Rallycross Case Study - MikroTik - Speedzone

0 0
2021.08.09. 12:06

Esettanulmányunk főszereplői sokak számára ismerősek lehetnek a YouTube-ról, valamint a közösségi médiából. A speedzone azzal a céllal keresett meg minket, hogy egy a közelmúltban megrendezésre kerülő 24 órás rallycross versenyen csapatuk számára biztosítsuk az élő közvetítéshez szükséges hálózati infrastruktúrát és nyújtsunk technikai támogatást e projekt sikeres megvalósulásához.

 

A speedzone csapata immár hatodik éve gyárt tartalmakat autós témában a YouTube felületére. Egy alkalommal lehetőségük adódott, hogy csatlakozzanak egy ausztriai szervezőcsapat által delegált 24 órás versenyre melyet itt Magyarországon rendeznek meg. Minden kezdet nehéz… első alkalommal sok problémával és kihívással kellett szembenézni majd az évek múlásával egyre jobb eredményeket sikerült elérniük míg végül a tavalyi évben meg is nyerték a versenyt. Így idén a címvédés a kitűzött cél.

Évek óta szerették volna megvalósítani azt, hogy az autóból nagy felbontású élő képet sugározzanak. Egyik kiskereskedelmi partnerünkkel az iPon-nal való együttműködésük során merült fel az, hogy érdemes lenne minket is bevonni a projektbe. Természetesen mi örömmel beszálltunk a csapatba és technikus kollégaink igyekeztek minél hamarabb kialakítani azt a környezetet, amely a legjobb megoldást kínálja a feladatra.

A leginkább kézenfekvő megoldást a MikroTik jelentette. Az autóba beépítésre került egy LtAP router (külső antennával) valamit egy Raspberry Pi és egy GoPro, e hármas együttműködése biztosította azt, hogy a streamet megfelelő minőségben és stabilan továbbítani lehessen a közvetítő állomásra, ahonnan végül az újrafeldolgozás után OBS-en keresztül kerül fel a YouTube-ra. A mostani setup egyetlen egy GoPro kamera HD képét továbbítja. Nem titkolt terv azonban az, hogy a jövőben ezen kamerák számának a növelése hisz a technológia jóval többre is képes.

A Raspberry Pi bevonása lehetővé tette azt, hogy a streamet ne közvetlenül juttassuk el az állomásra, hanem egy biztosági buffert létrehozva akár fél percet is eltároljunk az esetleges apróbb adatkapcsolati hibák kivédése érdekében. E megoldással biztosítva azt, hogy a stream folyamatos és szakadásmentes lehessen.

A tesztek során természetesen néhány nem várt kihívásba ütköztünk. Rögtön az első az volt, hogy az autó újraindításakor az akkumulátor feszültség annyira leesett, hogy a Raspberry Pi újraindult és emiatt a GoPro elvesztette a kapcsolatot vele. A legnagyobb gond ezzel az volt, hogy az újracsatlakozást kizárólag manuálisan lehetett volna megoldani, ami versenyhelyzetben egyértelműen nem kivitelezhető. Ezt a problémát szerencsére egy feszültség stabilizátorral sikerült áthidalni. Ezután következtek a mobil adatkapcsolati hiányosságok a verseny helyszínén. Kiderült, hogy a Telekom és a Telenor hálózata nem nyújt elégséges szolgáltatást ahhoz, hogy megfelelően működjön a rendszer. Itt a megoldást egy Vodafone-os kártya jelentette.

A közvetítő állomásként szolgáló dobozos VOLKSWAGEN TRANSPORTER mögé felszerelt MikroTik wAP-nál is belefutottunk egy kellemetlen problémába. A Vodafone-os kártyán lévő adatcsomag elfogyott és nem volt lehetőség annak újratöltésére a szolgáltató rendszerén keresztül. Így nem maradt más megoldás, mint egy rögtönzött mászással kártyát cserélni. Utólag már tudjuk, hogy elkerülendő az ehhez hasonló helyzeteket minden esetben olyan eszközt kell választani, amiben két SIM kártya foglalat áll rendelkezésre, hogy szükség esetén rögtön át lehessen állni a tartalékra.

Összességében kimondható az, hogy a MikroTik eszközök hiba nélkül tették a dolgukat. A felmerülő gyerekbetegségeket melyek nem e berendezések hibájából adódtak, gyorsan és gond nélkül sikerült áthidalni minden esetben.

Bízunk benne, hogy mihamarabb újra együttműködhetünk a speedzone csapatával és a jövőben számos fejlesztéssel még jobb élményt nyújthatunk követőik számára a MikroTik termékeinek segítségével.

A sikeres címvédéshez pedig még egyszer gratulálunk a csapat minden tagjának!

Hozzászólás írása

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!

Még nincs egy hozzászólás sem.