Témakörök


OkosOtthon Labor - Frient

0 0
2021.04.13. 15:45

Minden hónapban jelentkező OkosOtthon Labor videósorozatunk újabb epizódjához érkeztünk. A mai részben a Frient termékei kerülnek reflektorfénybe. Az ismertető során bemutatjuk nektek a gyártó által forgalmazott szenzorok és actorok legfőbb tulajdonságait és előnyeit.

Fontos információ! A jövőben okosotthon témájú videóinkat az OkosOtthon Labor YouTube csatornán keresztül fogjuk megosztani veletek. Arra kérünk titeket, hogy erre a csatornára is iratkozzatok fel és tartsatok velünk!

A dán Frient az elsősorban OEM okosotthon eszközöket gyártó Develco Products kiskereskedelmi ágazataként jött létre. A Frient által forgalmazott termékek megalkotásakor a fókuszban az energiahatékonyság és a hosszú üzemidő volt. Fontos, hogy ezt a teljesítményt nem különböző áldozatok árán sikerült elérniük. A szenzorok és actorok egyaránt 5 perces riportolási sűrűség mellett is képesek akár több évig működni anélkül, hogy elemet kelljen cserélni bennük.

Saját központtal nem rendelkezik a Zigbee protokollon keresztül kommunikáló Frient viszont teljeskörű Homey támogatással, valamint majdnem teljes SmartThings kompatibilitással számolhatunk!

Heat alarm / Smoke sensor

A két szenzorban egyaránt egy darab CR123-as elem kapott helyet melyek a hosszú üzemidőt garantálják. Mindkét esetben a központnak küldött értesítésen felül a szenzorok hangjelzést is adnak. A füstérzékelő a levegő összetételét elemzi míg a tűzjelző egy apró higany kapszulát tartalmaz mely hő hatására eltörik és így indítja be a vészjelzést. Minden Frient szenzor multiszenzor is egyben így más célokra is felhasználhatóak fő funkciójukon felül. Az 5 perces riportolási gyakoriságnak köszönhetően akár fűtés automatizálásra is használhatjuk e szenzorok bármelyikét. A füst érzékelő üzemideje így az 5 perces riportolási gyakoriságok mellett 3 év míg a tűzérzékelőé 5 év!

A figyelmeztető hangjelzés rendkívül erős (85 dB) így biztosak lehetünk abban, hogy bárki meghallja azt.

Water Leak sensor

A CR123-as elemmel működő egység az 5 perces riportolási gyakoriság mellett 5 év üzemidőt ígér. Multiszenzor lévén egy hőmérséklet érzékelő is helyet kapott benne. Vízszivárgáskor az elektródákra érkező nedvesség rögtön beindítja a riasztást. A fő egységet kazánok, csaptelepek, mosogatók alá helyezhetjük. Amennyiben olyan helyre szeretnénk telepíteni, ahol jóval kisebb a rendelkezésre álló hely (pl: mosógép alá) akkor sem kell pánikba esnünk. Egy hasznos kis kiegészítővel könnyen áthidalható ez a probléma úgy, hogy magát a fő egységet a mosógép mellé a falra rögzítjük és a hosszabbító szenzort elhelyezzük a mosógép alá.

Motion szenzor és Motion sensor Pro

E két modell abban különbözik egymástól, hogy a pro verzióban helyett kapott egy hőmérséklet, valamint fényérzékelő is. Mindkét eszköz egyaránt 2db AA-s elemmel üzemel, amelyek 3 évig képesek működtetni a szenzorokat. Magát a szenzort többféleképpen rögzíthetjük. Akár falra/mennyezetre melynek végén egy mágneses rész segítségével tovább finomhangolhatjuk a kívánt irányt. Emellett egy kis talp segítségével akár asztalra vagy polcra is helyezhetjük a mozgásérzékelőt.

Entry szenzor és Entry sensor Pro

A kimagasló üzemidő itt is megmutatkozik. 2db AAA-s elemmel egy-egy érzékelő 9 évig képes üzemelni. Méreteit tekintve viszont jóval nagyobb, mint a konkurens gyártók hasonló termékei. Nyilvánvalóan itt a hosszú élettartamért cserébe áldozni kellett a kompakt méretből. A pro verzióban továbbá helyet kapott egy szabotázs érzékelő, valamint egy hőmérséklet szenzor is.

Air Quality sensor

A levegő minőségét elemző szenzor VOC (levegőben megtalálható szerves részecskék koncentrációja) szintet mér és jelent 5 percenként. A levegő elemzésen felül páratartalom, valamint hőmérséklet monitorozásra is alkalmas. A két darab AA-s elemmel két év üzemidőt érhetünk el.

Humidity sensor

Paramétereiben megegyezik a levegő minőségét vizsgáló eszközzel. Azonban itt kizárólag a páratartalom, valamint a hőmérséklet követésére van lehetőség. A két AA-s elem itt azonban 5 év működést ígér.

Smart plug és Smart Cable

A kínálatban jelenleg elérhető két actor közül kezdjük az okoskonnektorral. Már első ránézésre megbizonyosodhatunk arról, hogy egy nagyon kompakt eszközről beszélhetünk. Ennek rendkívüli előnye, hogy több konnektor sorolásakor is könnyedén egymás mellé helyezhetünk többet. Maximum 10A áramerősség átvitelére képes. Jelentéseket küld a feszültségről, áramerősségről, aktuális teljesítményt és össz. teljesítményt. A smart cable koncepciója, hogy lengő kábelekre rögzíthessünk az eszközt így okoskapcsolót készítve belőle. Emellett ugyanazokat a méréseket képes elvégezni, mint a fenti konnektor. Rövid ideig 16A áteresztésére is képes.

Fontos kiemelni, hogy a fenti két actor a szenzoroktól eltérően nem end device-ként hanem routerként jelenik meg a Zigbee hálózatban. Ennek okán ezek érzékenysége sokkal jobb (-100, -101 dBm) annak érdekénben, hogy minél stabilabb MESH hálózatot tudjunk vele kiépíteni.

Hozzászólás írása

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!

Még nincs egy hozzászólás sem.

Kapcsolódó termékcsoportok