ISP Lab - Cambium Networks - Force 425 - Teszt

0 0
2021.01.29. 15:54

Múlt héten bemutatkozó ISP Lab videósorozatunk első adásában megismerhettétek a Cambium Networks frissen megjelent Force 425-ös eszközét. A mai részben folytatódik a Force 425-ös története, amelynek ezúttal már nem az asztalon, hanem élő környezetben kellett bizonyítania rátermettségét. A ZNET Telekommal együttműködve egy átfogó tesztet sikerült elvégezni melynek eredményeiről most részletesen beszámolunk nektek.

A ZNET Telekom részéről Szász Péter technológiai igazgató számol be tapasztalatairól és osztja meg első benyomásait a termékkel kapcsolatban. A teszt környezetet két részre bontható. Zavart erősen szennyezett 5GHz-es terület, valamint interferenciától mentes „tisztább” terep.

A termék kézhezvételekor rögtön látható volt, hogy a gyártó számos fejlesztést eszközölt a Force 425-ön. A csőtápos összeköttetés praktikus megoldásnak tűnt annak érdekében, hogy az ax adta lehetőségeket maximálisan kiaknázhassa a rádió. Örömteli volt az a megállapítás is, hogy a Cambium rögtön IP67-es védettséggel látta el a berendezést nem pedig külön kiegészítők segítségével érhető csak el a szám.

A raktárba való beérkezés után az eszközök rögtön munkához is láthattak. Elsőként az erős zavartatással rendelkező helyszínre kerültek, majd a felszerelésük után rögtön elkezdődhetett a teszt. Egy kisebb bázisállomás gerincoldali becsatlakoztatása lett kiváltva a Force 425-tel. A mérés során az adott állomáson közel 100 SM mellett 50-60 Mbit-es forgalom volt detektálható. Ezt az értéket minden gond nélkül hozta a rádió, de ennyivel nem elégedtek meg a ZNET-nél ezért több multipont-os kliens berendezésről kezdtek el egy időben mesterséges forgalmat generálni a rádió irányába, hogy megmutatkozhasson mire is képes. Ezek mellett sikerült megközelítőleg 300 Mbit-es forgalmat elérni a pont-pont Force 425-ös linken. A rádió adatain látszott, hogy ezeket az eredményeket erős interferencia mellett csökkentett modulációval sikerült elérnie. Összességében elfogadható eredménynek mondható a fent leírt érték. A kétirányú duplex mérések során pedig ez a szám csupán 250-300 Mbit-re csökkent.

Figyelembevéve azt, hogy a Force 425 nem egy high-end gerincoldali PTP megoldás, illetve, hogy a tesztek alatt végig még különböző beta FW-ek futottak rajta azt kell mondanunk, hogy az eredmények hozták azokat a számokat, amelyeket elvárhattunk tőle zavart környezetben.

Ezek után kíváncsiak voltunk, hogy a Cambium által is publikált interferenciától mentes helyszínen akár 800 Mbit-es átviteli eredmények megvalósíthatóak e.

Fontos kiemelnünk, hogy linkek minden esetben 80MHz-es raszteren üzemeltek, EPTP módban. Az első teszt során megközelítőleg 2,5 km-es távon míg a most következő megmérettetésen megközelítőleg 400m volt a két rádió között.

A második már „tiszta” zavartatástól mentes helyszínre felszerelve a rádiókat szemmel látható volt a teljesítménynövekmény. Egyirányba, valamint aggregáltan is 900 Mbit feletti értékeket sikerült elérni a Force 425-ös linkkel TCP és UDP esetén is.

64 byte-os UDP csomagok esetén az aggregált eredmény 180 Mbit volt míg 1500 -as méretek esetén 900 Mbit feletti értékek születtek.

Kíváncsian várjuk, hogy ax-es chip adta lehetőségeket kiaknázva milyen további termékek érkeznek a Cambiumtól a közeljövőben és, hogy mit várhatunk majd az ePMP 4000-től.

Hozzászólás írása

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!

Még nincs egy hozzászólás sem.