Aruba Instant On vs. UniFi

1 0
2020.10.02. 08:54

Mai videónkban az Aruba Instant On termékcsaládról és annak új belépőiről, valamint frissítéseiről beszélgetünk az Aruba rendszermérnökével Veszelovszki Péterrel. Szót ejtünk az újonnan bemutatott Instant On switch portfólióról, azok legfontosabb tulajdonságairól, illetve keressük a választ arra, hogy az Ubiquiti Networks UniFi szériájának legnagyobb kihívójaként mit kínál az Instant On a vásárlók számára.

Egy korábbi epizódunkban már részletesen beszámoltunk az Instant On termékcsaládról, valamint arról, hogy hova is pozícionálhatjuk ezt a szériát a piacon. Most egy összehasonlítás keretében állítjuk egymással szembe az Aruba Instant On-t, valamint az UBNT UniFi termékeit.

A 1930-as „hívójellel” bíró Instant On switch modellekről egyaránt elmondhatjuk, hogy hardveresen az enterprise vonalat erősítik. A hardvert teljes egészében a 2930F szériából kölcsönözték az Instant On részére, egyedüli különbség a telepített szoftverben és annak funkciólistájában található. Zárójelben jegyeznénk meg, hogy ez az állítás az Instant On WiFi AP típusokra is igaz hiszen ott is az enterprise körben mozgó Series 3, valamint Series 5 berendezések adták a hardveres alapot és néhány külső burkolati módosításon kívül csak a szoftverben lelhetőek fel különbségek.

A 1930-as switch típusokat összevetve az UniFi switch verziókkal rögtön látszik, hogy az Aruba termékei esetében nincs szükség külön kontrollerre, illetve bizonyos router funkciókkal is felvértezték ezeket a switcheket, aminek köszönhetően nem kell egy újabb eszközt közbeiktatunk (security gateway, Dream machine) azért, hogy megkapjuk például a Layer 7-es tűzfalat vagy alap router funkciókat (DHCP, NAT, Radius szerver). Ezekkel a plusz berendezésekkel nem kell számolnunk, ha Aruba Instant On rendszerben gondolkozunk mivel a switch-ek és az AP-k teljes egészében rendelkeznek a fent felsorolt funkciókkal. Az Instant On szoftverének képességei ugyan szerényebbek, mint az enterprise osztályba tartozó társaiké, sőt az UniFi által nyújtottnál is karcsúbb bizonyos esetekben ám ezt ellensúlyozva elmondható, hogy minden egyes új FW verzió kiadásakor bővítették az elérhető funkciók listáját és bekerültek olyan lehetőségek is, amelyek mindeddig csak az enterprise termékeknél voltak elérhetőek.

A már fent említett beépített funkcióknak (kontroller, router) köszönhetően az Instant On hálózatok üzemeltetése és beüzemelése is rendkívül egyszerű és nem feltétlen kíván professzionális IT háttértámogatást.

Szoftveres vonalon is megemlítendő, hogy az Aruba esetében nagyobb biztonságérzettel is rendelkezhet a felhasználó, mint pld az UniFi termékeknél, ahol egy-egy új frissítés után előfordulnak döccenők.

A biztonságot tovább növelve az Instant On-ban megtalálható egy ún. TPM chip (Trusted Platform Module) melynek lényege, hogy megakadályozza azt, hogy az AP-n vagy a switch-en tárolt különböző tanúsítványok vagy bármilyen egyéb titkos információ kinyerhető legyen harmadik fél számára. A switchek-ben továbbá található DoS védelem is mely felismeri és elhárítja az esetleges DDos támadásokat. Emellett meg kell említenünk az ARP védelmet is, amelynek segítségével elkerülhetjük azt, hogy például egy a hálózaton lévő AP IP címét, valamint MAC címét lemásolva adatokat szerezhessenek meg a támadók a hálózatról.

Sok gyártó által forgalmazott access point-ból a mai napig hiányoljuk a WPA 3 támogatást, amellyel az Aruba Instant On AP-k már a kezdetektől rendelkeznek.

Licenszelési kérdésekről is szót ejtettünk már korábban azonban itt is kiemeljük, hogy az Instant On esetében semmilyen extra költséggel nem kell számolnotok. A garanciánál viszont érezhetőek az enterprise adta lehetőségek. Az Instant On switch-ek ugyanis Limited Lifetime garanciával rendelkeznek, ami a gyakorlatban annyit jelent, hogy a termékekre EOL (End Of Life) + 5 év-et biztosít az Aruba. Bizodalomra adhat okot az is, hogy a 1930-as switchek burkolata alatt található hardverekre a 2930F esetében 99 év garanciát vállal a gyártó.

Egy a legutóbbi videónk óta megjelenő új AP-ról (AP22) is beszámolunk nektek. Ez már támogatja a Wi-Fi 6-ot (802.11ax) mind 5GHz-en mind pedig 2,4GHz-en. Ez utóbbi azért kiemelkedő mert az UniFi Wi-Fi 6 képes eszközei között jelen pillanatig nem találhatunk olyat, amely már 2,4 GHz esetében is rendelkezik 802.11ax támogatással.

A 1930-as switch családban 7 különböző típust találunk. Ezek között található 8,24 és 48 porttal rendelkező változat. Természetesen PoE támogatással bíró típusok is megtalálhatóak kínálatban, sőt azon belül PoE budget tekintetében is vannak különbségek egy-egy modell között. Sajnos 802.3bt szabványt támogató modell nem szerepel a kínálatban jelenleg. Itt egy pont az UBNT-nek. Viszont az Aruba termékeknél jóval nagyobb PoE budget-el számolhatunk 802.3at esetében, mint az UniFi switch kínálatában.

Költség szempontjából, ha mindent összeadunk akkor nagyrészt megegyezik a két gyártó által kínált rendszer viszont az Aruba esetében sokkal jobb garanciális feltételek adottak.

Hozzászólás írása

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!

Még nincs egy hozzászólás sem.