Témakörök


Ubiquiti - UniFi Network 7.2

0 0
2022.09.22. 17:58

Mai videónkban a már korábban bemutatott UniFi Dream Wall segítségével kalauzolunk el titeket a várva várt új UniFi Network 7.2-ben. A frissítésben számos újdonság mellett helyet kapott a load balance funkció is melyre már régóta vágyott az Ubiquiti felhasználói közössége. Itt azonban nem állunk meg és megmutatjuk nektek azt is, hogy WireGuard VPN megoldását miként integrálhatjátok a UniFi Network 7.2-be.

A UniFi Network 7.2-ben egyértelműen a load balance funkció megérkezése volt a legnagyobb hír, bár emellett még számos fejlesztés került integrálásra. A teljesség igénye nélkül kiemelnénk néhány főbb elemet:

- Távoli Syslog használati lehetőség
- Főbb hálózati adatok megjelenítése a dashboard felületen
- Internetkapcsolat vitalitásának monitorozása
- háttértárolók monitorozásának precízebbé tétele
- Local DNS record támogatás
- Továbbfejlesztett Global Network és Switch beállítási lehetőségek
- VPN kliens konfigurálási lehetőség

Routerek esetében a load balance funkció eléréséhez szükséges a 2.5.x-es FW használata.

A távoli hozzáférést biztosító szolgáltatások (OpenVPN) mindeddig is megoldhatóak voltak azonban ehhez szükség volt az SSH szolgáltatás bekapcsolására és némi kódolási háttértudásra. Örömteli, hogy most már GUI-ban is elérhető a VPN kliens, valamint a site-to-site VPN is.

UniFi Network letöltés és release notes: https://www.ui.com/download/unifi-switching-routing/default/default/unifi-network-application-7294-windows

Továbbgondolva a VPN kérdést utánajártunk annak, hogy miként lehetne az UniFi Network-be integrálni a múltkoriban RouterOS 7-ben ismertetett WireGuard szolgáltatását. A jó hír, hogy gond nélkül beépíthető a UniFi Network 7.2-es alá mindösszesen egy csomag telepítésével és néhány script lefuttatásával. Nem lepődnénk meg azon, hogy ha WireGuard is hamarosan nagyobb szerephez jutna és integrált megoldása megjelenne a soron következő verziókban

Forrás: https://github.com/WireGuard/wireguard-vyatta-ubnt/wiki/UnifiOS-%28UDM%2C-UDR%2C-UXG%29

Hozzászólás írása

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!

Még nincs egy hozzászólás sem.