Témakörök

MikroTik LtAP mini - LTE roaming teszt

0 0
2019.11.07. 08:55

Tavalyi LTE tesztsorozatunkat követően sok megkeresést kaptunk tőletek azzal kapcsolatban, hogy az ott bemutatott eszközök miként viselkednek mozgás közben cellák közti barangolásnál. Mi is kíváncsiak voltunk az eredményekre és az elmúlt hónapban próbára tettük az LtAP mini-ket egy közel két órás úton, amely tartalmazott budapesti szakaszt, valamint autópályát, illetve hegyvidéki, fákkal tarkított részeket is.

Tesztünkben két LtAP mini-t használtunk. Az egyikben meghagytuk a gyári MikroTik R11E-LTE modemet míg a másikba a Huawei által gyártott ME909S típusú kártya került.

Ezek után a két eszközt beszereltük a tesztben résztvevő gépjárműbe. Az autóban való üzembehelyezést nagyban segítette, hogy az LtAP mini-k rendkívül alacsony fogyasztással működnek. Így csupán annyi volt a teendőnk, hogy egy RB260GSP switch-et szivargyújtóról megtápláljunk és ennek két PoE-s portjára csatlakoztassuk az LtAP mini-ket.

Nagy újdonság a tavalyi tesztben részt vevő eszközökhöz képest, hogy a mostani LtAP mini szériában már található egy integrált GPS antenna, így nem kötelező a külső antenna használata. Mivel a tesztünkhöz nagyon pontos helymeghatározásra volt szükség ezért pigtail kábelek segítségével kivezettük és a MikroTik gyári GPS antennáit használtuk.

Azért, hogy mindkét kártya azonos feltételekkel indulhasson a versenyen egy szolgáltató SIM kártyáit helyeztük az eszközökbe.

Ezúton szeretnénk megköszönni a segítséget és a SIM kártyákat az Extranet-nek!

Ahhoz, hogy tesztelni tudjuk a funkciót szükséges volt egy saját script írása majd annak futtatása a feladatütemezőben. Ennek eredményeképp az eszköz HTTP hívásokkal egy szerverre felküldte az aktuális koordinátákat, magasságot.

A tesztünk során 15 másodperces mintavételezést használtunk. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy az adatok 15 másodpercenként kerültek elküldésre a szervernek. A szerver egy feldolgozó script segítségével MySQL adatbázisba rögzítette a kapott adatokat.

Az út tartalmazott budapesti szakaszt, valamint autópályát, illetve hegyvidéki, fákkal tarkított részeket is. Így kijelenthetjük, hogy magyarországi viszonylatban reprezentatív mérésnek tekinthetjük tesztünket.

Budapesten és az autópályás szakaszon semmilyen különbséget nem tapasztaltunk a két kártya között. Megállapítható, hogy amíg 4G lefedettség van addig a két kártya teszi a dolgát. A különbségek akkor mutatkoztak meg először igazán, amikor letértünk az autópályáról és kanyargós hegyekkel tarkított erdei utak felé vettük az irányt.

4G-ről 3G-re váltás szinte ugyanott történt mindkét kártya esetén viszont a Huawei modem sokkal előbb tudott visszacsatlakozni a 4G hálózatra. A MikroTik kártya ez idő alatt 7-8 percig még a 3G-s hálózathoz csatlakozott és csak ezután sikerült újra 4G-t használnia.

Felhasználás szempontjából ez annyit jelent, hogy amennyiben nem csak telemetria adatokat szeretnénk küldeni az adott kártya segítségével úgy sávszélesség ingadozásokat tapasztalhatunk a lefedettségtől, valamint a használt kártyától függően.

Hozzászólás írása

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!

Még nincs egy hozzászólás sem.