Cambium Networks cnMatrix - Tapasztalatok

0 0
2020.11.06. 17:01

Múlt heti videónkban bemutattuk nektek a Cambium Networks EX1000-es (Layer 2) valamint az EX2000-es (Layer 3) switch családjának főbb tulajdonságait és hardveres jellemzőit. A mai epizódban a fent megnevezett eszközök szoftveres képességeiről és a felhő alapú menedzselési lehetőségről (cnMaestro) láthattok egy bővebb beszámolót.

Az EX1000-es széria a Layer 2-es funkciók (VLAN, STP, LACP stb.) teljes portfóliójával büszkélkedhet. Beállításuk egyaránt lehetséges CLI-n vagy webes GUI-n keresztül. A grafikus felületet előnyben részesítők számára jó hír, hogy még a bonyolultabbnak számító konfigurációk is könnyedén elvégezhetőek a cnMatrix switcheken kódolás nélkül. Layer 2-es mivoltuk ellenére és a felhasználók legnagyobb örömére néhány Layer 3-as feature-t (static route, Inter-VLAN routing, DHCP relay) is megkapott az EX1000-es cnMatrix switch család. Amennyiben ezek kevésnek bizonyulnak úgy egy szinttel feljebb lépve a Layer 3-as EX2000-es modellek közül kiválaszthatjuk a számunkra leginkább ideális switch-et mely már rendelkezik többek között Routing Information Protocol (RIP) és Open Shortest Path First (OSPF) támogatással is.

A 802.11ax-es Wi-Fi kedvelői körében valószínűleg rendkívül hívogató az EX2000-es modellek között megtalálható EX2016M-P, amely a Gbit-es és SFP+ portokon felül büszkélkedhet 6db 2,5G-s (802.3bz) RJ-45 csatlakozással is, valamint támogatja a 60W-os 802.3bt PoE szabványt is.

A Cambium ingyenes felhő alapú kontrollerét (cnMaestro) használók részére egy újabb plusz pont lehet, hogy ezek a switchek is vezérelhetőek, monitorozhatóak és konfigurálhatóak ezen felületen keresztül (switch csoportokként vagy akár template fájlok használatával teljes értékűen). Így akár a komplett hálózatot menedzselhetjük egy rendszer segítségével.

Meg kell jegyeznünk, hogy a belsős tesztek során a monitoring szolgáltatásban még apróbb botlásokat tapasztaltunk, de ezek javítása remélhetőleg az újabb verziókban már megtörténik.

A saját belső Wi-Fi rendszerünkben már régóta cnPilot AP-k teljesítenek szolgálatot és a fent is említett könnyebb menedzselés, monitorozás apropóján mi is úgy döntöttünk, hogy egy hálózatfejlesztés keretén belül a cnMatrix switch megoldásait használjuk a jövőben.

Egy kis kitekintés a jövő évre: A Cambium idővonala szerint 2021-ben várhatóan megérkezik a TX széria melyre a gyártó Tower switch néven hivatkozott több platformon is. Ezek a modellek már nem az enterprise vonalon, hanem az ISP-k számára kültéri szekrényekben elhelyezve nyújthatnak majd segítséget. A gyártó ígéretei szerint akár klimatizálás nélküli kültéri szekrényekbe is elhelyezhető lesz a tág hőtűrésnek köszönhetően bármelyik TX modell. A kültéri felhasználásra való hivatkozással ezeken a switch típusokon minden bemenet a fronton kap helyet még az AC is (melyből állítólag redundáns megoldás is érkezik), hogy a beüzemelés és karbantartás során minél kevesebb macerával járjon akár egy tápcsere.

Amennyiben a cnMatrix család felkeltette az érdeklődéseteket és szívesen kipróbálnátok/tesztelnétek egy vagy több jövőbeni projektetekben és ezeket a tapasztalatokat megosztanátok velünk úgy keressétek kiemelt kapcsolattartótokat vagy hívjátok központi telefonszámunkat.

Hozzászólás írása

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!

Még nincs egy hozzászólás sem.