AccessPoint WLOG #19 - Zyxel GPON központi megoldások

2017.10.12. 09:29

Elérkeztünk az AccessPoint WLOG 19. epizódjához, amelyben folytatjuk a Passzív Optikai Hálózatokat felölelő sorozatunkat, ezúttal a multipont topológiára épülő ZYXEL GPON fejállomás megoldásaival.


 

A GPON szabvány a korábbi videónkban bemutatott elvek alapján egy busz topológiára épülő protokoll, ahol az előfizetők egy közös optikai szegmensen osztoznak. A GPON asszimmetrikus sávszélesség elosztást valósít meg, amely letöltési sebességben 2,4Gbit/s-t, feltöltésben pedig 1,2Gbit/s-t jelent. Ezen a kapacitáson osztoznak a felcsatlakoztatott előfizetők, akiknek a száma szegmensenként maximum 128 lehet.  A kommunikáció a következő formában zajlik: A központi eszköz elküldi a letöltésre váró adatot a kliensek felé, mely minden végberendezéshez eljut, a szigorú titkosítás gondoskodik arról, hogy mindenki csak a neki szánt adatot kapja meg, a többi előfizető nem tudja értelmezni a nem neki szánt csomagokat. A feltöltéshez minden végberendezés a megadott időpillanatban a megadott ideig adhat  az optikai szálba, mely időzítést a központi egység koordinálja, ezt nevezzük idő osztásnak.

Nézzük meg, hogy miből épül fel egy GPON hálózat. A hálózat központja az OLT azaz az Optical Line Terminator. Az OLT szabványos 10 Gigabites Ethernet portokkal csatlakozik a gerinc hálózathoz és az előfizetők felé a GPON portjából indul el az optikai szál, mely a korábbi tervezési fázisban meghatározott nyomvonalon halad a megfelelő osztások használatával. Az előfizető házában az optikai szál végére kerül az ONU, azaz az Optical Network Unit, melyből sokféle kivitel létezik, ezekről a következő részben bővebben tájékoztatunk titeket..

Az OLT bemutatására a Zyxel OLT2406-ot használtuk ami egy 2U magas, moduláris sasszé. Ez az eszköz számos olyan előnyös tulajdonsággal bír, ami kiemeli a konkurencia termékei közül:

A sasszé teljesen elölről szerelhető, ami megkönnyíti az üzemeltetést. 2db  Uplink portokkal kombinált menedzsment és 4 darab GPON kártyát tud fogadni, a tápellátásról pedig 2db különálló -48V DC tápegység gondoskodik. Fontos kiemelni, hogy mind a menedzsment, mind az ügyfél oldali portok mind a tápegységek működhetnek egymás tartalékjaiként, ezzel teljes körű redundanciát valósítva meg.

A rendszer lelke a menedzsment modul, amiből kettő darabot szerelhetünk be. A kártyán 6darab SFP és két RJ45 csatlakozást találunk. Az SFP portok segítségével tudunk a gerinc hálózatunkhoz csatlakozni akár 4x10Gigabiten.

Az ügyfél oldali GPON kártyák egyenként 4 porttal rendelkeznek, így összesen 16 PON portunk lehet, ami 128-as osztással számolva maximum 2048 ügyfél kiszolgálására teszi alkalmassá a ZYXEL 2406os OLT-jét. Akinek ez nem volna elég az természetesen választhat nagyobb kapacitású eszközöket is a gyártótól. A Zyxel rendszer különlegessége, hogy a GPON modulok feldolgozó kapacitása más gyártóval szemben teljesen non-blocking vagyis szűk kersztmetszet nélkül szolgálja ki a 4 GPON SFP-t, sőt ezekből kialakíthatunk redundáns, hibatűrő párokat is. A kártyák mellé gyárilag 20km-es GPON SFP-k járnak, de rendelhetőek 80km hatótávolságúak is, ami nagy előnyt jelent a hálózat tervezésénél mivel aktív jelerősítők helyett képesek leszünk több, távolságban eltérő szegmenst kiépíteni. Nem elhanyagolható a maradék két üres hely a házban, ezek közül az egyikbe egy szabályozható sebességű ventillátor modul kerül, a másikba pedig egy un. alarm modul mely különféle ki és bemenetekkel rendelkezik. Szintén fontos kiemelni, hogy a Zyxel terméke ipari hőtartományban -40-65fok-ig üzemeltethető és szintén nem elterjedt módon rendelkezik webes kezelő felülettel is.


A következő részben a Zyxel előfizetői eszközök ismertetésével folytatjuk a sorozatunkat, iratkozzatok fel Youtube csatornánkra a friss epizódért.


 

Hozzászólás írása

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!

Még nincs egy hozzászólás sem.