Témakörök

MikroTik Shorts - GPS

0 0
2023.04.20. 17:58

Dübörög tovább MikroTik Shorts fantázianevet viselő sorozatunk mely igyekszik MikroTik-el kapcsolatos praktikákat megosztani a közönséggel az alapoktól egészen a komplex megoldásokig. A mai epizódban a GPS rendszerről és a benne rejlő lehetőségekről, valamint RouterOS kapcsolatáról beszélget Meretei Balázs műszaki vezető kollégánk és állandó szakértőnk Balogh Attila.

 

A Global Positioning System (GPS, Globális Helymeghatározó Rendszer) az Amerikai Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma (Department of Defense) által elsődlegesen katonai célokra kifejlesztett és üzemeltetett – a Föld bármely pontján, a nap 24 órájában működő, globális műholdas navigációs rendszere (GNSS). A köztudatban a GPS szóval asszociálunk mindent, ami helymeghatározás azonban fontos tudni, hogy nem kizárólag az amerikai megoldás létezik. Rendelkezik többek között Európa (Galileo), Oroszország és India közösen (Glonaszsz) valamint Kína (Beidou-2) is saját helymeghatározó rendszerrel. Mobil, nem fixen telepített eszközök esetén a helymeghatározás egy fontos tényező, azonban emellett még egy lényeges funkciója van e szolgáltatásnak. Ez nem más, mint a GPS alapú időbeállítás és szinkronizáció. Használhatjuk ezt akár olyan szigetüzemű rendszer esetén, ahol nincs lehetőség internetkapcsolatra viszont a pontos idő ismerése lényeges. RouterOS 7-ben már alapértelmezetten elérhető az NTP szerver. IT biztonság szempontból itt érdemes figyelni arra, hogy az UDP 123-as port ne legyen kívülről elérhető mivel ez kedvelt támadási pont a hekkereknél.

A RouterOS extra packages file-jában megtalálható GPS csomag feltelepítése után az időreferencián felül koordinátákat és sebességet is kapunk. Ezek az adatok olyan mobil routerek esetén hasznosak, mint pl az LtAP széria.

Olyan modellek esetében, ahol nincs beépített GPS vevő egység ezt külön kell beszerezni. a gyártó Wiki oldalán erre külön találtok egy kompatibilitási listát: https://wiki.mikrotik.com/wiki/Supported_Hardware#GPS

Itt két lehetőség áll rendelkezésre. Az egyik, hogy egy olyan 3G/4G adaptert csatlakoztatunk az eszközünkhöz, amely rendelkezik GPS képességgel. A gyártó kínálatában egyelőre nem található olyan rádió amely tartalmaz GPS funkciót is de a QUECTEL által gyártott EC25-E miniPCI  express kártya melynek 3 uFL aljaza közül a középső az ami a GPS antenna csatlakoztatására szolgál.

Külön antenna a beépített GPS vevővel rendelkező LtAP széria esetén is erősen ajánlott mivel e nélkül rendkívül pontatlan és megtévesztő adatokat kaphatunk használat közben. Erre a MikroTik-nek van is egy külön antenna megoldása ACGPSA cikkszámon.

Egy kisebb scripttel és a scheduler használatával pedig pillanatok alatt egy járműkövető rendszert is üzemeltethetünk.

GPS script:

 

Ha emellé felrakjuk az IoT csomagot is akkor az MQTT publisher segítségével egy erőforrás kímélő megoldást is megvalósíthatunk adataink továbbítására.

MQTT script:

Hozzászólás írása

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!

Még nincs egy hozzászólás sem.