TémakörökUnboxing and more - Cambium Networks XE3-4

0 0
2022.12.13. 09:50

Mai videónkban a Cambium Networks első 6GHz-es spektrumban működő Wi-Fi 6E képességekkel felvértezett eszközét mutatjuk be nektek, ami nem más, mint az XE3-4. A gyártói specifikációk alapján az XE3-4 rendkívül jó mutatókkal rendelkezik, de mi ennél is tovább megyünk és egy későbbi epizódban átfogó tesztnek vetjük alá az AP-t, hogy a „terepen” is bizonyíthasson.

 

A Wi-Fi 6E szabvány aduásza, hogy rendkívül széles raszteren (5925 – 7125 MHz) üzemel. Ez a nagy frekvenciasáv ad lehetőséget arra, hogy nagy adatátviteli sebességet érhessünk el úgy, hogy nem kell attól tartanunk, hogy a telített tartományban rengeteg zavarással is számolni kell.

Az XE3-4-et kicsomagolva látjuk, hogy a jól ismert AP kialakításon nem sokat változtatott a Cambium. A hátsó panelen érzékelhető, hogy nem műanyag burkolat védi a rádiót, hanem egy öntvény, amely robusztusabb és strapabíróbb megjelenést kölcsönöz neki. Az itt található rögzítési pontokon keresztül tudjuk felszerelni a szintén a dobozban megtalálható konzolra az AP-t.

Portok tekintetében 1db 2.5Gbit-es és 1db Gbit-es rezes LAN porttal kalkulálhatunk. A 2.5-ös ETH1-en PoE-s megtáplálás is rendelkezésünkre áll. Természetesen a rádiós teljesítmény okán szinte magától értetődő, hogy 802.3bt-s szabvány-t használhatunk. Fogyasztása ez esetben 32W. Ha nagyon szükséges akkor 25.5W-ra csökkenthető az energiafelvétele melynek eredményeképp a 802.3at is szóbajön. Azonban itt áldozatot szükséges hozni ugyanis az USB és beépített BT modul ez esetben nem üzemel.

Rádiós kapacitás terén nem lehet okunk panaszra. A 2,4GHz-en 2x2, 5GHz-en 2x2 míg az SDR (Software Defined Radio) funkciónak köszönhetően a 3. rádiónál választhatunk, hogy 4x4 5GHz módban vagy 4x4 6GHz-en üzemeljen és legyen képes kiszolgálni akár 1500 klienst.

A Cambium nem szerénykedett az MTBF (Mean Time Between Failures) mutatókkal melyek alapján 25 fokos hőmérsékleten mintegy 76 év a várható élettartama míg 50 fokon ez 35-36 év, ami azért egy igen szembetűnő számadat.

Garancia tekintetében a jól megszokott 5 éves gyártói jótállással számolhattok. A nemrégiben bemutatott Cambium Care szolgáltatás természetesen az XE3-4 esetében is igényelhető. Kíváncsian várjuk, hogy a Wi-Fi 6E támogatott kliens berendezések számának növekedésével milyen hosszútávú jövő vár e rádiókra.

Hozzászólás írása

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!

Még nincs egy hozzászólás sem.