OkosOtthon Labor - Qubino

0 0
2021.03.05. 14:51

Havi rendszerességgel megjelenő OkosOtthon Labor sorozatunk újabb epizódjához érkeztünk. A korábbi részekben a Athom, Homey központé volt a főszerep. A mai videóban a Qubino modulkínálatáról és azok felhasználási helyéről tudhattok meg minden fontos információt.

A Qubino elsősorban modulok gyártására fókuszál, nem rendelkezik saját központtal és komplex megoldásokkal. E szűkebb szegmensben azonban rendkívül aktívan van jelen. Kínálatában található modulok alkalmasak energiamérésre, motorvezérlésre, feszültségszabályozásra és hőszabályozásra (termosztát modul). Mint ahogy az a felsorolásból is leszűrhető a Qubino elsősorban okosotthonaink alap infrastruktúrájának vezérlésében (gépészet, világítás, árnyékolástechnika stb.) játszhat fontos szerepet.

A Qubino törekszik arra, hogy minél több központtal (SmartThings, Fibaro, Vera, Athom Homey) kompatibilis legyen. Az adatkommunikációhoz a GHz alatt üzemelő zárt IoT standardot a Z-Wave-et használja. A Z-Wave-ről bővebben egy korábbi videónkban hallhattok.

Világítás

Rendkívül sok beállítási lehetőséget találunk magában a modulban is és ezeknek a programozásához és „futtatásához” nincs szükségünk semmilyen hub-ra. Nyomókapcsoló esetén például befolyásolhatjuk általa, hogy megnyomás után hány másodperc elteltével induljon el a dimmelési folyamat vagy akár beállíthatjuk, hogy dupla érintés esetén rögtön maximum fényerőre állítsa az adott világítótestet. Jelenleg három dimmer érhető el a gyártó kínálatában. Az egyik a világ legkisebb Z-Wave-s eszköze a Mini Dimmer, illetve, ha elektromos szekrénybe szeretnénk megvalósítani ezt akkor rendelkezésünkre áll a kismegszakító méretű DIN Dimmer. Amennyiben kapcsolni és nem dimmelni szeretnénk úgy lehetőségünk van ezt átállítani magában az eszközben. A harmadik termék pedig a négy csatornás RGBW dimmer, amely adottságaiban megegyezik a fentiekkel és a Mini Dimmerhez hasonlóan ez is könnyedén elfér egy 65-ös villanyszerelő dobozban.

Kapcsolók

Itt is három közül választhatunk: Szimpla egy relés, dupla két relés, valamint a száraz kontakt kapcsoló. A kapcsolók mindegyike rendelkezik elektromos fogyasztásmérő funkcióval is. Ezen modulokra is igaz az, hogy rendkívül könnyedén elhelyezhetőek az adott szerelődobozokban. A hub nélküli mélykonfigurációs lehetőségek természetesen itt is elérhetőek.

Termosztát modul

Ez a speciális modul nem sok gyártó kínálatában elérhető azonban a Qubino termékpalettáján helyet kapott. Lényegében ez is egy dupla kapcsoló, amelyben megtalálható a kapcsolók mindegyikébe csatlakoztatható analóg hőmérő egység és ennek segítségével a hőmérséklet változásait figyelembe véve állíthatóak az adott fűtökörök. Mindenképp megemlítendő, hogy hiszterézis is konfigurálható a modulban így akkor is biztosított a fűtésszabályzás, ha az adott központ valamilyen oknál fogva kiesik.

Motorvezéslés

Redőnyök, árnyékolók és zsaluziák motorvezérlése alkalmas modullal is rendelkezik a gyártó. Ebből a hármasból leginkább a zsaluzia módot emelnénk ki, amely sok motorvezérlő paraméterezési lehetőségéből hiányzik épp az összetettsége miatt. A motorvezérlők megbízhatóságára és kifinomultságára nem lehet panasz. E téren már személyes tapasztalatokkal is rendelkezünk és elmondhatjuk azt, hogy a vezérlők hibátlanul és megbízhatóan végzik a rájuk rótt feladatot.

Fogyasztásmérő

Szinte minden modulban megtalálható a fogyasztásmérő funkció, de külön erre a feladatra dedikált termék is jelen van a Qubino kínálatában. Az elektromos szekrénybe DIN sínre rögzíthető termékek egy és három fázisú verzióban érhetőek el. Maximális áteresztőképességük 65A fázisonként. Fontos tulajdonságuk, hogy megkülönböztetnek energia importot és energia exportot, amelynek köszönhetően napelemes rendszerek „okosítására” tökéletes választás lehet.

Hozzászólás írása

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!

Még nincs egy hozzászólás sem.