Témakörök


AccessPoint WLOG különkiadás - Licenszelt frekvenciás összeköttetések tervezése és engedélyeztetése

2018.05.10. 10:53

Mai különleges WLOG epizódunkban a licenszelt frekfvenciás összeköttetések tervezéséről és engedélyeztetési folyamatáról kaphattok bővebb tájékoztatást. A Koonsys Radiocommunication műszaki igazgatója - Kovács Attila - számol be arról, hogy mire kell figyelnie azoknak akik licenszelt frekvenciás pont-pont összeköttetéseket szeretnének üzembe helyezni és miként lehet a szükséges engedélyeket megszerezni.

 

Első lépésben az ügyfélnek meg kell határoznia azt, hogy milyen kapacitást szeretne a két pont között átvinni/biztosítani. Az összeköttetés fenntarthatóságának érdekében fontos, hogy a megfelelő rálátás megoldott legyen ezzel megalapozva annak, hogy minél magasabb rendelkezésreállással üzemelhessen az adott összeköttetés.

A következő lépés a frenvenciasáv kijelölése a távolság és az átvinni kívánt kapacitás függvényében - fontos tudni, hogy minél nagyobb a két pont közti távolság, annál lejjebb kell lépkedni a frekvenciasávokban - Minél alacsonyabb frekvenciatartományba lépünk, annál nagyobb frekvencia díjjal kell számolnunk az összeköttetésen.

Amint a sáv kiválaszása is megtörtént, egy felelős tervezőnek - aki rendelkezik a megfelelő jogosultságokkal - el kell végeznie a teljes tervezés folyamatát és egy komplett tervdokumentációt szükséges készítenie a hatóság számára, valamint ezzel együtt egy projekt fájlt is továbbítania kell, amelynek segítségével a teljes terv megtekinthető az erre alkalmas keretprogramban. A tervdokumentációban egyértelműen bizonyítani kell, hogy az adott összeköttetés fenntartható rálátás valamint esőcsillapítás szempontjából, nem zavarja semmilyen már meglévő link illetve az egyik legfontosabb, hogy mi magunk az adott rádiós teljesítménnyel azon a bizonyos csatornaszélességen nem zavarunk mást a zónában.

Ha ez mind megtörtént és a terv elkészült, akkor a hatóság felé megtörténik a terv benyújtása. Amennyiben mindent rendben találnak, az ügyintézési folyamat végeztével (kb 1 hónap) kiállításra kerül a frekvencia kijelölési határozat. A határozat mindig a linket üzemeltető  végfelhasználó nevére kerül bejegyzésre. Ekkor lehetőség van már a kiválasztott berendezés megvásárlására és telepítésére. A frekvencia kijelölési határozat egy évig érvényes (+1 évvel meghosszabbítható) és biztosítja azt, hogy adott évben védelmet élvezzen a felhasználó a kiválasztott frekvencián és paramétereken.

A link sikeres beszerzése és üzembehelyezése után kérni kell az összeköttetés használatba vételi engedélyét melyet más néven rádió engedélynek is hívnak. Ez egy egyszerű kérelem melyben hivatkozni szükséges a korábbi frekvencia kijelölési engedélyre és az abban foglaltakra. Ez szintén egy egy hónapos átfutási idővel kerül elbírálásra a hatóság részéről. Amint az engedélyt a felhasználó és üzembentartó megkapja onnantól szükséges, hogy havi frekvencia használati díjat fizessen a hatóság részére. A frekvenciadíj kifizetésével a link védelmet élvez a hatóság részéről és ettől a pillanattól kezdve nem zavarhatja harmadik fél összeköttetésünket semmilyen általa használni kívánt eszközzel.

A használatba vételi engedély (rádió engedély) érvényessége 5 év, az adott időszak után pedig egy egyszerű hosszabbítási kérelemmel tovább működtethető.

Ha meglévő frekvencia engedély illetve rádió engedély birtokában mégis zavart okozunk akkor a leggyorsabb és legjobb megoldás az áttervezés és a frekvencia váltás. Legjobb példa erre a 11 GHz-es frekvenciasáv, melynek alsó határán üzemelnek a műholdas tévék vevőegységei, ilyenkor úgy előzhetjük meg az esetleges problémát, hogy ha már a kezdetekkor figyelembe vesszük ezt a lehetőséget és linkünket a sáv közepére konfiguráljuk be.

Hozzászólás írása

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!

Még nincs egy hozzászólás sem.