Cambium Networks PMP 450M/I/B - Az ACE Telecom hálózatában

2019.12.05. 10:52

Az internetszolgáltatások területén az üzleti előfizetők elvárásai nagy mértékben megváltoztak az elmúlt években. Egyrészt a rendelkezésreállást illetően módosultak az igények másrészt pedig az állandó garantált sávszélességgel kapcsolatban is hatalmas változások tapasztalhatóak. A meglévő régi technológia korlátai miatt szükségessé vált egy új, fejlettebb termékcsalád felkutatása. A megoldást végül az ACE Telecom hálózatában a Cambium Networks PMP 450 M/I/B termékei jelentették.

 

Farmosi Attila az ACE Telecom ügyvezetőjének elmondása alapján a megnövekedett elvárások mellett versenyképességük megtartásának érdekében technológiai fejlesztésre volt szükség. A meglévő eszközparkkal már nem tudták maradéktalanul kielégíteni a jelen kor sávszélesség igényeit. Rendszereik működőképessége a belső zavartatások miatt helyenként instabillá vált. Ezek mellett mivel egyre több kliens berendezést kellett hadrendbe állítaniuk és felcsatlakoztatniuk bázisállomásaikra azok leterheltsége napról napra növekedett. Ennek okán egyre több AP-t kellett telepíteniük tornyaikra, ami több munkával, nagyobb energiafogyasztással és egyre növekvő belső zavartatással járt.

Egy fél éves teszt periódus után esett a választás a Cambium Networks PMP 450 „Medusa” sorozatára. Egy társszolgáltató partnerüktől kapták kölcsön az 1db bázisállomást, illetve hozzá 8db kliensberendezést annak reményében, hogy pozitív tapasztalatokra tesznek szert. A tesztek beváltak és nagyon jól sikerültek. Az eredmények önmagukért beszéltek.

Ezek után döntöttek úgy, hogy egy egész Budapestet lefedő PMP 450 „Medusa” hálózatot építenek ki az alsóbb kategóriás internetszolgáltatásaik biztosítására.

Ránics Szabolcs hálózattervező arról számolt be, hogy Cambium Networks PMP 450-es termékcsalád bevezetésénél először a gyártó által fejlesztett LinkPlanner tervezőprogramba illesztették be azokat a helyszíneket, amelyek részt vettek a PMP 450-es migrációban. A LinkPlanner GPS koordináták alapján bekalibrálta a szektorirányokat függőleges és vertikális irányban egyaránt. Ezek után következett a telepítés és az antennák finomhangolása az ügyfelek átmigrálásával együtt. A Cambium cnMaestro elnevezésű központi felügyeleti rendszerében felvételre került az összes kiépítés. A cnMaestro-n keresztül könnyedén elvégezhető az összes berendezés esetleges FW frissítése, illetve azonnali visszajelzést ad az adott hálózat pillanatnyi állapotáról.

A PMP 450M bázisállomásokhoz klienseknek 450B és 450I-ket használnak. A 450I berendezések támogatják az RF filtering funkciót ezért ezeket inkább a nagyobb sávszélességet igénylő ügyfelekhez helyezik ki. A 450B a kliens berendezések olcsóbb típusa ez nem rendelkezik a fent említett RF filterrel. Ezeket a bázishoz közelebb, illetve alacsonyabb sávszélességet igénylő partereikhez telepítik.

A PMP 450-es termékcsaláddal nagyon sok problémára megoldást találtak. A PMP450 1db 40MHz-es csatornaszélességet használ az 5GHz-es tartományban, amely önmagában biztosítja azt, hogy ne legyen belső zavartatás. Amennyiben egy bázispontra több 450M AP-t helyeznek ki akkor a GPS szinkron biztosítja azt, hogy egyszerre egy időben adjon, illetve vegyen minden berendezés megelőzve ezzel is a zavart.

További előnye, hogy rendkívül sok kliens csatlakoztatható fel egy AP-ra magas sávszélesség elvárások mellett is. Tapasztalataik alapján 80Mbit/s-os szimmetrikus sávszélesség biztosítása sem okoz problémát. Számszerűsítve mintegy 200 felhasználóig el lehet vinni az egy szektorban üzemeltetett végpontok számát.

Ehhez szükség van egy fontos beépített funkcióra is, ami nem más, mint az adaptív beamforming amely az adósugarat mindig a megfelelő kliens irányába állítja be. További fontos feature a MU-MIMO valamint a teljes területen lévő bázisok között is működő GPS szinkron.

A régi rendszer lekapcsolásából adódóan egyfolytában szabadulnak fel frekvenciák így az antennák már nem annyira zsúfoltak ennek eredményeképpen már minden lehetőség adott arra, hogy a PMP 450 M/I/B termékcsalád a maximumot nyújtsa.

3 hónapos üzemeltetési tapasztalat alapján elmondható, hogy 32 bázisállomás került kiépítésre, valamint 200-250 ügyfél került átmigrálásra 450I és 450B SM berendezésekre. Nagyon fontos üzleti szempontból, hogy a meghibásodási arány eddig 0 és a berendezéseknek köszönhetően azokat az emelt sávszélességeket tudják biztosítani stabilan az ügyfeleiknek, amelyre vágytak.

Hozzászólás írása

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!

Még nincs egy hozzászólás sem.