Cambium Networks cnPilot WiFi iskolai környezetben

2019.06.06. 09:04

Jelen esettanulmányunkban a Cambium Networks cnPilot termékcsalád enterprise WiFi berendezéseit mutatjuk be iskolai környezetben. A Lauder Javne iskola korábban telepített hálózati eszközei már nem voltak képesek kiszolgálni az egyre növekvő felhasználói igényeket és kliens számot, ezért úgy határoztak, hogy itt az ideje egy új, teljes iskolát lefedő WiFi rendszer kiválasztásának és üzembe helyezésének. Ekkor került fókuszba az ACE Telecom Kft., amellyel már ezt megelőzően is kapcsolatban álltak

Az ACE Telecom Kft. egy 20 éve működő internetszolgáltató cég. Farmosi Attila ügyvezető elmondása alapján az utóbbi években igyekeznek arra koncentrálni, hogy ügyfeleiknek teljeskörű szolgáltatásokat tudjanak nyújtani a tervezéstől a kivitelezésen át, egészen az üzemeltetésig.

Három évvel ezelőtt a Lauder Javne iskolának egy bérelt vonali internetszolgáltatást létesítettek, amely jelen pillanatban is üzemel. Az intézmény részére 300 Mbps-es sávszélességet biztosítanak, mellyel ellátják az iskola teljes internetes igényét.

Az épület elrendezését tekintve egy elemi részből, illetve egy gimnáziumból áll, amelyek a főépületben találhatóak. Emellett egy különálló óvoda épület is tartozik hozzá. Összességében megközelítőleg 850 diák, valamint emellett 180 dolgozó használhatja a rendszert. A tanulók részére nincs korlátozva a behozható okoseszközök (notebook, telefon tablet) száma, sőt, egyre inkább igyekeznek az oktatásba is bevonni ezeket a berendezéseket a pedagógusok. Ezért is kiemelten fontos, hogy egy megbízható és gyors hálózati infrastruktúra álljon rendelkezésükre. Az előző rendszer adatátviteli képességei már nem voltak elegendőek egy ekkora terhelés kezelésére.

Az ACE Telecom-al már volt egy meglévő, jó kapcsolata az iskolának, hiszen ők biztosították korábban az iskola internetszolgáltatását. Amikor a WiFi rendszer váltás mellett döntöttek, egyértelmű volt számukra, hogy őket keresik fel.

Ezek után megérkezett az igény az ACE Telecom-hoz, hogy egy teljes iskolát lefedő WiFi hálózatra van szüksége az intézménynek. Az ACE Telecom törekvése, hogy egy ilyen jellegű informatikai beruházást minden esetben teljes életciklusában végig tudjon követni az igényfelméréstől kezdve, a tervezésen és telepítésen keresztül, az üzemeltetésig.

A Cambium Networks cnPilot termékcsaládjára azért esett a választásuk, mert minden, a megrendelő által támasztott igényre volt megoldásuk, továbbá a megbízhatósága és az üzemeltethetősége is nagyon jó a rendszernek.

Az iskola számára a Cambium termékei ismeretlenek voltak, de egy kisebb kutatás után megtudták, hogy hasonló külföldi iskolai környezetben számos referenciával rendelkezik a gyártó.

Összességében a területen 55 db Cambium Networks cnPilot berendezés biztosítja a teljes lefedettséget 2,4, valamint 5GHz-es tartományban.

A gimnáziumi oldalon minden osztályteremben külön dedikált AP áll a tanárok és a diákok rendelkezésére. Az elemi részen már kicsit ritkább az AP sűrűség, itt két osztályteremre jut 1 db AP, amely lefedettsége így is bőven elegendő, illetve a jóval alacsonyabb kliensszámot is kényelmesen képes kiszolgálni ezzel a sűrűséggel.

Kültéren is szükséges volt a megfelelő sávszélesség biztosítás, mivel előfordul, hogy a kinti helyszínen is zajlik oktatás, illetve a tanulók és a diákok egyaránt használják a WiFi-t.

A teljes eszközparkot a Cambium Networks saját cnMaestro rendszerén keresztül, egy virtuális szerverre telepített eszközről menedzselik az ACE Telecom szakemberei.

A statisztikák szerint csúcsterhelés mellett körülbelül 360 felhasználó használja a rendszert 60 Mbps-os forgalmat generálva.

Az iskola WiFi szabályzata szerint a hálózatra mindenki felcsatlakozhat. Működik egy vendég SSID (1Mbps), amin keresztül a belső iskolai anyagokhoz nem férhetnek hozzá. Emellett egy külön diák (5Mbps) illetve egy tanári (10Mbps) hálózat is elérhető, melyről már az iskolai tartalmak is hozzáférhetőek.

A fentieken felül plusz egy rejtett hálózat is megtalálható, amelyre kizárólagosan a technikai infrastruktúra (okosTV, projektorok, okostáblák, előadói notebook-ok) berendezései csatlakozhatnak fel korlátlan sávszélesség felhasználással.

Az ACE Telecom-nak nagy örömére szolgált, hogy ezt a projektet rájuk bízták, mert egy ténylegesen jövőbe mutató oktatási célú rendszert sikerült építeni, nagyon jó együttműködés keretében.

Vajda Tibor oktatástechnikus szerint nagy könnyebbséget jelent számukra, hogy az ACE Telecom teljeskörű szolgáltatással biztosítja a stabil és folyamatos iskolai WiFi hálózat üzemeltetést. Elmondása szerint ők ebből jóval többet profitálnak, mint ahogy azt akár egy szerződésben számszerűsíteni lehetne.

Köszönjük, hogy itt voltatok velünk. Iratkozzatok fel a csatornánkra és ne felejtsetek el a feliratkozás melletti kis csengő ikonra kattintani, hogy minden videóról értesülhessetek.

Hozzászólás írása

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!

Még nincs egy hozzászólás sem.