AccessPoint WLOG Extra - Meteorológiai radarok zavarása 5GHz-en

2018.05.24. 10:32

Mai speciális WLOG epizódunkban ismételten egy érdekes témát járunk körül. A meteorológiai radarok és a távközlési eszközök viszonyáról tudhattok meg néhány fontos információt az NMHH valamint az OMSZ tolmácsolásában. Ezen ismeretek fényében pedig mindent megtehettek annak érdekében, hogy 5GHz-es berendezéseitekkel véletlenül se zavarjátok a fent említett radarokat.

 

Az 5600MHz-es sávban nem csak Wi-Fi eszközök működnek, ezen a frekvencián üzemelnek Magyarország meteorológiai radarjai is. Ebben a helyzetben azonban a radarok elsődleges felhasználónak minősülnek az adott frekvencián.

A probléma akkor keletkezik amikor 5GHz-es telekommunikációs eszközök zavarják az adott radart és ezáltal kitakarnak bizonyos részeket a pásztázott területről amely komoly veszélyeket is rejthet hiszen ezen eszközök segítségével monitorozza az OMSZ azt, hogy az adott területen milyen felhőzet, zivatarfelhőzet és egyéb légköri jelenség alakul ki. Ezeket az adatokat használják fel a repülésirányítás során ahol életbevágó lehet az, hogy egy adott zivatarzónát időben felfedezzék és erről értesíthessék az adott járatot. Továbbá ugyanilyen fontossággal bír tavaink viharelőrejelzése is.

A meteorológiai eszközök az 5GHz-es tartományon belül 5610,5625,5640 MHz-es frekvenciákon működnek.

Jelen pillanatban 4 db ilyen az OMSZ által működtetett radarállomás található az országban.

- Budapest
- Szentes
- Napkor
- Pogányvár


A wireless eszközök a meteorológiai frekvenciákat igyekeznek elkerülni, ebben nyújt nagymértékben segítséget a beépített dinamikus frekvencia szabályzás (DFS) funkció amely ha radar frekvenciát érzékel elhangolja onnan a készüléket egy más, nem zavartató frekveciasávra.

A problémák nem csak ennek a funkciónak a nem megfelelő működéséből beállításából adódhatnak. A másik jelenség, hogy ha az üzemeltető akarva / akaratlanul rossz régióra állítja be eszközét és így az nem a Magyarországon működő DFS frekvenciákat veszi figyelembe.

Ilyen zavarás érzékelésekor az NMHH mérőautói a helyszínre kiérkezve elvégzik a méréseket és amennyiben megállapítják a zavarás tényét felkeresik az üzemeltetőt, és felkérik arra hogy változtassa meg eszközének beállításait. Amennyiben a zavarás ezek után is fennáll akkor a hatóságnak jogkörében áll az adott eszköz lekapcsoltatása végső esetben pedig akár leszerelése is. Ha a zavarás visszatérő jelenség akkor a fentieken felül akár pénzbírsággal is súlytható a szabálysértő.

A hathatós együttműködés érdekében a hatóság arra kéri a távközlési rendszerek üzemeltetőit, hogy mindenképpen vegyék figyelembe a fent is taglalt szabályokat annak érdekében, hogy minden berendezés zavartalanül és biztonságban működhessen egymás mellett.

Iratkozzatok fel YouTube csatornánkra és értesüljetek elsőként videóinkról.

Hozzászólás írása

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!

Még nincs egy hozzászólás sem.