Témakörök


Cambium Networks cnPilot - Ismertető

0 0
2020.07.09. 09:11

Mai videónkban megismerhetitek a Cambium Networks múltját és jelenét illetve átfogó képet kaphattok a cnPilot termékcsaládról, valamint a benne foglalt eszközök teljesítményéről, típusairól és főbb jellemzőiről.

A Cambium Networks 2011-es alapításának egyik fő mozzanata az volt amikor a nagy múltra visszatekintő Motorola elkezdte értékesíteni főbb üzletágait. Ekkor került eladásra a a kültéri PTP és PTMP részleg és ezzel egy időben megszületett a Cambium Networks. Az első Cambium Wi-Fi eszköz megjelenését 2015-re datáljuk. A késlekedés oka az volt, hogy a megkötött szerződésben a Motorola kötelezte a Cambium-ot arra, hogy az üzlet megszületését követően 3 évig nem adhat ki rádiós berendezést. Az első immár Cambium Networks márkanév égisze alatt létrejött Access Point az E400-as nevet kapta. Az E400-as hardver tekintetében rendkívüli nagy potenciállal rendelkezett. Jó lefedettséget és sávszélességet biztosított azonban volt egy gyenge pontja, ami nem más volt, mint a szoftver.

Az ingyenes felhőalapú szolgáltatáson nyugvó szoftveres megoldás nagyon jó ötletnek tűnt hisz ehhez hasonló kontroller rendszert főleg ingyenesen nemigen lehetett találni a piacon. Azonban pont ez bizonyult a kezdetekben a rendszer Achilles sarkának. Problémák voltak a GIU-val, a funkciók működésével, valamint a monitoring szolgáltatásokkal is. A Cambium fejlesztői nagy örömünkre azonban felismerték ezt a problémát és számos fejlesztést hajtottak végre a szoftveres kontrolleren mely napjainkban már a cnMaestro nevet viseli. A szoftveres buktatók kiküszöbölésével már minden adott volt ahhoz, hogy a cnPilot széria nagy sikereket érhessen el a jövőben.

Ha a Cambium-ot a gyártók közt pozícionálnunk kellene akkor a a közép-felső kategória lenne a megfelelő számára hisz megoldásai közt olyanok is szerepelnek, amelyek leginkább a high-end Wi-Fi gyártókra jellemző azonban megfizethetőség tekintetében kedvezőbb számokat kaphatunk egy-egy rendszer tervezése során, mint ahogy azt a prémium kategóriánál megszokhattunk.

Kronológiai sorrendet követve az E400-as 2015-ös debütálását követően 2016-ban megjelent a kültéri 802.11ac-s Wave 1-es AP család (E500, E501, E502). 2017-ben történt a fent említett szoftveres ráncfelvarrás majd 2018-ban egy switch családot is piacra dobott a gyártó azonban emiatt sok kritika érte mivel a Layer3-as switch-ek ugyan funkciókban gazdagok voltak, de a középkategóriás árakhoz szokott vásárlói közönség számára már túlontúl drágának és feleslegesnek bizonyultak e nagytudású eszközök. Ezt a csorbát is kiköszörülték hisz 2020-ban megjelent a Layer2-es cnMatrix switch széria, valamint hamarosan érkeznek a Wi-Fi 6-os AP-k is.

 

 

 

Történt egy felvásárlás is a tavalyi évben, amikor is a prémium kategóriás Wi-Fi megoldásokat gyártó Xirrus -t bekebelezte a Cambium Networks. Jelen pillanatban még két külön vonalon párhuzamosan folyik a fejlesztés, de idővel várható, hogy a Xirrus -tól érkező szoftveres tudást implementálják a saját rendszereikbe is.

A cnPilot-ok még egy rendkívül nagy ütőkártyával rendelkeznek, ami nem más, mint a garancia. A Cambium a beltéri AP-kra egységesen 5 év míg a kültériekre 3 év garanciát biztosít, ami nagy ritkaság e szegmensben.

Az áttekintés után ejtsünk néhány szót a hardverekről. A beltéri AP-k belépő szintű E410-es berendezése 1db Gbit-es ETH csatlakozással érkezik, 2x2 MiMo-val. A magasabb szintű tudással felvértezett E600-on már 2db Gbit-es ETH interfészt és 1db USB portot is kapott. Rádiós viszonylatban itt már 4x4-el számolhatunk valamint BLE Beacon támogatással is bír.

A kültéri portfólió legkisebb tagja az E505-ös mely 2x2-es Wave 2-es rádiós adottságokkal büszkélkedhet, valamint egy 5dBi-s integrált antennával. Nagytestvére az E510 mely főbb paramétereiben megegyezik az E505-el azonban itt már az antennanyereség 8dBi. Mindenképp megemlítendő, hogy az E510 megkapta a Rail minősítést, aminek köszönhetően telepíthető vasútállomásokra, valamint pályaudvarokra. Az E700-as csúcs pedig már 2db Gbit-es rezes ETH porttal, valamint 4x4-es rádióval büszkélkedhet.

A következő részben néhány személyes tapasztalattal jövünk a cnPilot-ról.

Hozzászólás írása

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!

Még nincs egy hozzászólás sem.