SIAE ALFOplus80HDX esettanulmány - ZNET Telekom

0 0
2019.02.07. 09:44

A ZNET Telekom déli régiójának szolgáltatási területén közel száz üzleti valamint többezer lakossági ügyfelet szolgál ki. Az egyik 10 Gigabites optikai betáp kapcsolatuk a pécsi TV toronyban található. Ezt a szakaszt tartalékolták régebben egy 2Gbites 80GHz-es vonallal. A HDX megjelenése után viszont egyértelművé vált, hogy az akár 10Gbps-os adatátvitelre is képes eszközre cserélik le vezeték nélküli backup-jukat.

 Az ALFOplus80HDX a SIAE harmadik generációs eBand rádiója, amely Kaszás Sándor,  a ZNET energetikai és távközlési szakemberének személyes véleménye szerint „brutál jól sikerült”, elsősorban a rendíkvül nagy 10 Gbit-es adatáviteli sebességnek.

A SIAE ALFOplus80HDX a 71-76 GHz valamint 81 – 86 GHz-es tartományokban képes üzemelni 2 GHz-es csatornaszélességgel. Teljesítménye 13 -18 dBm-ig terjed modulációtól függően. A legalacsonyabb moduláción 4 QAM-en 2 Gbps-os sávszélességet képes biztosítani a rádió. Maximális moduláció mellett amely 256 QAM azonban nem használható a 2GHz-es csatorna szélesség tehát ha 10 Gigabites kapacitást szeretnénk kihozni az ALFOplus80HDX-ből akkor 128 QAM-es modulációt kell használnunk.

Az ALFOplus80HDX komoly energiafogyasztással (65W) rendelkezik. Két érpáron 850 mA a limitációja a rádiónak tehát minimum négy érpáron szükséges megtáplálni. Mindkét réz portja PoE képes így adott a lehetőség, hogy mind a két interfészen keresztül 4-4 érpáron megtápláljuk. Ezen felül lehetőségünk van arra, hogy az eszközt egy M12-es csatlakozón keresztül direktben megtápláljuk. Itt a gyártói ajánlásokat figyelembe véve 1,5-ös vezetéket használjunk, hogy ha a maximális 200m-es távolsára akarjuk vinni a tápellátást. A korábban már említett 2db Gigabites rezes RJ-45 porton felül két darab SFP+ port is a rendelkezésünkre áll. További jó hír, hogy nem csak a gyártó SFP moduljaival működőképes hanem más gyártóktól származó 1GB, 2,5GB valamint 10GB-s modulokkal is tökéletesen együttműködik a berenedezés. A készülék a legelső üzembehelyezéskor csak és kizárólag a menedzsment porton keresztül érhető el.

Fontos eltérés az ALFOplus80HD-hez képest, hogy a menedzsment porthoz itt egy M12-es anya végződésű csatlakozó szükséges. Ez a tartozék nem alaptartozéka az ALFOplus80HDX-nek így külön szükséges megvásárolni.

Státusz ledek tekintetében összesen két darabot találunk a készülék alján. Az egyik a tápellátásról ad visszajelzést számunkra míg a másik a wireless állapotáról.

A jelenlegi összeköttetés 2,7 km-es szakaszon üzemel magas rendelkezésre állás mellett.

Harasztia Roland regionális műszaki vezetőtől megtudtuk, hogy nagy könnyebbséget jelentett a telepítésnél az, hogy mivel SIAE ALFOplus80HD-ről történt az átállás, így antenna hangolás nélkül, csak a rádiók cseréjével könnyedén elvégezhető volt az üzembe helyezés.

A SIAE ALFOplus80HDX beüzemelésével a 10Gbps-os optika szál teljes sávszélességű tartalékaként képes működni.

Köszönjük, hogy itt voltatok velünk. Iratkozzatok fel a csatornánkra és a feliratkozás után ne felejtsetek el a feliratkozás melletti kis csengő ikonra kattintani, hogy minden videóról értesülhessetek.

Hozzászólás írása

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!

Még nincs egy hozzászólás sem.