Ubiquiti hírek és pletykák – U6-EP & UDM-Pro-SE & U6-MESH

0 0
2021.09.10. 17:15

Hírek és pletykák videósorozatunk legfrissebb epizódjában a Ubiquiti Networks UniFi szériájának újonnan érkező Wi-Fi 6-os (802.11ax) eszközeiből szemezgetünk. A szóban forgó három AP-ból kettő már elérhető a gyártó amerikai early access programjában míg a harmadik üdvöskéről egyelőre csak az FCC oldalán tudhattunk meg érdekességeket.

U6-Mesh

Ezzel az AP-val megszületett a Wi-Fi 6-os kínálat első kültéri eszköze. Külsőre sokak számára ismerős lehet hiszen egy az egyben megkapta az UAP-Flex-HD házát. Az U6-Mesh esetén kisebb zavar van az erőben IP védettségi érték fronton. Míg az egyik specifikációban IPX5 (porvédett) addig a másikban IP65-ös érték volt feltüntetve. De mivel láttunk már Flex-HD-t is kültérre szerelve éveken át működni így ezt csak egy apróbb botlásnak könyveljük el a gyártói adatok gépelése közben. A külső nem változott viszont a burkolat alatt történtek bővítések. A Flex HD 2,4 GHz-en 1,6 dBi míg 5GHz-en 4dBi-s antennanyereségét itt 3 és 5 dBi-re növelték. Ezáltal javítva a teljesítményt. A már korábban megjelent 802.11ax-es UniFi modelleket sok kritika érte azért, hogy 2,4-en kizárólag 802.11n-es szabványt támogattak. Ezt a csorbát küszöbölték most ki mivel az U6-MESH már 2,4GHz-en is támogatja a Wi-Fi 6-ot.

 

UDM-Pro-SE (Dream Machine Pro SE)

A UniFi Dream Machine egy igazi mindenesként lépett a piacra. A mostani továbbfejlesztett verziója mely a Special Edition kiegészítést kapta. E jelző mögött többek közt jelentős háttértár növekedés figyelhető meg. A korábbi 16GB helyett itt már 128GB-os belső tárhely áll rendelkezésre. További jó hír, hogy a 8db LAN port immár PoE (802.3af) támogatással rendelkezik. Itt még nincs vége a jó híreknek. A 2db WAN-ból az egyik immár 2,5Gbit-es!

 

U6-EP (U6 Enterprise)

Az Enterprise switch szériával már korábban találkoztunk. Ismertetőjelük a legalább 2,5Gbit-es LAN port mellyel már a 802.3bz szabványnak is megfelelnek. Az U6-EP ezt a teljesítményt hivatott kihasználni. 2,4GHz-en szintén támogatni fogja a 802.11ax szabványt. A plusz extra amiben ez az AP lesz az úttörő: Ő az első Wi-Fi6e ( 6GHz-es sávot is képes kihasználni) képes eszköz az UBNT kínálatában. Feltűnő szám még a kimenő teljesítmény, amely töredéke a korábbi szabványoknál megszokottaknak. Számszerűsítve az U6-EP-ben ez 230mW.

Hozzászólás írása

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!

Még nincs egy hozzászólás sem.