Témakörök

AccessPoint WLOG #9 - 5GHz PTP teljesítmény teszt ismertető

2017.08.03. 09:58

WLOG sorozatunk 9. részében megismerkedhettek egy nagyszabású 5GHz-es PTP összehasonlító teszt részleteivel, helyszínével és mérési technikáival. Az elkövetkező két hónap során különböző gyártók termékeit fogjuk összehasonítani több mint két km-es tesztkörnyezetünkben.

A teszt szakasz az AccessPoint Kft. telephelye, valamint egy Csepelen található ACE Telecom bázisállomás között épült ki. A két pont közti távolság illetve a környezeti változók tökéletesen alkalmasak arra, hogy valós körülmények közt vizsgálhassuk meg a szóban forgó eszközök teljesítményét. Összehasonlításunk realitását tovább növeli, hogy a csepeli helyszín egy jelenleg is üzemelő aktív bázisállomásként funkcionál. A mérések során -80 -85 db közötti zajszintet mértünk, amely átlagos zavarásnak mondható.

 

Mivel különböző eszközök szerepelnek tesztünkben, ezért több mérési eljárással és változó csomagméretekkel teszteljük ezeket. A TCP méréseket az előző részben már bemutatott IPERF programmal fogjuk elvégezni 10 szálon. A IPERF-en felül szerettük volna, hogy ha egy hivatalos mérő műszer is megerősíti a mérési adatokat, ezért az Equicom Kft.-től kértünk segítséget és támogatást.

 

Az Equicom Kft., mint vállalati és telekommunikációs ICT hálózatok méréstechnikájával foglalkozó cég az egyeztetések után a  legoptimálisabb mérőműszer párt biztosította számunkra. Az EXFO által gyártott berendezés IP ethernet performancia mérésre alkalmas. Maga a műszer egy PC architechtúrájú mérő platform, melyre illeszthető a fent említett IP eth. performancia modul, amely 10/100-as illetve Gbites valamint 10Gbites hálózatok mérésére használható. A mérés során használt műszerek terepi műszerek, ezáltal képesek akár mostoha időjárási körülmények közt is működni.

 

A mikrohullámú összeköttetésen a műszer segítségével egy fizikai kapcsolatot fogunk tesztelni kis és nagy adatcsomagokkal vegyesen. Az UDP alapú mérésnek köszönhetően ténylegesen a natív átvihető adatmennyiséget tudjuk mérni layer 2-es, valamint layer 3-as kapcsolaton keresztül is. Az így kapott mérési eredmények ezek után grafikus formában, valamint számszakilag is kiértékelhetőek, jegyzőkönyv formájában dokumentálhatóak lesznek.

 

Köszönjük az Equicom Kft.-nek, hogy a tesztek során rendelkezésünkre bocsájtotta eszközeit, valamint az ACE Telecom Kft.-nek, hogy biztosította részünkre a ideális helyszínt.


 

Ha tetszett az epizód akkor iratkozzatok fel Youtube csatornánkra a hetente érkező tartalomért.


 

Hozzászólás írása

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!

Még nincs egy hozzászólás sem.