OkosOtthon Labor - Homey - 1. rész

3 0
2020.10.22. 18:30

Legújabb, havi rendszerességgel megjelenő videósorozatunkban az eddig megszokott tartalmaktól egy kicsit különböző, de mégis azokkal szorosan összefüggő témához nyúlunk. Ez nem más, mint a napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek és érdeklődésnek örvendő Smart Home technológia és az okosotthonok világa. Az epizódok során mindig egy-egy az AccessPoint portfóliójában elérhető gyártót és annak eszközeit vesszük jobban szemügyre és teszteljük le valós körülmények között.

A havi rendszerességgel megjelenő epizódok helyszínéül nem a stúdiónk, hanem egy mindennapokban is otthonként funkcionáló épület szolgál, hogy ténylegesen éles helyzetben és valós körülmények között lehessen bemutatni az adott termékeket és letesztelni azok képességeit.

Az okoseszközök és azok termékei 2020 első negyedévében kezdtek el megjelenni kínálatunkban tovább színesítve az eddigi Aktív, valamint Passzív hálózati elemekből álló palettát. A Smart Home üzletágunk termékkínálat bővülése folyamatos és a jövőben még több új gyártói disztribúciót tervezük bevezetni. Feltétlen számítunk visszajelzésetekre azzal kapcsolatban, hogy mit gondoltok erről az új irányról, ti milyen lehetőségeket láttok benne.

Az első részben a bevezetés után rögtön górcső alá vesszük a Smart Home technológia egyik legfontosabb elemét, egy központot, amely összefogja otthonunkban üzemelő berendezések mindegyikét és segítségével különböző automatizmusok beállításával „önjáróvá” varázsolhatjuk környezetünket.

Azok, akik már foglalkoztak ezzel a technológiával nem újdonság, ha azt állítjuk, hogy bizonyos értelemben még kisebb káosz uralkodik a Smart Home világban. Számos gyártó igyekszik betörni a piacra melyek sokszor különböző protokollokat és technológiákat alkalmaznak a kommunikációra. Azonban pont ez sokrétűség a jelenlegi Achilles sarka a problémának hisz a kompatibilitás legtöbbször nem megoldott. Minden gyártó a saját központjával igyekszik megoldani az adott szekció tökéletes működtetését és üzemeltetését azonban a felhasználó idővel elvész ezekben, hisz gondoljunk bele, hogy ha külön központokat alkalmazunk minden egyes főbb funkcióra (világítás, beléptető rendszer, kamera rendszer, redőnyvezérlés stb. stb..) akkor rögtön már akár 4 vagy 5 egymástól teljesen elkülönülő hálózatot és rendszert kaphatunk.

Ezt a megosztottságot hivatott megoldani a most bemutatni kívánt eszköz, az Athom Homey névre keresztelt központja. A termék jelenleg két változatban érhető el. A pro változat csupán memória méretben és CPU teljesítményben tér el „kisebb” testvérétől. A Homey legfőbb ereje a benne megtalálható rádiók sokasága. Az IP hálózatra Wi-Fi-n keresztül kapcsolódik fel. Rádiós interfészek tekintetében, mint ahogy arról fent említést tettünk bővelkedik a Homey. Megtalálható benne egy Zigbee rádió mely a 2,4GHz-en üzemelő IoT eszközök hivatalos kommunikációs csatornája. Rendelkezik egy a Zigbee konkurenseként említhető Z-Wave rádióval is. Ezen felül kapott egy 433MHz-en működő egységet, melynek segítségével egyszerű rádióvezérelt termékeket tudunk működésre bírni. A sor még nem ér véget mert ezeken felül még egy digitális 868MHz-es rádió, infra adó-vevő, valamint Bluetooth egység is helyet követelt magának a burkolat alatt. A beépített hangszóró és mikrofon megléte pedig már-már alapkövetelménynek számít.

Ha már szóbahoztuk a burkolatot érdemes néhány szót említeni a design-ról, amely egyértelműen jelzi, hogy ez az eszköz nem a szekrény mélyére, vagy a rack-be való, hanem az otthon egy központi szegletébe.

A Homey központ több mint 100 gyártó megközelítőleg 50.000 termékével kompatibilis jelenleg. Ez a lista pedig napról napra bővül, köszönhetően annak, hogy az okostelefon rendszereken oly népszerű applikációs metodikán keresztül vonhatjuk be egy-egy gyártó termékeit a Homey vezérlése alá. Egy példán levezetve ez úgy zajlik, hogy ha egy adott gyártó termékét megvásároljuk és azt szeretnénk a központon keresztül üzemeltetni akkor nincs más teendőnk, mint a vonatkozó appot letölteni a központra és futtatni azt. A gyártó kiváló érzékkel ismerte azt fel, hogy ha nyílt platformot biztosít a felhasználók számára akkor azzal hatalmas lehetőségeket nyit a komplatibilitás felé. Számos olyan app található meg a kínálatban, amelyet egy felhasználó programozott le annak érdekében, hogy az ő általa üzemeletetett berendezés kommunikálhasson a Homey-val majd ezután ezt elérhetővé tette a közösség számára így is szélesítve a támogatottságot. A teljesség igénye nélkül néhány az AccessPoint kínálatában is elérhető gyártó eszközeinek mindegyike is 100%-ban kompatibilis az Athom központjával (Innr okosvilágítás, Aqara kiegészítők, Qubino, Aeotec modulok). Kezelhetősége rendkívül könnyű és egyszerű. Az UI felület a mobiltelefonhasználatra és az egyszerű kezelhetőségre koncentrál így nincs szükségünk másra, mint arra, hogy a Homey app-ot letöltsük a készülékünkre és segítségével monitorozhassuk hálózatunkat, valamint beállíthassunk különböző automatizmusokat melyek a mindennapjaink részévé válhatnak.

Hozzászólás írása

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!

Még nincs egy hozzászólás sem.

Kapcsolódó termékek