MikroTik hírek és pletykák – KNOT & TG-BT5-IN/OUT

0 0
2021.09.03. 12:42

Folytatjuk MikroTik hírek és pletykák rovatunkat. Ezen a héten az IoT célra kifejlesztett Narrow Band és CAT – M technológiával felvértezett KNOT-ot elemezzük ki visszatérő szakértőnkkel Balogh Attilával (BAT), valamint szót ejtünk arról, hogy mi mindenre is lehet jó ez az igazán sokrétű eszköz.

A KNOT-ban egy igazi mindenest köszönthetünk. Az IoT konnektivitásra optimalizált Narrow Band (LTE CAT-M1, LTE CAT-NB2 ) támogatottság mellett megtalálható benne 2,4-es 802.11b/g/n szabványt támogató Wi-Fi kártya valamint 2db 100Base-T-s rezes LAN port is amely közül a második PoE out funkcióval (802.3af/at) is bír. Természetesen PoE in (802.3af/at) mellett lehetőségünk van TELCO környezetben használatos nagyobb tartományú (12-57 V) DC tápfeszültségről is üzemeltetni.

A KNOT elsődleges célja és funkciója az, hogy monitorozza és begyűjtse a különböző szenzorok által küldött adatokat. Ennek okán a hálózati interfészeken túl további eddig nem megszokott csatlakozási lehetőségekkel is találkozhatunk. Az alapértelmezett GPIO (General Purpose Input and Output) be és kimeneteken képes leolvasni azt, hogy az adott szenzorral van vagy nincs kapcsolat. Analóg bemenetekkel is rendelkezik így nyitásérzékelőt, relét, analóg jelszintet tudunk kiolvasni pl páratartalomérzékelőről.

Egy egyedi nRF chipseteten alapuló csak I2C-n kommunikáló 5.2-es szabványt támogató BT komponens, Nano SIM foglalat, valamint GPS modul is megtalálható a KNOT-ban. Ezen felül olyan verzióval is találkozhatunk, amelyben egy LoRa kártya is helyet kapott.

Ha az eddigiek nem lettek volna elegendők még egy épületautomatizálásban használatos Modbus csatlakozó is helyet kapott a terméken. E célt segíti a gyárilag a KNOT-hoz járó DIN sínre rögzítést elősegítő rögzítő. Természetesen ilyen esetben az LTE antennát mindenképp érdemes a szekrényen kívülre elhelyezni.

A teljes mértékben fémből készült hátsó elem a strapabíróság mellett a hőelvezetést is szolgálja. A LoRa képes verziókon egy a LoRa antennának szükséges kivezetés is megtalálható természetesen. A GPIO header-ök kivezetéséről a MikroTik nem gondoskodott. Ezt nekünk magunknak kell kivitelezni egy szalagkábel segítségével. Illetve még nem elhanyagolható az RS485 serial port megléte.

A MikroTik különböző kül és beltéri TAG berendezésekkel is készül a nagyérdemű részére, amelyeket felaggatva bármire monitorozható válik azok helyzete. Pl egy targoncára rögzítve követhető az aktuális pozíciója.

 

Hozzászólás írása

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!

Még nincs egy hozzászólás sem.

Kapcsolódó termékek