AccessPoint WLOG #26 - Ubiquiti UFiber GPON

2017.11.30. 13:28

Jelentkezik az AccessPoint WLOG 26. epizódja. Ebben a részben bemutatjuk az Ubiquiti GPON rendszerét, valamint a hozzá tartozó felügyeleti és menedzsment szoftvert, az UNMS-t.

 

Az Ubiquiti kínálatában még csak az idén jelentek meg az első GPON termékek, de már a mostani kezdeti fázisban is felfedezhető az egyszerűségre és könnyű üzemeltetésre való törekvés.

Jelenleg csak egy féle központi OLT berendezés kapható, ami kompakt, 1U méretű és rendelkezik 8 darab PON porttal, 2 darab SFP/SFP+ aljzattal valamint 1 darab menedzsment és 1 darab konzol porttal. A termék gyárilag 1 tápegységgel és egy 20Km-es PON modullal érkezik, de külön vásárolhatóak hozzá plusz PON modulok illetve különböző típusú (220VAC illetve 38-54V DC) tápegységek is. A PON portok egyenként maximum 128 ügyfelet képesek ellátni, vagyis az OLT maximális kliens száma az 1024.

A megszokott OLTkhez képest itt a PON foglalatok derékszögben helyezkednek el, nem pedig döntve, ezért a telepítésnél oda kell figyelni, a megfelelő mély rackszekrény kiválasztására, mert a csatlakoztatott optikai kábeleknek helyet kell biztosítani..

 Jelenleg csak egy ONU berendezés kapható az Ubiquiti kínálatában, ami bridgeként működik. A rendkívül impozáns kijelzővel rendelkező, esztétikus megjelenésű berendezés 1 darab szokásos PON porttal és egy darab Gigabites 24V feszültség fogadására képes Ethernet porttal rendelkezik. Különlegessége, hogy a beépített kijelzőt,  megnyomva különböző információkat tudhatunk meg az eszközről anélkül, hogy beléptünk volna a kezelő felületére. Az eszköz falra és asztalra egyaránt telepíthető, üzembe helyezés alkalmával automatikusan megkapja detektálja az UNMS szoftver ahol egy gombnyomással díjcsomag és helyszín rendelhető hozzá.

Az OLT-t és az ONUt is lehet webről, SSHn, vagy a központi menedzsmentet megvalósító UNMS programmal is konfigurálni. Az UNMS Ubuntura, vagy Debianra telepíthető rendkívül egyszerűen. Csupán egy sort kell parancssorba beírni és néhány másodperc alatt már használható is a webböngészőből elérhető szoftver.

Az Unifi kontolleréhez hasonló designú UNMS is több site-ot támogat a könnyebb kezelhetőség miatt, és egyaránt képes ellátni a központi konfigurációt és felügyeletet valamint a firmware frissítést is és lehetőségünk van több felhasználói profil létrehozására.  A jelenleg még béta változatban működő programban a néhány napos teszt során nem találtunk rendellenes működésre utaló jelet, az elérhető és általunk kipróbált funkciók mindegyike megfelelően működött. Jelenleg az UNMS csak bridge üzemmódot támogat, de ez egészen biztosan változni fog a jövőben.

A rendszer képes az email küldésre, de az SNMP funkciót is támogatja, így bármilyen problémáról, vagy szolgáltatáskiesésről egyből értesülhetünk ezek révén, de akár a webfelületre belépve, külön fülön megtalálhatóak a szolgáltatáskiesésekről szóló jelentések is. Ha pedig visszamenőleg szeretnénk gyorsan elemezni ezeket, akkor is van rá lehetőségünk, mivel az OLT és minden ONU is képes grafikonon megjeleníteni több értéket is, mint például a CPU, RAM, vagy az Ethernet portokon lévő forgalmakat.

Ez volt a WLOG 26. része, amivel lezártuk a PON hálózatokról szóló sorozatunkat.. Iratkozzatok fel YouTube csatornánkra a friss epizódért..

Hozzászólás írása

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!

Még nincs egy hozzászólás sem.