Témakörök

Router teszt ismertető

1 0
2019.03.28. 09:05

Ismételten új videósorozatba kezdünk, amelyben különböző routerek teljesítményét fogjuk részletesen megvizsgálni. Aktuális epizódunkban bemutatjuk nektek azokat a módszereket és mérési eljárásokat, amelyeket egységesen alkalmazunk majd minden górcső alá vett eszközön.

 

A mérési eljárás alapját 2db CCR1036-os MikroTik router adja melyeket 10Gbps-os interfészeik segítségével kötöttünk össze és a forgalom generálásában vállalnak szerepet. A méréseket az új 6.44-es RouterOS-ben már megtalálható beépített speedtest segítségével végezzük el.

A speedtest kissé eltér a régebbi bandwidth teszttől. Segítségével mérhetünk UDP-t, TCP-t, valamint ping időt is. További előnye, hogy a router összes processzormagját képes használni így elérve a maximális kapacitást.

A Tools menüpont alatt található beépített speedtest alkalmazást megnyitva csupán annyi a teendőnk, hogy beírjuk a túloldali router IP címét majd az elindítást követően egy percig méri az adatokat.

Referencia mérésként a CCR1036-os routereket egy optikai patch kábel segítségével összekötöttük ahol az alábbi eredményeket kaptuk:

- TCP 9,44 Gbps

- UDP 9,61 Gbps

Mivel az összes mérésben szereplő router maximum egy darab 10 Gbps-os SFP+-al rendelkezik ezért beiktattunk egy MikroTik CRS309-et ami a mérő eszközök forgalmát keresztülviszi a mért eszközön VLAN interfészek segítségével.

Ezt a generált forgalmat a tesztelendő routereken fogjuk keresztülengedni, ahol megnézzük a Bridge, Routing, NAT, IPSEC teljesítményt.

A speedtest eljárásról további információkat az alábbi linken keresztül tudhattok meg a MikroTik Wiki oldalán.

Hamarosan jelentkezünk az első mérési eredményekkel.

Köszönjük, hogy itt voltatok velünk. Iratkozzatok fel a csatornánkra és ne felejtsetek el a feliratkozás melletti kis csengő ikonra kattintani, hogy minden videóról értesülhessetek.

Hozzászólás írása

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!

Még nincs egy hozzászólás sem.