Témakörök

MikroTik Shorts - Dude telepítése CHR-re

0 0
2023.05.25. 17:58

Pörög tovább MikroTik Shorts fantázianevet viselő sorozatunk mely igyekszik MikroTik-el kapcsolatos praktikákat megosztani a közönséggel az alapoktól egészen a komplex megoldásokig. Múlt héten a CHR-ről (Cloud Hosted Router) annak létjogosultságáról, előnyeiről, funkcióiról és licenszelési lehetőségeiről esett szó. Most bemutatjuk nektek, hogy miként lehetséges a MikroTik saját monitorozó rendszerének a Dude-nak a telepítése e környezetbe.

 

A MikroTik ingyenesen letölthető és használható hálózat felügyeleti rendszere a Dude egy rendkívül sokrétű szoftver mely rendelkezik grafikus kezelőfelülettel, képes automatikus hálózat felderítésre, riasztások kezelésére és számos egyéb hálózati operátorok számára kedves funkcióra.

A Dude szerverkomponense nem csak különböző architechtúráju RouterBOARD-okra (ARM, MMIPS, TILE stb.) hanem akár x86-os rendszerekre is könnyedén telepíthető. Nem képezhet kivételt a CHR se így akár könnyedén integrálhatjuk a Dude-ot Cloud Hoster Router-ünkre is.

Ehhez nem kell mást tenni, mint ellátogatni a MikroTik Software szekciójába majd a Cloud Hoster Router legördülőt lenyitva kiválasztani a saját verziónknak megfelelő extra packages-t mely tartalmazza többek között a Dude szervert is.

Az npk csomagot akár egyszerű drag & drop módszerrel is telepíthetjük majd egy egyszerű System Reboot után már meg is jelenik a Dude menü a WinBox oldalsó sávján.

A sikeres telepítés után első teendő, hogy aktiváljuk a Dude szervert mivel ez alapértelmezetten kikapcsolt állapotban kerül telepítésre.

A Dude szerver mivel a RouterOS-be integrálódott így az itt használatos felhasználónév / jelszó párossal tudunk bejelentkezni a későbbiekben

A Dude klienst magát szintén a Software szekcióban tölthető le. Itt azonban csak Windows-os telepítőcsomag áll rendelkezésre.

Még egy apró, de annál fontosabb dologra hívnánk fel a figyelmeteket! A Dude az adatbázisát, valamint a működéséhez szükséges fájlokat a RouterOS számára is fenntartott tárterületből nyeri. Így mindenképp fontos ügyelni arra, hogy elégséges szabad háttértár álljon rendelkezésre a működéséhez. Természetesen, ha biztosra szeretnétek menni akkor lehetőség van egy külön lemezt hozzácsatolni a rendszerhez melynek dedikáltan az a feladata, hogy háttértárat biztosítson a Dude számára.

 

A Dude részletes konfigurációjáról, valamint hasznos használati praktikákról a következő epizódokban számolunk be nektek!

Hozzászólás írása

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!

Még nincs egy hozzászólás sem.