ISP Lab - Cambium Networks - Force 425 - Ismertető

0 0
2021.01.20. 10:33

Ezen a héten egy újabb videósorozat debütál YouTube csatornánkon. Az ISP Lab fantázianevet viselő adások elsősorban internetszolgáltatók részére mutatnak be olyan termékeket, amelyekre szükségük lehet vezetékes vagy vezetéknélküli hálózatuk kiépítése során. Az új széria első epizódjában a Cambium Networks tegnapi napon bemutatott Force 425-ös berendezéséről tudhattok meg mindent.

A videó készítésekor még nem beszélhettünk publikusan a január 19-én hivatalosan bejelentett új üdvöskéről azonban most már nincs ok a titkolózásra így rögtön a megjelenés utáni napon megoszthatjuk veletek első benyomásunkat az eszközzel kapcsolatban.

A Force 425 az ePMP család tagjait gyarapítja tovább azonban a gyártó berkein belül némi átszervezés látszik elnevezés fronton. A korábbiakban minden pont-pont összeköttetésre használatos eszköz a PTP nevet viselte (PTP650, PTP550, PTP550e, stb.) míg a Force név alatt futó termékek a kliensek kínálatát bővítették (természetesen ezek is alkalmasak voltak PTP összeköttetésre). A Force 425-öt a Cambium viszont az első 802.11ax szabványt támogató pont-pont berendezéseként promótálja. A Wi-Fi 6 alkalmazásának köszönhetően a gyártó 60%-os növekedést ígér rádiós teljesítményben, ami valljuk be nagyon szépen hangzó érték. Bízzunk benne, hogy a jövőbeni tesztek során ezt az adatlapon megjelenő növekményt viszontláthatjuk majd az eredményekben is.

A termék kézhezvételekor rögtön feltűnik, hogy a Cambium is megalkotta első komplex csőtápos megoldását mely leginkább azért volt indokolt, hogy az ax szabvány adta rádiós teljesítményt maximálisan kiaknázhassa bárminemű jelveszteség nélkül. Más gyártóknál már láthattunk csőtápos rendszereket, de ezeket jellemzően PTMP környezetben alkalmazták, PTP összeköttetésre alkalmas eszközöknél még nem találkozhattunk ilyennel. A rádió majdnem teljes külső burkolata fém, amelynek köszönhetően robosztus megjelenést kölcsönöz neki. A műanyag előlapi részen találhatjuk meg a LED visszajelzőket. Interfészek tekintetében 1db rezes Gbites ETH porttal, valamint 1db SFP foglalattal kalkulálhatunk. Amint az látható külön tápfeszültségbemenet nem található a Force 425-ön ebből adódóan kizárólag PoE-n keresztül (802.3at vagy Passzív PoE) táplálható meg.

A Force 425-ön lévő címkét alaposabban szemügyrevéve egy furcsaságot is észrevehetünk. A nálunk lévő bemutató darabon Force 425 SM felirat volt olvasható melyből az SM rövidítés a subscriber modult jelöli, ebből arra következtethetünk, hogy a jövőben érkező ePMP 4000-es bázisállomások kliensberendezéseként is alkalmazható lesz a Force 425. A fejegység rész a rádióhoz hasonlóan első érintésre masszívnak és időtállónak tűnik. A gyári csomagolásban a fentieken felül találunk még két tömszelencét is az SFP, valamint ETH porthoz illetve egy 25dBi-s nyereséggel rendelkező antennát amely egy további extenderrel (nem része a csomagnak) 28 dBi-re növelhető.

A Force 425 nem csupán az integrált csőtápos megoldásban érhető el. A Force 400C típusszámot viselő modellt csőtáp helyett 2db RP-SMA csatlakozóval látták el így ehhez tetszőlegesen választhatunk antennát.

Az elérhető 12,5-ös bit/Hz-es spektrumhatékonyságot összevetve a maximálisan elérhető 80MHz-es raszterrel megállapítható, hogy Gbit feletti átvitel érhető el. A gyártó által közölt tesztek alapján zavart környezetben is sikerült 800 Mbit-es aggregált kapacitást kisajtolni a Force 425-ös berendezésekből. A 80 MHz-en kívül 40, valamint 20 MHz-es raszteren is képes üzemelni. A 2X2 MiMo támogatással rendelkező Force 425-öt 200.000 PPS-es csomagátvitelre tervezték, amely többek közt RFC méréseknél is hasznos lehet.

A videóban bemutatott linket a felvétel után a Z-NET Telekom számára elküldtük, aki egy átfogó egy hónapos teszt keretében mind zavart mind zavartatásmentes környezetben kipróbálja és a kapott eredményeket a szerzett tapasztalatokkal együtt megosztja velünk. Erről a következő epizódban részletesen beszámolunk nektek.

Hozzászólás írása

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!

Még nincs egy hozzászólás sem.