LTE teszt - MikroTik LtAP mini

2018.10.03. 14:44

LTE tesztsorozatunk bemutatása után rögtön bele is vágunk az eredmények ismertetésébe. Aktuális epizódunkban megismerhetitek a kifejezetten mozgó járművekbe szánt MikroTik LtAP mini-t és megtudhatjátok milyen eredményeket ért el a korábban bemutatott LTE teszten.

Az LtAP mini-ről első alkalommal az idei berlini MUM összeállításunkban olvashattatok. Az LtAP mini egy darab DC-s csatlakozóval rendelkezik amelyen keresztül 8-30V-ig megtáplálható, egy micro USB foglalat is helyet kapott rajta amiről szintén meghajtható. Ezek mellett egy darab PoE képes 10/100-as ETH csatlakozással, két SIM kártya foglalattal valamint egy darab serial porttal látták el.

A router egy R11-es LTE kártyával rendelkezik amely CAT4-es besorolással bír. Az LtAP kapott egy beépített GPS antennát is, viszont mi ajánljuk a külső GPS antenna használatát.

A LAN port mellett található MODE gombbal lehetőségünk van különböző előre megírt scriptek futtatására.
 

A helyszínek kiválasztásáról és mérési eljárásokról LTE teszt ismertető videónkból tudhattok meg többet.

Tesztünket két részre bontottuk. Az első felében az LtAP mini tracker funkcióit vizsgáltuk.

Ahhoz, hogy tesztelni tudjuk a funkciót szükséges volt egy saját script írása majd annak futtatása a feladatütemezőben. Ennek eredményeképp az eszköz HTTP hívásokkal egy szerverre felküldte az aktuális koordinátákat, magasságot valamint a sebességet.

A tesztek során azt tapasztaltuk, hogy egyidejűleg 9-11 műholdat lát az LtAP mini.

A tesztünk során 15 másodperces mintavételezést használtunk. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy az adatok 15 másodpercenként kerültek elküldésre a szervernek. A szerver egy feldolgozó script segítségével MySQL adatbázisba rögzítette a kapott adatokat.

A felhalmozott adatmennyiségből ezek után tetszőleges megjelenítő szoftvert alkalmazva bármilyen adat kinyerhető. Megtekinthetjük az eredményeket listanézetbe vagy akár térképen is.

A tracker funkció után lássuk az LTE teszt eredményeit. A referencia mérés Budapesten történt.

budapesti referencia eredmények:

Letöltés - 95 Mbps

Feltöltés - 41 Mbps

Ping idő - 13 ms

Ezek után elindulva a balatonszemesi célállomásunkhoz útközben  leteszteltük az LtAP-ot. 130 km/h sebességgel haladva a Wi-Fi-s interfészen keresztül az alábbi eredmények születtek:

Letöltés - 51 Mbps

Feltöltés - 19 Mbps

Ping idő - 16 ms

Az út során folyamatosan ellenőriztük a tracker funkciót és el kell mondanunk, hogy minden a terv szerint működött, pontos és folyamatosan frissülő eredményeket kaptunk.

Ezt a berendezést elsődlegesen gépjárművekbe (taxikba, buszokba) hotspot berendezésként valamint flottakövetésre ajánljuk.

Ha még nem tettétek volna meg akkor iratkozzatok fel YouTube csatornánkra, hogy mindig első kézből értesülhessetek legfrissebb videóinkról.0

Hozzászólás írása

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!

Még nincs egy hozzászólás sem.