Piaci elemzés: Árak, elérhetőségek - Ubiquiti, MikroTik, Cambium Networks

0 0
2021.07.21. 15:30

Január után ismét egy piaci elemzéssel jelentkezünk. Mai epizódunkban a legnagyobb dominanciával bíró aktív eszköz gyártóink aktuális helyzetét és a „COVID válság” az árakra, valamint a szállíthatóságokra gyakorolt hatásait vitatjuk meg.

Kijelenthetjük azt, hogy a COVID-19 által okozott pandémiás helyzet minden iparágra kihatással volt. Nincs ez másképp a hálózati szegmensben sem. A teljesség igénye nélkül gondolhatunk itt a különböző műanyagokra, fém alkatrészekre és chipekre, amelyek külön külön apróságnak tűnhetnek, de összességében nélkülük nem áll össze egésszé egyetlen egy termék sem. A fent felsorolt összetevők tartós hiánya és szűkössége egyértelműen alapanyag drágulást hoz magával.

Az első hullám egy rendkívül nagy vásárlási dömpinget indított el. Ez természetesen azt eredményezte, hogy pillanatok alatt leürültek a disztribútorok és ezek után a gyártók raktárai is hisz alapvetően nem volt előre prognosztizálható egy ilyen mértékű igénynövekedés. A gyártási mennyiségek tervezése pedig annál jóval összetettebb feladat mint, hogy arra 1-2 nap alatt gyorsan reagálni lehessen és elkezdődhessen az adott berendezések gyártósoron történő mennyiségi előállítása.

Az idei év első felében szinte mindegyik gyártó küzdött logisztikai nehézségekkel és fennakadásokkal, de ez mostanság már normalizálódni látszik. Az elhúzódó alapanyaghiány és az ebből következő áremelkedés már most tapasztalható vagy prognosztizálható, hogy hamarosan bekövetkezik.

Ubiquiti Networks

Az amerikai gyártónál a rendelések rendkívül hosszú átfutási ideje az, ami először szembetűnik. A rendelés leadása, valamint a szállítás között eltelt idő (lead time) nagyon nagy mértékben megnőtt. Beszélhetünk 6-8 hónapos átfutásokról is. Ebben is a legrosszabb talán az, hogy a rendelés leadása után egyáltalán nem lehetünk biztosak abban, hogy mely már korábban megrendelt termék(ek) kerülnek feladásra és milyen mennyiségben. Ezért is tapasztalható az, hogy szabad készletre nagyon ritkán kerül egy-egy termék. A különböző foglalások majdnem teljes mértékben kitöltik a beérkező mennyiséget. Ezért azt tanácsoljuk minden partnerünknek, hogy amennyire lehetőségük van igyekezzenek előre tervezni és árukészletet foglalni, hogy a két hetente érkező szállítmányok valamelyikében megérkezzen mihamarabb a rendelése. Sajnálatos módon a gyártó az árváltozásokkal kapcsolatban sem bőbeszédűbb. A világban tapasztalható helyzet miatt azonban szinte biztosra vehető, hogy valamilyen szintű áremelkedés várható, azonban erről jelen pillanatban még semmilyen információnk nincsen. Természetesen amint bármilyen tudomást szerzünk erről azonnal tájékoztatunk mindenkit.

MikroTik

A MikroTik-nél már év elején végbement egy kisebb áremelés mely első sorban a nagy mérettel és relatív kisebb értékkel (LHG széria) rendelkező eszközöket érte el. Itt a gyártó e produktumok logisztikai nehézségeivel indokolta az árnövekedést. Azonban most bejelentette a MikroTik, hogy a közeljövőben egy átfogó áremelkedés lesz várható. Ennek mértéke 5-10% között fog mozogni. A pontos időpontról még nincs információ. Bízunk abban, hogy az áremelkedés egyik hozadéka lesz az is, hogy a jövőben jellemzően az eddigiekhez a szállítmányok stabilan és megbízhatóan érkeznek meg abban az időpontban melyre a gyártó visszaigazolta. Sajnos itt is előfordulnak hosszabb átfutási idők hiszen bizonyos tételek esetében már kaptunk októberi szállítási dátumot is.

Cambium Networks

Az elmúlt években néhány kisebb mértékű áremelkedés tapasztalható volt. A legnagyobb árnövekedésen a kiegészítő kategória esett át. Nagy valószínűséggel az alapanyagok egyre magasabb árainak következtében. A gyártó rendkívül profi módon kommunikál a disztribútorai felé jelzi ezt az is, hogy már most értesített mindenkit arról, hogy szeptemberben listaár emelés várható.

A Cambium termékkategóriákra bontva ismertette a várható százalékos árnövekedéseket.

PMP széria:

- Bázis ~ +5%

- Kliens ~ +10%

PTP széria ~ +10%

A gyártói szállítások nagyrészben megbízhatóak és a vállalt határidőkre teljesülnek. Azonban a jövőben a szállítási idők növekedésével itt is kalkulálni kell mert a gyártó minden standard lead time-ot a duplájára növelt. A PTP 670-es termékek lógnak ki leginkább ebből a sorból. Ott akár 8 hónapos lead time-ot is tapasztalunk.

A WiFi termékportfólióban 5-10 de akár 20%-os (e600, kültéri AP-k) áremelkedés is várható bizonyos termékek esetén.

cnWave: +5-8%

ePMP: +5-10%

Hozzászólás írása

Hozzászólások

Új hozzászólás
Még nincs egy hozzászólás sem.