Aruba Instant - A kontroller és licensz nélküli Wi-Fi

0 0
2020.06.05. 11:10

Videósorozatunk legfrissebb részében egy újabb Aruba termékvonalat mutatunk be nektek. A mai epizódban megismerkedhettek az Aruba múltjával és jelenével, valamint az Instant Wi-Fi AP termékcsaláddal. A jövő héten pedig beszámolunk majd személyes tapasztalatainkról és az észrevételeinkről is.

 

Ahhoz kétség nem fér, hogy az Aruba napjaink egyik legismertebb high-end Wi-Fi AP gyártó cége. 2002-es alapítása egy évvel megelőzte az első Wi-Fi szabvány megszületésének időpontját. Kimondhatjuk, hogy tekintetüket kezdetektől fogva a wireless technológián tartják. Több mérnökük a mai napig oszlopos tagja a Wi-Fi Alliance szabványokért felelős divíziójának. 2008-ban felvásárolták az AirWave Wireless-t melynek nevét a mai napig viseli hardveres kontrollerükön futó menedzsment szoftver.

2013-ban a lokáció analitikában jártas Meridian Apps is az Aruba tulajdonába került. 2015-ben A Hewlett Packard látva a lehetőséget a gyártóban felvásárolja azt, ezzel komoly konkurenciát teremtve a Cisco-nak. Immár a HP égisze alatt működő Aruba Networks 2018-ban bekebelezi a Cape Networks-öt, ami a korábban már bemutatott Wi-Fi szenzor kifejlesztéséért felelős.

Az Aruba kezdeti célközönsége leginkább az enterprise nagyvállalati közeg volt melyek számára olyan professzionális megoldásokat kellett kínálni, amelyeket egy kis-közepes méretű Wi-FI AP gyártó cég nem képes megugrani. A teljesség igénye nélkül néhány ilyen megoldást szeretnénk kiemelni nektek.

Az SD-WAN például egyike ezeknek a fent említett megoldásoknak. Az SD-WAN legfőbb erőssége, hogy több internet betápot tudunk rácsatlakoztatni a letelepített eszközre, ami telephelyeinket összeköti egy VPN titkosítással. Az egyik legnagyobb előnye, hogy használatához nem szükséges több 100 soros konfigokat írni, hanem egyszerű GUI felületen keresztül tudjuk paraméterezni a szükséges beállításokat. Segítségével többek között külön-külön priorizálhatjuk és irányíthatjuk a különböző irányokba tartó forgalmat.

A másik a ClearPass névre hallgató professzionális jogosultság és hozzáférés menedzsment szoftver, amely akár több ezer klienst számláló hálózatot képes felügyelni.

 

A Wi-Fi berendezések területén 4 fő termékvonalon keresztül képviseli magát a gyártó.

- Hardveres telepített fizikai kontrollerrel ellátott Wi-Fi rendszer

- Cloud alapokon nyugvó Wi-Fi hálózat

- A korábban már ismertetett Instant On megoldás.

- Illetve a mostani epizódokban taglalt Instant.

 

Az Aruba Instant modellek két fő szériája a 300-as, valamint az 500-as modelleket tömörítő csoport. A 300-as eszközök 802.11ac szabvánnyal ellátott Wave2-es AP-k. Az 500-asok pedig már támogatják a 802.11ax (Wi-Fi 6) szabványt is. Mindegyik család számos különböző altípussal rendelkezik melyet a lenti táblázatban láttok:


(Képre kattintva teljes méretben megjelenik)

 

A Wi-Fi6 képes 500-as AP-k főbb képességeit szintén a lenti táblázatban láthatjátok:


(Képre kattintva teljes méretben megjelenik)

 

Fontos infó, hogy mindkét sorozat úgynevezett unified AP, ami az Aruba eszközöknél annyit jelent, hogy képesek működi hardveres és Cloud alapú kontrolleres rendszerben, valamint természetesen Instant módban is.

A 802.11ax-es Aruba berendezésekről egy korábbi videónkban már hallhattatok, amelyet ezen linken keresztül újra felidézhettek.

Maga az Instant funkció annyit tesz, hogy fizikai és cloud alapú különálló berendezés nélkül is képesek vagyunk vezérelni a hálózatunkat. Ez oly módon lehetséges, hogy egy Instant AP-t kinevezzük egy úgynevezett „Master AP” -nak, ami innentől kezdve ellátja a kontroller feladatokat. Megemlítendő, hogy további előnye az instantnak, hogy teljes mértékben ingyenes és licensz mentes. Az Instant AP-k mindegyike élettartam garanciával rendelkezik. Ez annyit tesz, hogy a termék megszűnése után még 5 évig biztosítja a gyártó a cserét a meghibásodott AP-k-ra, amelyeket a probléma bejelentése utáni munkanapon már a felhasználó rendelkezésére bocsájtja.

Természetesen a videóban szereplő AP se úszhatta meg azt, hogy megnézzük mit rejt a belseje. A fedlapot eltávolítva egy fém borítást találunk melyen elhelyezkedik a 4db antenna. A borítást levéve belül a különálló professzionális árnyékolással ellátott rádiókat, valamint az egyéb vezérlőket találjuk.

Megemlítendő, hogy az Aruba Instant a switcheket és egyéb hálózati eszközöket nem kezeli. Ehhez már mindenképp a klasszikus kontrolleres rendszert kell választanunk. A gyártó ajánlása alapján 128db AP-ig képes stabilan működni az Instant rendszer, azonban itt is figyelni kell arra, hogy a hálózat növekedése esetén a „Master AP” szerepét mindig egy erősebb access point töltse be. A 300-as és 500-as sorozat modelljei egy azon hálózaton belül gond nélkül használhatóak. Egyedül az azonos FW verzió megléte követelmény, viszont ezt teljesen automatikusan felügyeli a kontrollerként működő „Master AP” -is.

Az alap funkciókon felül külön egy pár szót ejtünk arról is, hogy IPS, IDS, illetve tartalomszűrést is végez az eszköz, amely jellemzően ugye csak külön kontrollerrel ellátott termékekre szokott igaz lenni.

Jövő héten részletesen elmondjuk nektek, hogy milyen tapasztalatokat szeretünk a demó hálózatban, amelyet letelepítettünk és használtunk, valamint különböző teszteknek vettettünk alá.

Hozzászólás írása

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!

Még nincs egy hozzászólás sem.