Témakörök


ISP Lab - HALNy vendorfüggetlen megoldások

0 0
2021.06.25. 11:59

Új sorozatunkban a HALNy vendorfüggetlen ONU megoldásainak világába kalauzolunk el titeket. Az első epizód során magáról a HALNy-ról, valamint a gyártófüggetlenségről mint jelenségről ejtünk szót bővebben.

A fő kérdés, hogy honnan eredeztethető a vendorfüggetlenség megjelenése? Régebben alaptétel volt az, hogy egy GPON OLT vagy ONU minden esetben azonos gyártótól kellett, hogy származzon annak érdekében, hogy kommunikálni tudjon egymással.

A nagy telekommunikációs cégek, pontosabban azok új beszerzési szabályai miatt minden eszközre legalább két beszállítóval kellett rendelkezni a jövőben. Azonban itt kezdődtek a problémák ugyanis „A” beszállító OLT-i egyáltalán nem voltak kompatbililisak „B” beszállító ONU berendezéseivel. Vagy egy másik példán levezetve, ha egy adott területen csak „A” beszállító eszközeit telepítették akkor ott a későbbiekben nem volt lehetőség más beszállító termékeivel dolgozni.

Ennek hozadékaként a tenderek során ezen ISP-k több feltételt is szabtak:

- Semmilyen módon nem korlátozhatják az OLT berendezések gyártói azt, hogy milyen ONU eszközöket használnak hozzájuk.

- OLT-k minden funkcionalitással rendelkezniük kell, nem lehetnek korlátozott funkciók, licenszdíjak.

- SNMP MIB-eket publikussá kell tenni

- új firmwareekbe se kerül semmilyen korlátozás a jövőben

Mivel e szolgáltatók rendkívül nagy felvevőpiacot jelentenek így szükséges volt alkalmazkodni az új feltételekhez. A Fibrain ekkor döntött úgy, hogy életre hívja HALNy brand-et és a háttérben megegyezik számos más gyártóval is, hogy minél szélesebb kompatibilitási portfóliót mutathasson fel. A tárgyalások során sikerült közös nevezőre jutni számos más gyártóval. A teljesség igénye nélkül ezek között van a Dasan, Zyxel, Huawei, FiberHome stb. és a lista folyamatosan bővül.

A teljes listát az alábbi linken keresztül érhetitek el: Supported OLT Vendors > HALNy NETWORKS

A mai trendek a régi iskolával szemben már nem az OLT-t helyezik reflektorfénybe, hanem a vendorfüggetlen ONU eszközöket. Ezek alapján elsődlegesen a kiválasztott ONU gyártóját érdemes megkérdezni, hogy milyen OLT ajánl leginkább termékeihez és nem fordítva.

A HALNy ONU portófiójához a gyártó elsődlegesen a saját disztribúciója alá tartózó Dasan OLT családját javasolja köszönhetően a magas minőségnek és annak, hogy ezen OLT eszközökkel van a legnagyobb tapasztalata.

Hozzászólás írása

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!

Még nincs egy hozzászólás sem.

Kapcsolódó termékcsoportok