AccessPoint WLOG #27 - Ubiquiti UniFi ismertető

2018.01.18. 09:56

Az AccessPoint WLOG #27 adása egyúttal 2018 első videója is, ezúton szeretnénk Boldog Újévet kívánni mindenkinek és köszönjük, hogy néztek minket. Idén egyből egy új sorozatba kezdünk, amiben az Ubiquiti UniFi termékcsaládot fogjuk bemutatni hardver és szoftver oldalról. A mostani részben, egy átfogó képet adunk erről a sokoldalú portfólióról.

 

Az UniFi a megjelenésekor egy új ötletet képviselt a WiFi rendszerek területén, mivel enterprise szintű központi felügyeletet adott a vásárlók kezébe teljesen díjmentesen, ami a kategóriáján belül egyedülálló volt és később más gyártók is átvették ezt az ötletet.

A termékcsalád kezdetben csak a WiFi AP-kból állt, azonban mára egy komplex hálózati megoldássá nőtte ki magát, amelyben megtalálhatóak a kül és beltéri accesspoint-ok, az őket kiszolgáló switch-ek, a forgalom irányításért felelős gateway-ek valamint hardveres és szoftveres kontrollerek. Emellett további kiegészítő termékeket is találhatunk IP kamerák és VoIP megoldások formájában.
 

A WiFi accesspoint-ok adják a kínálat gerincét, az eszközök az elérhető legmodernebb WiFi szabványokat is támogatják. Jellegzetességük, hogy egészen kis költségvetéstől a professzionális hálózatok igényeit kielégítő berendezéseken át még speciális felhasználási területre is kínálnak megoldásokat, mindezt úgy, hogy a felügyeleti rendszer díjmentesen letölthető és szinte korlátlan mennyiségű eszköz felügyeletére alkalmas.

Az accesspoint-ok mellé ajánlott a a termékcsaládon belüli UniFi switch-ek alkalmazása. Ezek a berendezések a megfelelő sávszélesség mellett a tápellátást is képesek biztosítani az AP-k illetve más PoE-s eszközök számára, úgy, hogy tekintélyes power budget-el rendelkeznek. A beépített SFP/SFP+ portoknak köszönhetően pedig mint Gigabites mind 10 Gigabites uplinkeket is tudnak biztosítani. Természetesen ezek a Layer2-es switch-ek is menedzselhetőek.

A hálózati forgalom irányításáért felelősek a UniFI Security Gateway-ek amelyek komoly csomagfeldolgozási képességek mellett, forgalom analízisen túl különböző fejlett szolgáltatásokat is kínálnak úgy mint RADIUS szerver, VPN funkciók.

A rendszer legnagyobb erőssége a felügyeli szoftverben rejlik. Az UniFi Controller névre hallgató program díjmentesen letölthető Windows, MACOS és Linux környezetekbe valamint rendelkezik okostelefonra telepíthető applikációval is. A szoftver futtatható a gyártó által fejlesztett hardvereken is, ezzel minden igényt kielégítve.

A következő videóinkban részletesen foglalkozunk majd a termékcsalád különböző részeivel. Ha valamilyen funkció jobban érdekel titeket, akkor azt jelezzétek kommentben és igyekszünk kifejteni az adott részben. Következő epizódunkban a Unifi Security Gateway-eket mutatjuk be. Iratkozzatok fel YouTube csatornánkra a további érdekes tartalmakért!


 

Hozzászólás írása

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!

Még nincs egy hozzászólás sem.