Okos Otthon Labor - Homey - Pro tippek

0 0
2021.01.12. 09:56

Ismét jelentkezünk havi rendszerességgel megjelenő Smart Home Lab videósorozatunkkal. Az okosotthonokkal foglalkozó széria mai epizódjában még mélyebbre merülünk a Homey központ világában. Ezúttal hasznos tippekkel igyekszünk hozzájárulni ahhoz, hogy ezt a rendkívül sokoldalú eszközt még jobban megismerhessétek és professzionális szinten használhassátok.

Ahogy azt korábbi videóinkból már megtudhattátok a Homey-t régóta használjuk és teszteljük annak érdekében, hogy hiteles információkat és átfogó teszteket és tapasztalatokat oszthassunk meg a jelenlegi és a jövőben Homey központ felhasználókkal/telepítőkkel. A most összegyűjtött 5 tippet és trükköt a fórumokon és egyéb platformokon leggyakrabban felmerülő kérdések alapján igyekeztünk összeállítani.

Az első és talán legfontosabb tippünk a megfelelő appok kiválasztása mely kulcsszerepet játszik a központ minél többrétű felhasználásában. Az alkalmazások fejlesztői külön alkategóriákba gyűjthetőek. Az elsők közt szerepel a Homey által fejlesztett appok sora. Az Athom égisze alatt több mint 50 telepíthető alkalmazás készült el eddig és érhető el az App Store-ban. Ezek minősége és utókövetése vegyes (néhány gyártóra nagyobb figyelmet fordít az Athom mint másokra), de összességében elmondható, hogy megbízhatóak és relatív folyamatosan frissülnek.

A következő kategóriába azok az alkalmazások sorolhatóak, amelyeket maguk a kiegészítőgyártók fejlesztenek le. Itt egy-egy új hardver megjelenésekor saját érdekük, hogy mihamarabb összeköthető legyen az adott termék bármilyen központtal. A gyártók által készített szoftverek talán a leginkább megbízhatóak a tekintetben, hogy hosszú távon, stabilan élvezhető legyen adott berendezés támogatottsága.

Ezen kívül még két csoportot különböztethetünk meg. Azon vállalkozásokat melyek kiegészítők forgalmazásával foglalkoznak és a nagyobb profit reményében maguk fejlesztenek alkalmazásokat a portfóliójukban megtalálható eszközökhöz. Illetve teljes mértékben egyedi fejlesztőket, akik vagy hobbiként tekintenek az adott projektre vagy esetleg akár csak egy programozói affinitással ellátott személy, aki saját maga részére lefejleszt valamit, amelyet ezután mások számára elérhetővé tesz. Ez utóbbi két variáns is lehet megbízható azonban a tapasztalat azt mutatja, hogy ezek az app-ok idővel elhagyatottá válnak és utógondozásukat már senki nem végzi kellő figyelemmel. Természetesen itt is van jónéhány üdítő kivétel.

Összegzésképp kijelenthető, hogy amikor egy kiegészítő mellett letesszük voksunkat, nézzünk utána a szoftveres támogatottságának, valamint annak, hogy ki is készíti az adott applikációt a szóban forgó termékhez.

Második tippünk a korábbi részben már említett parancsok (FLOW-k) rendszerezéséről szól. Egy teljes okos otthon leprogramozása rendkívül sok flow-t igényel. Ezen parancsok összessége azonban idővel átláthatatlanná válik, ha nem alkalmazunk valamilyen csoportosítást. Leginkább ajánlott megoldás különböző mappák (fűtés, biztonság, világítás stb.) létrehozása, amelyeken belül ABC sorrendben megtalálhatóak lesznek az adott parancsok. Fontos arra is figyelni, hogy ha egy automatizums több flow létrehozását is igényli akkor ezek elnevezéseibe is érdemes némi logikát tennünk, hogy később egyértelmű legyen minden egyes parancs funkciója.

További segítség, hogy eszközoldalról is megközelíthetjük a fent taglaltakat. Egy-egy kliens részleteire kattintva ugyanis minden ahhoz tartozó flow-t megtalálunk.

Harmadik tippünk a fejlesztői mód használatáról szól. A Homey applikáción felül egy webes GUI segítségével is beléphetünk rendszerünkbe, ahol az átlag beállításokon kívül jóval több információ rendelkezésünkre áll. Részletes információt kaphatunk arról például, hogy adott mesh (Z-Wave, Zigbee) hálózatunk miként épül fel. Z-Wave esetén adott kiegészítő kapcsolati állapotának tesztelésére is lehetőségünk van.

Negyedik javaslatunk talán inkább ajánlás, amelyben olyan alkalmazásokat mutatunk be melyek segítségével még szofisztikáltabbá tehetjük okos otthon rendszerünket.

1, Sun Events: A klasszikus napfelkelte és naplemente időpontokon túl számos más nappal összefüggésben lévő automatizmust hozhatunk létre segítségével. Például megoldhatjuk azt, hogy figyelje az adott napon lévő legmagasabb napállás idejét és ehhez viszonyítva vezérelje redőny automatikánkat.

2, Chronograph: A rendszerben lévő aktív/inaktív zónákon túlmenően tudunk időre meghatározott szabályokat létrehozni. Segítségével nem csak a zónák inaktivitása óta eltelt idő alapján tudunk flow-kat létrehozni. Három féle időmérés lehetséges a Chronograph segítségével: timer, stopper, transitions.

3, IcalCalendar: Az online naptárakból olvasni képes app segít minket abban, hogy naptári eseményeink figyelembevételével alakíthassunk okos otthon szabályainkat.

4, Public Holidays: Adott országok nemzeti ünnepnapjait követve testre szabhatjuk, hogy például hétköznapra eső munkaszüneti napon a mindennapi megszokott rutinokat későbbre időzítse.

5, Soundboard: Egyedi mp3 hangok feltöltésével beállíthatjuk, hogy adott eseményeknél milyen hang lejátszása történjen. Példának okáért így akár kapucsengővé is alakíthatjuk Homey központunkat.

6, Telegram bot: Telegram fiókunkra küldhetjük a Homey segítségével kameráink képeit, videóit vagy figyelmeztető üzeneteit.

7, Location and Presence: Az integrált geolokációs trigger funkcióit bővíti tovább. Segítségével beállítható például, hogy munkahelyünk elhagyásának érzékelésekor előre definiált folyamatokat futtasson le.

8, OpenWeatherMap: 3 órás bontásokban tudunk előrejelzést kérni, amely adatok feldolgozásával különböző automatizmusokat hozhatunk létre. Egy borús nap esetén más redőnyt vezérlő szabályokat adhatunk meg.

Ötödik tippünk ismételten egy alkalmazás azonban ezt külön kategóriába soroltuk mivel meggyőződésünk szerint egy újabb dimenziót nyit a testreszabhatóságban. A Virtual Devices segítésével virtuális eszközöket és módokat adhatunk hozzá rendszerünkhöz. A kezelőfelületen ezek külön kapcsolóként jelennek meg. Rendkívül praktikus amikor például hosszabb időre elhagyjuk otthonunkat és egy gomb megnyomásával minden előre meghatározott funkciót egyszerre indíthatunk el.

Ha telepítőként felkeltette az érdeklődésedet a Homey okosotthon központ akkor ne habozz! Regisztálj az accesspoint.hu-ra és tekints meg kínálatunkat, valamint amennyiben szükséged van rá keresd technikus kollégáinkat, akik minden megtesznek annak érdekében, hogy segíteni tudjanak neked.

Hozzászólás írása

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!

Még nincs egy hozzászólás sem.