Témakörök
Optikai kábelek - EAC rendszer

0 0
2022.04.21. 17:58

Folytatódik optikai kábelekről szóló átfogó videósorozatunk. Az előző részekben kiveséztük a kültéri föld és légkábelek típusait és azok főbb adottságait. A mai epizódban már a beltéri megoldásoké a főszerep. Kezdjük rögtön az EAC rendszerrel, amely többszintes épületek kábelezésére kínál hatékony megoldást.

 

Hogyan lehet egy többszintes épület optikai lefedőhálózatát úgy kiépíteni, hogy az könnyen szerelhető, jól karbantartható, költséghatékony és esztétikus is legyen? Erre több gyártó kínál alternatívát melyek közt nagyobb áthallások is észrevehetőek. Azonban többnyire csak néhány munkafolyamatot fed le egy-egy gyártó termékportfóliója. A Fibrain ezzel ellentétben egy komplett rendszert kínál felhasználói részére mellyel az épületen belülre szánt kábeleken kívül az azok kötéséhez szükséges szerelvényeket is tartalmazza.

Az épületünket megtápláló gerinckábel behúzása után rögtön meg is kezdődhet a munka. Ezt a kábelt végződtetnünk kell egy megfelelő dobozba, szekrénybe, ahol összeköthetjük az épületünk gerincét képző EAC kábellel. Ilyen szekrényből igényeitek szerint több típus/megoldás közül választhattok. Ez után függőlegesen felfelé egy megfelelő szálszámú EAC (Easy Access Cable) kábel segítségével tudjátok megoldani az optikai gerinc kiépítését egészen a legfelső emeletig. E megoldást alkalmazva szintenként csupán egy födémáttörésre lesz szükség.

Maga az EAC kábel egy mikromodulos, kimondottan függőleges telepítésre szánt kábel, melyen egy erre a célra kifejlesztett szerszám segítségével tudtok ablakokat lékelni minden emeleten, melyet később egy-egy, erre a célra szánt szerelvény segítségével tudtok eltakarni.

Ahogy említettük a megfelelő kábel kiválasztásnál két típus közül választhattok figyelembevéve az adott helyszín igényeit: Egy modulban több szál / Egy modulban egy szál. Általánosságban ügyfeleink az utóbbi megoldást részesítik előnyben.

A kábel függőleges telepítése után minden emeleten minimum érdemes két méteres tartalékot hagyni a kábelből melyet egy erre a célra készített, kábeltartaléktartó dobozba (SZB-A) elhelyezhettek.

Ezután előfizetőszámtól függően válaszhatjátok a BU-xN dobozt melybe különféle betéteket helyezhettek függően attól, hogy hegesztett vagy csatlakozós megoldást választotok. Nagyobb előfizetői szám esetén a OBP-S8 vagy OBP-S8W dobozok használatát javasoljuk.

Az előfizetőkhöz szánt bekötéshez VC-D20, D30-as kábeleket javaslunk VFTO-E1 dobozzal. Amennyiben minél kevesebb időt töltenétek az ügyfélnél úgy választhatjátok az előre szerelt (Rapid box) megoldást is a fenti típusnak.

Az előfizetői doboztól az ONU-ig való eljutás is sarkalatos pontja a bekötésnek. Mivel a lakásban számos veszélyforrás leselkedik az előfizetői dobozra így talán az a legjobb megoldást, ha ezt a bejárati ajtó környékén helyezitek el majd onnan egy hajlékony, nagy strapabírású patch kábellel (B3+-os szállal) mentek egészen az ONU-ig, mely szükség esetén könnyen, gyorsan és olcsón cserélhető. Az egyre nagyobb figyelmet kapó 10G-s hálózatok érzékenysége miatt e megoldás még hatékonyabb hisz ott magas hullámhosszok mellett egy esetleges kábel sérülés jóval nagyobb csillapítást idézhet elő.

Hozzászólás írása

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!

Még nincs egy hozzászólás sem.