Témakörök


Cambium Networks ePMP 2000 esettanulmány - ZNET Telekom

2018.03.02. 08:34

A ZNET Telekom Zrt. hálózatában lévő ePMP 2000-es rendszerrel szerelt állomásokról és azok működéséről tudhattok meg bővebb információt mostani esettanulmányunkban. A videóban az ePMP-re váltás miértjéről valamint annak rövid és hosszútávú előnyeiről tájékozódhattok.

FIGYELEM! A YouTube rendszerének pillanatnyi instabilitása miatt előfordulhat, hogy bizonyos platformokon és operációs rendszereken lejátszás közben a videó szaggatását tapasztaljátok. Ajánljuk, hogy 1080p-s felbontásban nézzétek a videót, mi ezen beállítások alkalmazása mellett észleltük a legkevesebb alkalommal a hibát.

 

A MikroTik szektorokon 30+-os kliensszám esetén a hálózat instabillá válik. Ez volt az a kritikus probléma amiért a ZNET Telekomnál úgy határoztak, hogy a Cambium Networks ePMP 2000-es eszközeivel kezdik el átszerelni jelenlegi bázisállomásaikat, amelyekre két-háromszor több klienst lehet felcsatlakoztatni és stabilan kiszolgálni.

A probléma pontosabb leírása szerint egy bizonyos kliensszám fölött a MikroTik szektorokon az aggregált kapacitás töredékét lehet csak elérni. Tapasztalataik alapján kizárólag lakossági ügyfelek kiszolgálása esetén még a legkisebb előfizetői csomagok mellet, zajmentes környezetben is a 60-as ügyfélszám a maximum.

Ezek után kerültek telepítésre az új ePMP 2000-es bázisok, amelyek olyan állomásokon teljesítenek szolgálatot amelyekre akár 400-nál is több kliens csatlakozik fel. A migráció folyamán párhuzamosan volt szükség mindkét rendszer használatára és kiderült, hogy az ePMP-ben lévő hardveres zajszűrőnek köszönhetően minden gond nélkül működik a párhuzamos üzemeltetés az átállás időszakában - viszont a Mikrotiknek komoly problémái voltak ettől.

Az ePMP állomásoknál a rendszer automatikusan dönti el azt, hogy a szektor vagy a beamforming antenna vételét használja fel. A tapasztalatok alapján azonban az esetek 90%-ban a beamforming jel kerül felhaszánlásra valószínűleg a jobb SNR értékek miatt, ami magasabb modulációs szinthez vezet. Ezen felül jön még a GPS szinkroinizáció is amely természetesen már egy komplett üzembe helyezett hálózati esetén tud csak megfelelően működni.

Nagykanizsán már közel teljes mértékben lezajlott az átállás, ennek eredményeképpen mind a bázisállomásokon mind pedig az ügyfél oldalon magasabb SNR értékek mérhetőek, mivel nincsen olyan helyzet amikor az egyik adó “belebeszél” a másik adó vételébe, ezáltal megszűnik az öninterferencia.

A kliens oldalon kezdetben Force180-asok kerültek ki kitelepítésre, később megjelentek a Force 200-asok, amelyek segítségével jóval nagyobb távolságok hidalhatóak át zökkenőmentesen. Jelenleg is van olyan összeköttetés amely 20km-es távolságról csatlakozik a bázisállomásra.

Az átállás után megközelítőleg 2500 kliens és 100 bázisállomás található az adott területen. Ami szembetűnő volt bázis oldalon, hogy az állomások antennaszáma majdnem a felére csökkent a Cambium Networks ePMP 2000-es rendszerének használatával. A korábban problémásnak tartott helyszínek megbízható működése után nem kérdés, hogy idővel az egész hálózat át lesz szerelve az ePMP rendszerre és annak jövőbeni generációira.

Hozzászólás írása

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!

Még nincs egy hozzászólás sem.