III. 5GHz-es PTP összehasonlító teszt - Összefoglaló - 1. rész

0 0
2019.10.03. 09:00

Leghosszabb 5GHz-es PTP összehasonlító tesztünk végére értünk. A harmadik szériában is igyekeztünk a szakma számára legérdekesebb eszközöket kiválasztani és letesztelni. A két részből álló összegző első epizódjában a 300 USD-s listaár alatti termékek kerültek fókuszba. A megszokott videós tartalmon felül egy infografikát valamint személyes értékeléseinket is megosztjuk veletek.


Az összehasonlítás alapját a korábban mért eredmények adják, amelyekből három fő paramétert számoltunk ki: Az EXFO műszer által 1500-as csomagmérettel mért eredményekből és a használt csatorna szélességek méretéből számoltuk a spektrális hatékonyságot mutató bit/Hz arányt és szintén ezen mérés, illetve az eszközök dollárban megadott listaára adja meg az ár/érték arányt, nevezetesen azt, hogy 1 dollárért mennyi megabitet visz át az eszköz? Az egyik legfontosabb mutatót, vagyis a csomag feldolgozó képességet az EXFO műszer által 68-as csomagmérettel végrehajtott teszt eredményből számoltuk ki. Az eredményeket az alábbi infografikán láthatjátok.

 

 

Eszköz Konfigurálhatóság Vélemény
MikroTik Basebox 5 A MikroTik-ben jártas szakembereknek egyszerű konfigurálást biztosít, a link hamar összeáll, debugolás egyszerű.
Az eredmények alapán elmondható, hogy zavart környezetben rosszul viselkedik, kicsi a csomagfeldolgozó képessége. Olyan feladatokra ajánljuk, ahol a legfontosabb szempont az ár.
Mimosa C5C Jó konfigurálhatóság, áttekinthető felület, az eszköz használhathoz telepítés előtt be kell regisztrálni a terméket. Kategóriáján felüli áteresztő és feldolgozó képessége van, amit zavart környezetben egyáltalán nem tudott megmutatni. Véleményünk szerint ez PTP kapcsolatra nem alkalmas zajos környezetben. A Mimosa bázisállomásaival egészen biztosan jobb teljesítményt nyújtott volna a szinkronjel miatt.
Ubiquiti Rocket 5AC Lite A gyártótól megszokott áttekinthető, jól kezelhető a szoftveres rész, az irányba állítást segítő funkciók jól használhatóak, egyszerűsíti az egész telepítést. A termék nem zavart környezetre van kitalálva, ezért nem túl kritikus szakaszok kiépítésére javasoljuk, ahol fontos az ár.
Ubiquiti Rocket 5AC Prism Szoftveresen megegyezik az 5AC Lite-al.
A termék zavart környezetben egyértelműen jobban teljesít, mint a Lite verzió. Bár a csomagfeldolgozó képessége ugyan annyi, mint a Lite-nak, a Prism chipsetnek köszönhetően, lényegesen jobb teljesítményt nyújtott zavart környezetben. Ezt a terméket zavart környezetben is lehet eredményesen használni.
MikroTik Netmetal 5SHP Szoftveresen megegyezik a BaseBox5-nél elmondottakkal. Ebben az árkategóriában csak ez a termék rendelkezik SFP porttal. Az rádiós teljesítménye rendkívül nagy, jelenleg ez a MikroTik portfóliában kapható legjobb konnektortos 5GHzes berendezés.
Cambium Force 300 CSM Szofveresen egyszerű, jól áttekkinthető, de lassan áll össze a link. Az a megdöbbentő ebben a berendezésben, hogy PPS-ben nem nyújtott sokat a labor teszt alapján, viszont a kategóriáján belül ez érte el a legjobb áteresztőképességet nagy csomagméret esetén, és Mbit/$ értékben 1,5x jobb eredményt ért el, mint a tesztünk második helyezettje, annak ellenére, hogy kliens berendezésnek ajánlja a gyártó.

 

Következő héten folytatjuk összefoglalónkat a 2. résszel. 

5 GHz-es PTP összehasonlító tesztünk összes epizódját visszanézhetitek 
YouTube lejátszási listánkban


Ha még nem tettétek meg akkor most iratkozzatok fel YouTube csatornánkra, hogy első kézből értesülhessetek videóinkról.

Hozzászólás írása

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!

Még nincs egy hozzászólás sem.