Optikai szálhegesztés - Alapok

3 0
2021.07.30. 11:43

Mai videónkban az optikai szálhegesztést és annak folyamatát mutatjuk be nektek. Szót ejtünk e módszer sajátosságairól, leggyakoribb buktatóiról és arról, hogy milyen szerszámokat és eszközöket érdemes használni ahhoz, hogy mindig a legjobb minőséget érjük el.

Nagyon sokak szemében a hegesztés egy bonyolult és időigényes folyamatnak tűnik, amely rendkívül sok hibalehetőséget rejt magában. Azonban, ha megfelelő szerszámokkal dolgozunk, valamint betartunk néhány alapvető szabályt akkor egy kis gyakorlat megszerzése után már nem lesz Achilles sarkunk e folyamat.

Az első és legfontosabb a tisztaság és a minőség párosa. A gépet és s szerszámokat mindig tartsuk tisztán és figyeljünk arra, hogy ne használjuk az ajánlott élettartamon túl mert ezzel saját magunknak okozhatunk számos bosszúságot az idő múlásával. A nem megfelelő minőségű és/vagy már elhasználódott szerszámok megsérthetik az üvegszálat, nem megfelelően távolítják el az akril réteget, amely mind-mind a végeredmény rovására megy. A fent leírtak érvényesek a kéziszerszámok mindegyikére, valamint a száltörőkre is természetesen. A gépek karbantartása és rendszeres tisztítása szintén egy kulcsmomentum. A lerakódott szennyeződések például eltarthatják az optikai szálakat, amelynek eredményeképpen a gép nem lesz képes a pontos pozícionálásra. A tisztításra ajánlott segédeszközök közt szerepel az Isopropyl alkohol, amely kémiai összeállításának köszönhetően nem hagy foltot a felületen, valamint tökéletesen felszívódik és nem marad utána semmilyen szennyeződés, amely idővel a zsugorcső alatt kémiai reakciókat válthat ki. A szálmentes törlőkendő használata ugyancsak erősen ajánlott. Ahogy a termék nevében is szerepel ez a használat során semmilyen szennyeződést nem hagy hátra maga után. A zsebkendő és egyéb törlésre alkalmas eszközök is szabad szemmel úgy látható, hogy megfelelő munkát végeznek azonban egy mikroszkóp alatt megvizsgálva már láthatóvá válik az, hogy milyen sok maradványt hagynak maguk után.

A karbantartás mellett a hegesztőknél fontos a rendszeres kalibrálás is!

A hegesztés elvégzése után a gép egy becsült csillapítási értéket jelenít meg nekünk a kijelzőn. Fontos tudni azt, hogy ezeket az értékeket nem mérésből, hanem referenciafotók alapján becsüli meg. Referenciaképek alapján történő becslések esetén gyakori probléma, hogy amikor két különböző 652d és 657a1-a2 szálakat hegesztük össze a gép szerint a csillapítási érték magasabb, mint a valós szám. Ez azért történhet meg mert ugyan a két kábel kompatibilis viszont összetétele különbözik és így a referenciaképek alapján a hegesztő nem tudja a valós számot megbecsülni.

A hegesztés közben elengedhetetlen eszközök:

- szálpucoló szerszám
- zsugorcső
- száltörő
- Isopropyl alkohol
- szálmentes törlőkendő
- szálhegesztő

 

A folyamat:

1, szálvédő felhelyezése
2, szálak megpucolása (háromlyukú szálpucoló szerszámmal)
3, Tisztítás: Isopropyl alkohol + szálmentes kendő
4, Száltörés
5, Szálak beillesztése a hegesztőbe
6, Hegesztés
7, Ellenőrzés
8, Zsugorcső rámelegítése

Amennyiben szeretnétek többet megtudni a szálhegesztés rejtelmeiről mind elméletben mind gyakorlatban úgy érdeklődjetek képzéseinkről központi telefonszámunkon vagy keressétek kiemelt kapcsolattartótokat.

Hozzászólás írása

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!

Még nincs egy hozzászólás sem.