Témakörök

MikroTik Shorts - User Manager

0 0
2023.08.10. 17:58

Ismét jelentkezik MikroTik Shorts fantázianevet viselő sorozatunk mely igyekszik MikroTik-el kapcsolatos praktikákat megosztani a közönséggel az alapoktól egészen a komplex megoldásokig. A RADIUS (Remote Authentication Dial-In User Service) szerverről egy korábbi epizódban már beszéltünk. Most magába a RouterOS-be integrálható RADIUS megoldásról a User Managerről, annak létjogosultságáról és konfigurációs lehetőségeiről mesélünk nektek.

A User Manager önálló csomagként érhető el, a telepítést követően szükséges leellenőrizni, hogy a licenszünk hány aktív sessiont kezel, mivel a MikroTik esetében a különböző licenszek különböző session számot hordoznak magukban.

CHR esetében ilyen limitáció nem ismert!

 Az adattárolás és adatbázis beállításokat a User Manager menü Routers fülén belül a settingsaDatabase alatt érhetitek el, itt lehetőség van ellenőrizni a kapcsolódási beállításokat, betölteni korábbi DB-t, illetve optimalizálható is elvégezhető. A 6-os RouterOS-ről érkezőik is itt tudják elvégezni a DB migrációját.

A settings további beállításainál rögtön megtalálható az engedélyezéshez szükséges checkbox valamint az auth és accounting port beviteli mező. A user profile bepipálása esetén a profil limitációknál felvitt adatokat is figyelembeveszi a rendszer. A User Manager konfigurációja egy külön SQlite file-ba történik, amely tartalmazza a usereket, session infókat és egyéb apró paramétert. Azonban az enabled checkbox értékét, valamint a DB elérési útját a RouterOS konfigja tárolja. Így egy esetleges RouterOS reset esetén ezek az adatok elvesznek!

A NAS-ok rögzítését a Ruters fül + gombjának megnyomásával érhetjük el. Felhasználók feltöltését a User-s menüpontban tehetitek meg. A Groups fül a userek közös authentikáció eljárásait, valamint attribútum listáját lehetséges konfigurálni. Felhasználókhoz köthető limitációkat (adatmennyiség, session limit) pedig a Limitations fül alatt találjátok meg.

Hasznos linkek: 

https://mikrotik.com/download

https://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:User_Manager

https://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:License

Hozzászólás írása

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!

Még nincs egy hozzászólás sem.