Cambium Networks - cnWave ismertető

0 0
2021.12.23. 12:12

Folytatjuk múlt héten debütáló minisorozatunk második részével. Az első epizódban részletesen bemutattuk nektek a Terragraph rendszert és azt, hogy milyen lehetőségek rejlenek ebben a technológiában. A mai részben a hangsúly már teljes mértékben a Cambium Networks 60GHz-es (V-Band) Terragraph képességekkel is felvértezett 802.11ay alapú multipont termékcsaládjára, a cnWave-re kerül.

A cnWave család darabjait fizikai valójukban látva, valamint kézben tartva egyértelművé válik az, hogy teljes mértéken ipari telekommunikációs célokra lettek tervezve. A masszív robosztus öntvények között elveszik az egy-egy műanyag elem. A burkolat alatt egy többmagos 64 bites architektúrájú ARM processzor felel azért, hogy a számítási feladatok sokaságát a legnagyobb precizitással és sebességgel megoldja.

A Terragraph programban való részvétel eredményének minden gyümölcse visszaköszön a cnWave berendezésekben. Többek közt a MESH hálózatban megtalálható FB által fejlesztett Open/R protokoll mely irányítja a vezetéknélküli hálózatban lévő forgalmat. Figyeli azt is például, hogy mely rádió milyen moduláción működik adott pillanatban és ennek függvényében optimalizálja a forgalom delegálását a hálózat két végpontja között.

A 60GHz adta csatornaszélesség, valamint a channel bonding nem szab határt a sávszélességnek rádiós alapon. A berendezések feldolgozóképessége az, ami megadhatja a tényleges elméleti maximumot.

Rádiós fronton a 802.11ay protokollt támogató Qualcomm QCA 6436 chipsettel találkozhatunk az eszközökben. Ezáltal az ay adta összes fontos fejlesztést és újítást (TDD, TDMA ) is magunkénak tudhatjuk.

A V1000-es klienst leszámítva mely a vezeték nélküli linken keresztül szinkronizál a bázisállomással, minden berendezés integrált GPS-el rendelkezik.

A V5000-es distribution node beépített szektorantennáinak (2db) köszönhetően együttesen kb 140 fokos területet képes lefedni. Betápként rendelkezésünkre áll egy 10 Gbps-os SFP+ port. Egy V5000-es node-ra összesen 30 klienst csatlakoztatható fel vagy a kliensszám csökkenésével akár további node-ok is felaggathatók a MESH rendszer fenntartásának érdekében. Teljesen optimális körülmények között akár 8 Gbit-es rádiós sávszélességre is képes.

A rendszer sokrétűségét is bizonyítja, hogy pont-pont összeköttetésként, egyszerű pont multipont módban - itt nincs szükség külön end to end kontroller közbeiktatására mivel az eszközökben található egy e célra fejlesztett megoldás - valamint MESH hálózatban is üzemeltethetőek a berendezések. Természetesen, mint minden Cambium rendszer esetén itt is végül a cnMaestro menedzsment rendszerén keresztül monitorozhatunk, felügyelhetünk és menedzselhetünk minden apró mozzanatot a hálózatban akár API-n keresztül is teljesen automatizálva.

A V1000-es kliens node 1db Gbites rezes LAN porttal rendelkezik. Rádiós layeren természetesen ennél jóval többet tud hisz modulációs séma szerint képes akár MCS10-12-re is. A magyarországi terepviszonylatokat figyelembe véve maximum távolságnak néhány 100 métert mondanánk biztonsággal.

A merészebbek számára az akár PTP összeköttetésekre is alkalmas nagyobb testvér a V3000-es kliens node is használható mely két különböző méretű antennával érhető el. Egy 44.5 dBi-s nyereséggel rendelkező és egy valamivel kisebb 40.5 dBi-s közül választhatunk. Bár személyes véleményünk szerint ez nem is igazán való lakóházakhoz klienseszközként többek közt nagy mérete, súlya miatt is hiszen ennek rögzítése már komoly felépítményt kíván. PTP összeköttetésként használva viszont akár 4-5 km áthidalására is képes és kiváló választás lehet.

Gyártói hírek szerint hamarosan egy harmadik kliens verzió is napvilágot lát mely a V3000-es és a V1000-es teljesítménye és mérete közé fog beékelődni.

A cnWave-el a Cambium megadta a telekommunikációs cégeknek azt, ami a Terragraph program egyik célkitűzése volt, egy gyorsan és rugalmasan telepíthető, nagy sávszélességet biztosító hálózati infrastruktúra kiépítési lehetőségét.

Hozzászólás írása

Hozzászólások

Új hozzászólás
Még nincs egy hozzászólás sem.