Cambium Networks esettanulmány - 10.000 eszközön túl - ZNET Telekom

0 0
2021.12.30. 12:39

Jelen esettanulmányunk létrejöttének oka, hogy a ZNET Telekom hálózatában immáron több mint 10.000 Cambium eszköz teljesít szolgálatot. Az évek alatt szerzett tapasztalatokról, valamint arról, hogy miért használják nagy megelégedettséggel a gyártó számos termékcsaládját, a ZNET Telekom tulajdonosa, Zuber Gyula mesél nekünk.

 

A ZNET és a Cambium közös együttműködése 2014-ben indult amikor 100db PTP 650-es linket rendeltek és állítottak hadrendbe hálózatukban. Az eszközök teljesítményével és ekkor még csak beta szoftverével is nagyon elégedettek voltak. A PTP650-esek tették a dolgukat, nem kellett őket hibás működés miatt frissíteni/javítani, csak karbantartás jelleggel történtek FW frissítések. Áruk ugyan magasabb, mint a konkurens eszközöké azonban megbízhatóságukkal és teljesítményükkel kompenzálják ezt.

A következő nagyobb változás 2016-ban az ePMP széria bevezetésével kezdődött. Ekkor jellemzően az eddig MikroTik multipont rendszerekről történt a váltás az ePMP megoldásokra. Tették ezt azért, mert elérték a végponti bekötések és a báziskapacitások maximális számát. Az ePMP-ben megtalálható GPS szinkronizáció is hatalmas segítség volt hiszen ennek köszönhetően sokkal hatékonyabbá tehető a kommunikáció a bázisok és klienseik között, főleg sűrűn telepített zajos környezetben. Az ePMP 2000-es, valamint 3000-es bázisállomásokból több mint 400-at telepítettek le az évek során. A rájuk csatlakoztatott kliensek száma pedig meghaladja a 7000-et.

A meghibásodások száma itt is alacsony, ami további bizalmat ad a gyártó felé, valamint az üzemeltetésben is hatalmas segítség hiszen a hibaelhárítások a legnagyobb költséggel járó folyamatok az ügyfélelégedettségről már nem is beszélve.

2018-ban egy újabb szintlépés következett be a multipont rendszerekben, a PMP 450-es széria használatával. A PMP450-es kínálatból a zászlóshajó (cnMedusa) volt az, amelynek a teljesítményével és képességeivel a leginkább elégedettek voltak. Ebből jelenleg több mint 100 darab üzemel a hálózatban melyre 1000-et meghaladó (jellemzően üzleti és magasabb minőségi elvárású ügyfeleket szolgálnak ki ezzel a technológiával) kliensszám csatlakozik. A zajtűrése kiemelkedő ezért városi környezetben üzleti ügyfelek esetében szinte mindenhol elkezdtek erre átállni. Debrecen városába például kizárólag ezzel a technológiával vannak jelen.

Az ePMP 3000-es család kezdeti szoftveres nehézségei után elkezdték a meglévő 2000-es eszközparkot is felfrissíteni a nagyobb igényű bázisoknál. Ami további pozitívum, hogy az esetleg még n-es protokollon üzemelő más gyártótól származó eszközök is felcsatlakoztathatóak az ePMP bázisokra az Elevate szoftver segítségével.

2019-ben a kültéri és beltéri Wi-Fi-s eszközökben is váltás történt. Az addigi MikroTik berendezéseket a cnPilot AP megoldásaira cserélték. Tették ezt a fejlettebb rádiós adottságai, valamint a könnyebb menedzselhetőség érdekében. Összességében több mint 1000 cnPilot AP üzemel a rendszerben.

Miért választották a drágább árkategóriában mozgó Cambium termékeket a minőségükön és megbízhatóságukon túl? Nagyobb hálózatok esetében elengedhetetlen az is, hogy valamilyen menedzsment szoftverrel összefoghatóak, felügyelhetőek és frissíthetőek legyenek az eszközök. A Cambium cnMaestro szoftvere pont e célt szolgálja.

Az üzemeltetési költség a másik fontos tényező. Akkor, ha egy eszköz megbízhatóan és hiba nélkül működik nincs szükség plusz kiszállásokra és hibajavításokra melyek összértéke akár meg is haladhatja magának a berendezésnek az értékét. Így ugyan vásárlások során magasabb összeget kell fizetni az eszközért mégis az évek folyamán „visszahozza” ezt a plusz kiadást azzal, hogy meghibásodás nélkül stabilan teszi a dolgát.

E technológiák használatával a ZNET képes arra dinamikusan fejlődjön és professzionális szolgáltatást nyújtson ügyfelei részére. A racionális érvek mellett emocionális érvek is vannak. Minden szakmában a legjobb eszközökkel a legjobb dolgozni és ezek segítségével lehet a legjobb eredményt is elérni. E szemléletmód sikeressége beigazolódni látszik hiszen jelenleg az országban az ZNET szolgálja ki a legtöbb ügyfelet (~20.000) Wi-Fi-n keresztül.

Hozzászólás írása

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!

Még nincs egy hozzászólás sem.