Témakörök

Ubiquiti - UDM-Pro - 1. rész

0 0
2020.05.21. 10:21

Eheti videónkban a Ubiquiti Networks UniFi szériájának legújabb gyöngyszemeit mutatjuk be nektek. Az UDM-PRO-ra afféle hibridként tekinthetünk hiszen magába foglalja egy UniFi router, switch, valamint egy NVR-rel egybeépített kontroller tulajdonságait. A Dream Machine Pro-n kívül bónuszként megismerhetitek az USP-RPS-t, amellyel redundáns tápmegoldást biztosíthattok USP porttal rendelkező eszközeiteknek. Zárszóként pedig ejtünk néhány szót az UDM-PRO kistestvéréről az UDM-ről.

 

Az UniFi család története immár 10 éves. 1db AP-val kezdődött el az azóta rendkívül nagy népszerűségnek örvendő széria előmenetele. Természetesen azóta már számos további eszközzel és termékcsaláddal bővült a kínálat. A teljesség igénye nélkül gondoljunk itt a még mai napig potenciállal bíró UniFi AC termékekre vagy az újabb UniFi HD, SHD, nanoHD AP-kra és a sor hamarosan egy már Wi-Fi 6-os 802.11ax szabványon működő termékkel fog bővülni. Ezek mellett számos switch, router, kontroller, biztonságtechnikai megoldás (Protect), VOIP (Talk) és egy még early accessben lévő Access névre keresztelt beléptetőrendszer is tervezés alatt van az UniFi széria égisze alatt.

 

UDM-PRO

A fent említett hibrid megoldáshoz interfészek tekintetében jár 8 db Gbit-es RJ-45 LAN port, valamint 1 db Gbit-es WAN. Természetesen az optikai megoldások sem hiányozgatnak a palettáról. Erről 1db 10 Gbit-es SFP+ LAN foglalat, valamint 1 db szintén 10Gbit-es SFP+ WAN gondoskodik. Az előlapon egy érintőképernyős LCD kijelzőt, valamint egy HDD rögzítésére szolgáló fiókot találunk. Fontos, hogy az UDM-PRO esetén a HDD nem tartozéka a csomagnak! Az UDM-PRO-t megfordítva egy AC-s tápcsatlakozási lehetőséget és egy új az UBNT által fejlesztett USP csatlakozást találunk. Erről hamarosan bővebben is olvashattok.

A fedlapot eltávolítva belül egy Quad ARM Cortex-A57 -es 1.7 GHz-es órajellel felvértezett CPU-t, 4GB DDR4-es memóriát, valamint egy 16GB-os On-Board tárterületet találunk, amelyen a telepített kontroller szoftverek helyet kapnak. A HDD bővítőbe pedig akár 8TB-os merevlemezt is tehetünk.

A szoftverről elöljáróban annyit, hogy az UDM-PRO az első olyan termék, ahol a multifunkciós UniFi OS debütált, amelybe külön-külön tudjuk integrálni a telepíteni kívánt kontroller alkalmazásokat.

 

USP-RPS

Az RPS (Redundant Power Supply) rövidítés önmagában is beszédes a tekintetben, hogy valójában ez az 1U-s eszköz mire is hivatott. Segítségével redundáns tápellátást vagyunk képesek biztosítani rack-be szerelt UniFi eszközeinknek. A csatlakozási mód a fent említett UBNT által megálmodott 6 db USP port. Az előlapon mindösszesen 1 db RJ-45 menedzsment portot és egy LCD kijelzőt találunk.

Az UDM-PRO-n kívül az új redundáns USP porttal rendelkeznek a GEN2-es UniFi Pro switchek, valamint egy 4HDD-t tartalmazó NVR bővítő is, amely hamarosan hivatalosan is napvilágot lát.

 

Zárásként néhány szóban megemlítjük az UDM-PRO kistestvérét, aki néhány funkciót elvesztett (NVR) viszont cserébe egy otthoni felhasználásra tökéletes komplex kis eszközt kapunk, amely egymagába router, switch kontroller és nem utolsó sorban egy 802.11ac szabványon nyugvó 4x4 Wave 2 Wi-Fi AP.

 

Köszönjük, hogy velünk tartottatok. A következő epizódban személyes tapasztalatokat osztunk meg veletek az itt bemutatott eszközökről.

Hozzászólás írása

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!

Még nincs egy hozzászólás sem.