Az AirFiber 5x beállítása lényegesen több időt igényelt mint a tesztben eddig bemutatott bármely eszközé. Ennek több oka is volt, az első, hogy az antenna beállítás során sokszor megszakadt a kapcsolat és időbe telt míg újra elérhető vált a GUI.. A másik zavaró tényező pedig a rendszeresesen radar detectbe váltó DFS mód volt, amivel szintén sok időt vesztettünk.

Hosszú próbálkozás után a legjobb eredmény 50MHz-es csatornaszélesség mellett 64QAM-os moduláció lett.


 Ezek után hozzáláttunk a mérésekhez:


 iPerf-el TCP-n keresztül 10 szálon 195 Mbps értéket értünk el.


 Az Equicom Kft által biztosított EXFO műsszerrel pedig UDP-n keresztül duplex irányban a következő eredmények születtek:


 68B csomagméretnél 113/195 Mbps

512B csomagméretnél 171/145 Mbps

1500B csomagméretnél 189/165 Mbps


 A mérések folyamán világosan látszott, hogy az AirFiber 5x kis csomagméret mellett magas PPS értéket ért el és még volt benne tartalék.


 A következő részben egy összefoglaló keretében ismertetjük az eredményeket és összegezzük személyes tapasztalatainkat a teszt során használt eszközökről.

Ha tetszett az epizód akkor iratkozzatok fel Youtube csatornánkra a hetente érkező tartalomért.


 

Hozzászólás írása

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!

Még nincs egy hozzászólás sem.

Kapcsolódó termékek